Αδιανόητο! Η Γκάγκα αμφισβητεί τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ

Αγώνας δρόμου για να υποβαθμίσουν την έρευνα των καθηγητών -«Δεν υπάρχει τρόπος σύγκρισης της θνητότητας» λέει τώρα η αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Must Read

Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση να κουκουλώσουν το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι διαπιστώσεις της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, σύμφωνα με τις οποίες οι διασωληνωμένοι που βρέθηκαν εκτός ΜΕΘ στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, κατέληξαν σε ποσοστό 88%. Συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειαζόταν επειγόντως ενίσχυση, γεγονός που άφησε έκθετους τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Μια ημέρα μετά την δημοσίευση της μελέτης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Λύτρα είχε φτάσει στα χέρια των υπευθύνων από τον περασμένο Μάϊο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να «αδειάσει» τους επιστήμονες υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης… δεν γνώριζε. Ακολούθησε ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά αντίστοιχη με αυτή του κ. Λύτρα, παρά μόνο διευκρινήσεις για την προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός! Μάλιστα ο ίδιος εξέφρασε την λύπη του για το ότι το αντικείμενο της έρευνας έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ταυτόχρονα, σε μια όπως φαίνεται «συντονισμένη επιχείρηση» της κυβέρνησης να κρύψει τον σάλο που έχει προκληθεί, η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα από το βήμα της Βουλής αμφισβήτησε ευθέως την μελέτη των δύο κορυφαίων επιστημόνων και προσπάθησε να υποβαθμίσει τα συμπεράσματα που προέκυψαν και αφήνουν έκθετη την ηγεσία.

«Κάθε χειμώνα, και προ πανδημίας, υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός μονάδας. Υπήρχε στενότητα και τα προηγούμενα χρόνια. Η μετακίνηση των ασθενών γίνεται όσο πιο γρήγορα γίνεται» δήλωσε και έσπευσε να επισημάνει ότι οι αριθμοί θνητότητας δεν επιδέχονται συγκρίσεις γιατί στους αρρώστους, ο καθένας είναι διαφορετική βαρύτητα περιστατικού, έχει διαφορετική ηλικία.

«Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Τριάντα χρόνια στο ΕΣΥ, κάθε χειμώνα η κλινική είχε διασωληνωμένους εκτός μονάδας. Δεν μας πεθαίνανε. Ήταν εκτός μονάδας και τους βάζαμε μέσα όταν είχαμε κρεβάτι. Και η στενότητα των κρεβατιών ήταν πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε δηλαδή, πολύ περισσότερες ΜΕΘ τώρα. Το θέμα των ΜΕΘ είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρχε στενότητα. Τώρα επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, μπορεί πράγματι να μένουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, για κάποιες ημέρες. Η διακίνηση είναι γρήγορη. Δηλαδή, υπάρχουν κάθε μέρα άνθρωποι που βγαίνουν ή που δυστυχώς καταλήγουν μέσα στις ΜΕΘ και οι άρρωστοι μετακινούνται και μετακινούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε η κυρία Γκάγκα και «άδειασε» τα αποτελέσματα της μελέτης των δύο καθηγητών που προκάλεσαν «σεισμό» στο Μαξίμου:

«Για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας, δεν μπορείς να βάλεις απλά νούμερα γιατί οι άρρωστοι έχουν ο καθένας διαφορετική βαρύτητα του περιστατικού, διαφορετική ηλικία, άρα λιγότερες εφεδρείες σε έναν 90χρονο από ό,τι σε έναν 40χρονο και άλλες νοσηρότητες. Άρα δεν υπάρχει τρόπος σύγκρισης. Οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδος και δεν μπορούν να διακομιστούν γιατί είναι σε ένα νοσοκομείο που δεν έχει μονάδα, είναι αυτοί που θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, είτε γιατί είναι πολύ βαριά, γιατί χρειάζονται αγγειοσυσπαστικά, γιατί δεν μπορούν να μπουν σε ένα ασθενοφόρο. Άρα δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε τη θνητότητα».

Άρα, με λίγα λόγια, η κα. Γκάγκα μας λέει να μην λάβουμε υπόψιν τα στοιχεία της έρευνας των δύο καθηγητών διότι δεν έχει γίνει σωστή αξιολόγηση…

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This