Η Όμικρον ήρθε να «εξισώσει» εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους: Ρεβεγιόν με testing για… όλους ανεξαιρέτως!

Στο «τραπέζι» και η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους τους ενήλικες

Must Read

Από το «εμβολιαζόμαστε και παίρνουμε τις ζωές μας πίσω» στο «απαραίτητη η τρίτη δόση, καθώς οι δύο πρώτες δεν είναι αρκετές», κι από εκεί στο «ρεβεγιόν με rapid test και για τους εμβολιασμένους», με… δικαιολογία την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, παρά το γεγονός ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αν και εξαιρετικά μεταδοτική, η νόσηση από αυτήν είναι σαφώς ελαφρότερης μορφής σε σχέση με της Δέλτα.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση, από τη στιγμή που οι εκπρόσωποί της όπου βρεθούν κι όπου σταθούν αποκλείουν του lockdown σε οποιαδήποτε μορφή του, κινείται με λογική «προσέχουμε για να έχουμε», με τα νέα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι να εστιάζουν, σε πρώτη φάση, το πώς θα περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όσο το δυνατόν πιο… αναίμακτα. Σχήμα οξύμωρο, βέβαια, τη στιγμή που αύριο Τρίτη ξεπερνάμε επίσημα τους 20.000(!) νεκρούς από την πανδημία της Covid-19.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εντονότατη φημολογία, η οποία αναμένεται να γίνει κανόνας το αργότερο μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, με τη δικαιολογία των κινδύνων που ελλοχεύουν από την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον στα μέρη μας, εξετάζεται σοβαρά το μέτρο του testing και για τους εμβολιασμένους, προκειμένου να παραστούν σε ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, το rapid test -πιθανότατα 72 ωρών, για να μη «φρακάρουν» τα φαρμακεία- θα χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο, για την περίπτωση της επίσκεψης σε εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης ή ξενοδοχεία τις ημέρες των γιορτών και θα υπάρχει ισχυρή σύσταση της χρήσης του για επισκέψεις σε σπίτια συγγενών ή/και φίλων, χωρίς, πάντως, να υπάρχει περιορισμός στα συμμετέχοντα άτομα φέτος.

Όσον αφορά δε στις επισκέψεις των παιδιών ηλικίας 4-17 ετών σε χώρους εστίασης, θα γίνεται απαραιτήτως με αρνητικό self test. Σημειώνεται πως όπου το rapid test είναι υποχρεωτικό, θα το πληρώνουν οι -εμβολιασμένοι- πολίτες από την τσέπη τους!

Πληρωμένο από την τσέπη των εμβολιασμένων το test

Για το σοβαρό ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων περιορισμού έναντι της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κριθεί απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού rapid test ή PCR test από τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους διασκέδασης με μεγάλη προσέλευση, κατά την περίοδο των γιορτών. «Εάν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μετρό, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους όπου θα πρέπει να προσκομίσει τεστ», διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου,

Για μία ακόμη φορά, πάντως, ο ίδιος απέκλεισε το σενάριο επιβολής καθολικού lockdown στη χώρα. «Δεν υπάρχει καμία εισήγηση για καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων μετά την 7η Ιανουαρίου ή για καθολικό lockdown», ξεκαθάρισε.

Υπέρ της αυστηροποίησης των τεστ ακόμα και για τους εμβολιασμένους τις ημέρες των γιορτών, εξάλλου, τάσσονται και οι λοιμωξιολόγοι. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης που έχουν δικαίωμα εισόδου σε μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα να έχουν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα rapid τεστ.

«Ψήνεται» λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους

Σύμφωνα, εξάλλου, με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, μετά τα Φώτα και ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη, εξετάζεται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των ενηλίκων πολιτών να ισχύουν για 7 μήνες, εφόσον δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Να γίνει, δηλαδή, ό,τι συνέβη με τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Οι επικείμενες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, ενώ, όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη, προκειμένου να εξετάσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και, εάν χρειαστεί, να εισηγηθεί νέα μέτρα, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε διαρκώς, ενώ κάθε 2,5 με 3 ημέρες, τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται. «Μπορεί πράγματι να υποκρύπτεται ένα κύμα της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στη Δέλτα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This