Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους «χτυπά» ήδη την χώρα – Ποιές περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Μεγάλος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα»

Must Read

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σαρώνει όλη τη χώρα σήμερα, με έντονες βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές που τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι έντονα εστάλη μήνυμα στους κατοίκους μέσω του 112.

Στο μήνυμά του 112 αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου από τα ξημερώματα του Σαββάτου: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά οι οποίες έως το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη ενώ στη συνέχεια φαινόμενα αναμένονται και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα στα δυτικά, νότια και βορειοανατολικά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στο Αιγαίο θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 3 έως 14, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο από 4 έως 14, στην Ανατολική Στερεά από 9 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 9 έως 13, στην Πελοπόννησο από 8 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 11 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 17, στις Κυκλάδες από 12 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 18 και στην Κρήτη από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά έως 9 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και τοπικά από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες έως 7 μποφόρ. Στον Σαρωνικό και τον Νότιο Ευβοϊκό οι νότιοι άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις από 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στον Θερμαϊκό οι νοτιανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 5 έως 7 μποφόρ και τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θυελλώδεις νοτιάδες σε Σαρωνικό και Νότιο Ευβοϊκό

Παράλληλα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί για βαθμιαία ενίσχυση των νοτίων ανέμων στο Σαρωνικό και στον Νότιο Ευβοϊκό. Συγκεκριμένα, από το πρωί έως τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, στην Αττική θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ ενώ στον Σαρωνικό και στον Νότιο Ευβοϊκό θα κυμαίνονται από 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλών κυμάτων. Σύμφωνα με το μοντέλο κυματισμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να φτάσει τα 5 έως 6 μέτρα στον Σαρωνικό και τα 4 έως 5 μέτρα στον Νότιο Ευβοϊκό.

Ποιές περιοχές θα επηρεαστούν

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς να προβλέπονται ιδαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Μεγάλος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, από σήμερα έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από την περιοχή της Ιταλίας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που πιθανότατα θα περάσουν και τα 10 μποφόρ. Το δεύτερο κύμα θα χτυπήσει όλη τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ωστόσο η Δυτική Ελλάδα είναι αυτή που θα επηρεαστεί περισσότερο, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος και για πλημμυρικά φαινόμενα. «Ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά από την Κυριακή», σημειώσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This