20/5/2022

Βόρεια Εύβοια: Απουσιάζει το κράτος από την ανασυγκρότηση (;)

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το «Διάζωμα» του Μπένου έχει αναλάβει να «σώσει» την καμένη περιοχή, χωρίς να έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση

«Μπορεί ένας άνθρωπος να σώσει τη Βόρεια Εύβοια;» ήταν ο τίτλος συνέντευξης του Σταύρου Μπένου, με αγιογραφικές τάσεις, που δημοσιεύτηκε πριν από περίπου έναν μήνα, προκειμένου να αναλύσει ο νέος επικεφαλής του σχεδίου ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια τα σχέδιά του.

Μέρος 4ο

  • Από τις Μαρία Παναγιώτου & Εμμανουέλα Τσουδερού

Το σχετικό άρθρο ανέβηκε και στην ιστοσελίδα του σωματείου «Διάζωμα», στο οποίο ο κ. Μπένος είναι, επίσης, επικεφαλής. Αλήθεια, όμως, γιατί η επούλωση της πολύπαθης και ολοκληρωτικά ισοπεδωμένης από την πυρκαγιά βόρειας Εύβοιας είναι έργο ενός ανθρώπου; Και το πιο σημαντικό: είναι αυτό συνταγματικό και νόμιμο;

Πρόσφατα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Γιώργος Χριστοφορίδης, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, επισήμανε πως οι μελέτες που εκπονούνται για τη βόρεια Εύβοια, τις περισσότερες εκ των οποίων μάλιστα έχει αναλάβει το «Διάζωμα», γίνονται χωρίς να έχουν οριοθετηθεί οι αναδασωτέες εκτάσεις. Με τις μελέτες αυτές επιχειρείται ένας εκ βάθρων χωροταξικός και πολεοδομικός επανασχεδιασμός της περιοχής, χωρίς να έχει υπάρξει η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, άρα κατά παράβαση του Συντάγματος.

«Κατά το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους», ανέφερε ο κ. Χριστοφορίδης. Στην περίπτωση της Β. Εύβοιας, όμως, θα εγκριθούν μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ιδιωτικά στελέχη, μέσα από τις δικές τους διαδικασίες, και δεν θα ορίσει τον σχεδιασμό και τις ανάγκες το κράτος.

Φυσικά, η τακτική αυτή είναι γνωστή στον κ. Μπένο, καθώς έτσι προωθεί χρόνια τώρα μελέτες στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του «Διαζώματος», παρακάμπτοντας τη νομοθεσία, όπως έχουμε αναφέρει εκτενώς και στα προηγούμενα μέρη της έρευνάς μας. Συγκεκριμένα, το «Διάζωμα» κάνει τις μελέτες που εγκρίνει το Δ.Σ. του (χωρίς να έχει προηγηθεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και χωρίς προδιαγραφές) και στη συνέχεια, προκειμένου να τις νομιμοποιεί, απαιτεί από το υπουργείο την αποδοχή τους, την οποία πετυχαίνει περνώντας τη διαδικασία μέσα από τα υπουργικά γραφεία.

Η αποδοχή μελετών εκτός σχεδίου δράσης του υπουργείου σημαίνει στην πραγματικότητα πως οι δημόσιοι πόροι κατευθύνονται εκεί που επιθυμεί το «Διάζωμα» κι όχι εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη παρέμβασης. Έτσι φαίνεται πως θα γίνει και στη Β. Εύβοια…

Παλιά… αγαπημένη

Το ενδιαφέρον του κ. Μπένου για την Εύβοια δεν είναι πρόσφατο, καθώς εδώ και χρόνια μέσα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της περιοχής προωθεί τα σχέδια του «Διαζώματος». Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό από τον όχι και πολύ μακρινό Ιούλιο του 2018, όταν η τοπική Εφορεία έστειλε αλληλογραφία στο σωματείο «Διάζωμα», την οποία κοινοποίησε, μεταξύ άλλων, και στον τότε διευθυντή της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού Παναγιώτη Νταή, αλλά όχι σε κάποια κεντρική διεύθυνση του υπουργείου, για να ενημερώσει το σωματείο και τον κ. Μπένο για το περιεχόμενο συνάντησης στην οποία συμμετείχε και ο κ. Νταής.

Αξίζει να σημειώσουμε, βέβαια, πως ο κ. Νταής είναι μέλος του «Διαζώματος» και μάλιστα σήμερα είναι και ταμίας στο Δ.Σ. του σωματείου. Εν ολίγοις, η έφορος -εν αγνοία του υπουργείου- θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει το «Διάζωμα» για μια συνάντηση κι όχι τις αρμόδιες διευθύνσεις. Το αστείο είναι ότι στη σχετική αλληλογραφία η έφορος αναφέρει ως διεύθυνση του «Διαζώματος» τη διεύθυνση του υπουργείου! Μήπως δεν έχει κι άδικο, αφού τελικά το σωματείο μοιάζει να είναι το κανονικό Υπουργείο Πολιτισμού;

Αλλά και προσφάτως, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εγκρίθηκε από την ίδια Εφορία μελέτη του «Διαζώματος», με την ίδια μεθοδολογία και τίτλο: «Οιδίπους: Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας», με προϋπολογισμό 2.500.000, τα οποία θα αντληθούν από ΕΣΠΑ. Στην εκπόνηση της μελέτης αυτής είχε συμμετάσχει και η εταιρία Κ.Σ. Τόπος Συμβουλευτική ΙΚΕ, η οποία τότε ανήκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, ενώ σήμερα ανήκει στην κόρη του.

Φανταζόμαστε, όμως, πως αυτά τα έργα θα είναι μόνο η αρχή, καθώς πριν από λίγο καιρό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία διατηρεί μακροχρόνια φιλία με τον κ. Μπένο (όπως και με τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο), συναντήθηκε με τον επικεφαλής του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Β. Εύβοιας για να συζητήσουν τα έργα πολιτισμού που θα γίνουν στην περιοχή. Οι δουλειές των ιδιωτών που μετέχουν στο «Διάζωμα» είναι βέβαιο πως θα πολλαπλασιαστούν.

Θα αποφασίσουν για εμάς, αλλά χωρίς εμάς

Κάποιες από τις μελέτες που έχει αναλάβει να εκπονήσει το «Διάζωμα» για τη B. Εύβοια είναι: Το συνολικό master plan (όπως αναφέρεται) για την ανασυγκρότησή της, το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό για το «Νέο Δάσος» (ή master plan για το «Νέο Δάσος»), ο σχεδιασμός marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, αλλά και συνοδευτική μελέτη εξειδίκευσης του συνολικού master plan (!!!).

«Τα έργα που θα προβλέπονται στις μελέτες, στο μεγαλύτερο μέρος τους θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του «Διαζώματος». Δηλαδή, το «Διάζωμα» θα αποφασίσει και όχι τα αρμόδια υπουργεία τι έργα θα γίνουν στην περιοχή και ποιο πολεοδομικό σχέδιο θα χαραχτεί, και εν συνεχεία η Ευρώπη και τα δημόσια ταμεία θα πληρώσουν. Οι κάτοικοι δε της Εύβοιας θα δουν τον τόπο τους να διαμορφώνεται, κατά πως τον ονειρεύεται το μακρινό σε αυτούς «Διάζωμα» και θα πρέπει να μάθουν να ζουν έτσι όπως ονειρεύεται το «Διάζωμα» -το οποίο δεν εξέλεξαν- να ζουν.

«Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες», έλεγε, πάντως, ο Νίκος Καζαντζάκης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε σοκ η χαροκαμένη μητέρα που έχασε το 10 μηνών μωρό της σε τροχαίο

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την τραγωδία που σημειώθηκε  το απόγευμα της...

Το ΙΣΝ παίρνει πίσω δωρεά προς το ΥΠΠΟΑ! Καταγγέλλει ολιγωρία στην προστασία αρχαιολογικών ευρημάτων

Στην ανάκληση δωρεάς ύψους 4 εκατ. ευρώ προς το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά το Ίδρυμα...

Θα μας κόψουν και το πιτόγυρο! Ίλιγγο προκαλούν οι τιμές στη Θεσσαλονίκη

Απλησίαστο θα είναι σε λίγο καιρό το εθνικό μας γρήγορο φαγητό!Η έλλειψη πρώτων υλών,...

Nεαρή γυναίκα ανακάλυψε ότι ήταν παντρεμένη χωρίς να το ξέρει με αλλοδαπό

Δεν πίστευε στα αυτιά της μια νεαρή γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, όταν επισκέφθηκε το...

Πιο… εύφλεκτη από ποτέ η βενζίνη: Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή της αμόλυβδης, βάζοντας «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών!

Δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων στα καύσιμα, παρά μόνο η επέκταση ισχύος του Fuell Pass

Άννα Κορακάκη: «Ήμουν έτοιμη να μην πάω στο Τόκιο, γνωρίζοντας ότι ο “θαυμαστής” μου ήταν ελεύθερος»

Λίγο έλειψε η Άννα Κορακάκη να μην λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο,...

Τι συνέβη με την καθηγήτρια που συνελήφθη για σωματική βλάβη σε μαθητή

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι μια καθηγήτρια στο 65ο Γυμνάσιο Αθηνών συνελήφθη με...

Δείτε τι παθαίνει κάποιος όταν θέλει να διαμαρτυρηθεί στον Μητσοτάκη

Αναίτια επίθεση δέχτηκαν πολίτες που διαμαρτύρονταν σε κεντρικό σημείο του Βόλου, απ'όπου αναμενόταν να...

Μόσιαλος για την ευλογιά των πιθήκων: Λιγότερο μεταδοτική της Covid-19 και οδηγεί σε ηπιότερη νόσο

Μέσω σημερινής του ανάρτησης, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της...

Στα 3.708 τα νέα κρούσματα και 16 ακόμη θάνατοι – 423 οι νέες επαναλοιμώξεις

Σύμφωνα με την αποψινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν συνολικά 3.708 νέα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έσκασε «βόμβα» από τον Τριανταφυλλόπουλο: Υπόθεση βιασμού με «συνταγή» Μπίκα…

Ανατριχιαστικά πολλές ομοιότητες με την καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Λιώνει στο κρεβάτι του ο Δάκης! Έφτασε να είναι 42 κιλά

«Ο Δάκης σήμερα ζυγίζει 42 κιλά και, δυστυχώς, έχει...

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Νεκρός 38χρονος επιχειρηματίας μέσα στο κατάστημά του στους Αγίους Θεοδώρους

«Πάγωσε» η τοπική κοινωνία των Αγίων Θεοδώρων, μετά την...

Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου!

Νοσηλευόταν με κορωνοϊό σε νοσοκομείο του Παρισιού

Σοκ από τον ξαφνικό θάνατο 27χρονης Τρικαλινής στη Γερμανία

Τραγωδία δίχως τέλος αποτελούν οι ξαφνικοί θάνατοι νέων ανθρώπων,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ