Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα χρονιά με νέα μέτρα υπό τον φόβο ενός «κόκκινου» Γενάρη

Μετά τις γιορτές αλλάζουν όλα σε τηλεργασία, ωράριο εστίασης και υποχρεωτικό εμβολιασμό στους 50+

Must Read

Έντονη είναι η ανησυχία από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον. Αρκετοί επιστήμονες επιμένουν σε δυσοίωνες προβλέψεις, τονίζοντας πως ενδεχομένως στη γιορτή των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου, να δούμε 3.500 κρούσματα της νέας παραλλαγής.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, την ώρα που υπάρχει παγκόσμια αναστάτωση, με τους ειδικούς να αναμένουν εξελίξεις εντός της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο, οι χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να «έκλεισαν» κάθε συζήτηση ενός ενδεχόμενου lockdown, ωστόσο άφησαν πολλά ερωτήματα για το τι θα συμβεί και ποια μέτρα έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Ο πρωθυπουργός χθες στο υπουργικό συμβούλιο έδωσε μια πρόγευση για τα όσα θα αποφασιστούν στις αρχές του νέου έτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα αφήσει τις ημέρες των εορτών με μόνο προστατευτικό μέτρο τη διενέργεια self test, ώστε να μην τεθούν ζητήματα στην αγορά, την εστίαση και τους πολίτες, αλλά αναμένεται να «μπει» δυναμικά με νέους περιορισμούς σε λιγότερο από δέκα ημέρες.

Αλλάζουν όλα σε τηλεργασία και ωράριο εστίασης;

Το κυβερνητικό επιτελείο συζητά από τη νέα χρόνια να λάβει τα εξής μέτρα:

  • περιορισμό ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση, πιθανότητα ως τις 12 τα μεσάνυχτα
  • επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού– σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών (άγνωστο ακόμα ποιες είναι)

«Όλα θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» είπε χαρακτηριστικά χθες, Τρίτη 21/12, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επισήμανε ότι, «η πρόθεση είναι να μην υπάρξει αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, ενώ σε αυτή τη χρονική συγκυρία και με τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση αποκρούει κάθε σκέψη για lockdown».

Η ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης σε συνδυασμό με τα λίγα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής αλλά και με το γεγονός πως μόνο η τρίτη δόση μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που προειδοποιεί με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παγώνη: Μετά από 2 χρόνια ο καθένας θα πρέπει να ξέρει τι να κάνει

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη δήλωσε πως μετά τις γιορτές θα υπάρξει έξαρση της Όμικρον και στην Ελλάδα, ενώ είπε πως δεν χρειάζεται να μας πει κάποιος ότι χρειάζεται να κάνουμε τεστ για να επισκεφτούμε τους συγγενείς μας, από μόνοι μας πρέπει να κάνουμε.

Σκληρά μέτρα στην Ευρώπη

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με ταχύτητα σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η Γερμανία μπαίνει από τις 28 Δεκεμβρίου σε μίνι lockdown. Η νυχτερινή διασκέδαση κατεβάζει ρολά, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται σε άδεια γήπεδα ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα εκτός της οικογένειας τους. Στην Βρετανία ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ η Σκωτία ανακοίνωσε την ακύρωση των εορτασμών για την πρωτοχρονιά.

Η Γαλλία έχει ήδη προχωρήσει στην απαγόρευση των μεγάλων πάρτι σε δημόσιους χώρους αλλά και των πυροτεχνημάτων την παραμονή της πρωτοχρονιάς, επιπλέον, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη χώρα με το υγειονομικό πιστοποιητικό ενώ μειώνεται και το διάστημα για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης από τους πέντε μήνες στους τέσσερις.

Στη Δανία κυριαρχούν πλέον τα κρούσματα από τη νέα παραλλαγή της νόσου με την κυβέρνηση να προχωρά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα που θα έχουν διάρκεια για τέσσερις εβδομάδες και αφορούν το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Περιοριστικά μέτρα αποφάσισε και η Σουηδία καθώς από σήμερα, η είσοδος στις μεγάλες εκδηλώσεις θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα εστιατόρια θα εξυπηρετούν μόνο καθισμένους θαμώνες.

Διαβάστε ακόμα:

Ζητούνται ουσιαστικές απαντήσεις και ξεκάθαρες εξηγήσεις για την τραγωδία δίχως τέλος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This