Νέες «βόμβες» Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ – Εκνευρισμένος ο Σωτήρης Τσιόδρας

Τι απαντά σε Μίνα Γκάγκα και Γκίκα Μαγιορκίνη - «Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει»

Must Read

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μετά τα σοκαριστικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, με τις τρεις διαπιστώσεις «φωτιά» που εκθέτουν την κυβέρνηση.

Πρώτον, το τεράστιο ποσοστό θνησιμότητας εκτός Μονάδων Εντατική Θεραπείας, οι θάνατοι εκτός περιφέρειας Αττικής όπου τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι αποδυναμωμένα, αλλά και η μεγάλη ανάγκη για γενικότερη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μετά τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Λύτρα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έφτασαν στο κυβερνητικό επιτελείο από τον περασμένο Μάϊο, Μίνα Γκάγκα και Γκίκας Μαγιορκίνης επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την έρευνα, κάνοντας λόγο για «κενά».

Εκνευρισμένος ο Τσιόδρας

Σύμφωνα με πηγές, ο καθηγητής και Λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας, παρά το γεγονός ότι έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση, είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τον «επίθεση» που δέχεται από στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο να «καλυφθούν» οι ευθύνες του πρωθυπουργού, για τον οποίο ο κ. Λύτρας αφήνει υπονοούμενα ότι γνώριζε.

«Όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει»

Μετά την πληθώρα αναρτήσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Λύτρας, εξηγεί ότι ενημερώθηκαν άμεσα και επανειλημμένα οι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις στην υγεία, ο ίδιος με περνά εκ νέου στην αντεπίθεση, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Όποιος έχει αντιρρήσεις για την έρευνά μας μπορεί να την προσβάλει», δήλωσε ο κ. Λύτρας πετώντας τα βέλη του στην υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και στον Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Μπορεί να μην έχουμε φτάσει στο ονομαστικό όριο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουμε, αλλά αυτό ήταν το κεντρικό μας μήνυμα. Δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ονομαστικό όριο. Πάνω από τους 400 ασθενείς φαίνεται στατιστικά σημαντική αύξηση της θνητότητας. Κάποιος, ο οποίος νοσηλεύεται στο ΕΣΥ, εντός ΜΕΘ, τώρα που έχουμε πάνω από 700 διασωληνωμένους έχει χειρότερες πιθανότητες να ζήσει σε σχέση με κάποιον που νοσηλεύεται σε ήρεμη περίοδο. Και αυτό συμβαίνει από πολύ χαμηλά νούμερα» σημείωσε ο κ. Λύτρας και στη συνέχεια έκανε λόγο για «απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα» αφού, «με ίδιο υγειονομικό φόρτο ασθενών φαίνεται ότι εκτός Αττικής έχει κανείς χειρότερες πιθανότητες επιβίωσης».

Όπως τόνισε ο ίδιος, η μελέτη τεκμηριώνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει χρόνια τώρα στο ΕΣΥ: «Η δική μας μελέτη αυτό που κάνει είναι να τις τεκμηριώνει και να τις αναδεικνύει. Όποιον υγειονομικό και να ρωτήσετε θα σας πει για τα προβλήματα του ΕΣΥ, απλώς εμείς ερχόμαστε με νούμερα και στοιχεία να το τεκμηριώσουμε σε εθνική κλίμακα. Σαφώς όλα τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες πιέζονται από την πανδημία. Το θέμα είναι πόσο αντέχουν και σε τι όρια. Το δικό μας σύστημα φαίνεται ότι έχει πρόβλημα αυξημένης θνητότητας ήδη από χαμηλά νούμερα, χωρίς να εξαντλήσουμε την ονομαστική του χωρητικότητα».

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια της Μίνας Γκάγκα και του Γκίκα Μαγιορκίνη για «κενά και αδυναμίες», ο κ. Λύτρας σημείωσε ότι στην μελέτη έλαβαν υπόψη τους τον εμβολιασμό, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και ότι αυτό δεν επηρέασε τα αποτελέσματα της έρευνας: «Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να μην έχει περιορισμούς. Το θέμα είναι κατά πόσο οι περιορισμοί αυτοί αλλοιώνουν ή ακυρώνουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Αν κάποιος το πιστεύει αυτό, στέλνει επιστολή στο επιστημονικό περιοδικό που έχει δημοσιευθεί, με την κριτική του και αντίστοιχα απαντούμε και εμείς», δήλωσε και κάλεσε όσους έχουν αντίθετη άποψη για τη θνητότητα ελληνικές ΜΕΘ να την εκφράσουν. Όπως σημείωσε μάλιστα, τα δεδομένα της έρευνας κατατέθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό, μαζί με τον κώδικα ανάλυσης. Ο καθηγητής επανέλαβε ότι οποιαδήποτε κριτική είναι καλοδεχούμενη και ο ίδιος θα απαντήσει.

Μιλώντας για την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, με αφορμή την έρευνα, ο κ. Λύτρας, τόνισε: «και οι δύο δεν θέλαμε να εμπλακεί το όνομά μας και να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση. Αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητα των ευρημάτων μας και χαιρόμαστε ότι συζητάμε πλέον για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, μαζί τον με τον εμβολιασμό. Δεν έχουμε να εμπλακούμε σε καμία πολιτική αντιπαράθεση».

Για μια ακόμα φορά, ο ίδιος τόνισε ότι εκείνος και ο κ. Τσιόδρας εχουν το αυτό της ηγεσίας: «Κοινοποιήσαμε την έρευνα σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις και αυτό κάναμε. Μετά, και εφόσον η εργασία πέρασε από αξιολόγηση από τρεις επιστήμονες και τον editor του περιοδικού, δημοσιεύθηκε. Εννοείται ότι την κοινοποιήσαμε πριν. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι εγώ και ο κ. Τσιόδρας έχουμε το αυτί της ηγεσίας. Εάν δεν είχαμε τρόπο να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία θα είχαμε κάνει προδημοσίευση ώστε σε μέσα σε λίγες ημέρες να είναι κτήμα όλων», διευκρίνισε και επανέλαβε ότι η έρευνα κοινοποιήθηκε τέλος  Μαΐου.

Επιπλέον, ο κ. Λύτρας εξήγησε για την θνησιμότητα στις ΜΕΘ: «Διαπίστωσαν μια στατιστική συσχέτιση 87% μεγαλύτερη θνησιμότητα για όσους νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ. Αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: ο ένας είναι η διαφορά περίθαλψης που λαμβάνει κάποιος όταν είναι εκτός ΜΕΘ. Ο δεύτερος είναι η διαλογή ασθενών που επίσης, αυτονόητα και σωστά γίνεται από τους γιατρούς. Η έρευνά μας δεν απαντά σε τι ποσοστό βαρύνει ο ένας και πόσο βαρύνει ο άλλος».

Τέλος, ο καθηγητής έστειλε μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, ωστόσο όπως σημείωσε: «ο εμβολιασμός από μόνος του δεν φτάνει. Το Σύστημα θα πιεστεί. Από εμάς εξαρτάται. Θα πρέπει να το ενισχύσουμε για να μπορέσει να αντέξει την πίεση», κατέληξε.

https://vimeo.com/657785785

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This