Νέα καταδίκη για τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο και την Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη

… μετά από αγωγή του Κώστα Βαξεβάνη

Συντάκτης: Newsroom

To Δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 3183/2021 απόφαση του έκρινε ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής σε βάρος του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου για μία σειρά από δημοσιεύματα κατά του Κώστα Βαξεβάνη καθώς επίσης και ότι δημοσίευσε «αναληθείς» ισχυρισμούς που στόχο είχαν να βλάψουν την «τιμή και την υπόληψη του Βαξεβανη». Για πολλοστή φορά ο Χαραλαμπόπουλος αλλά και μέσο που συνδέεται με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, καταδικάζεται για «συκοφαντική» αρθρογραφία. Πολλές φορές μάλιστα, τα θύματα είναι πρόσωπα που έχουν στοχοποιηθεί από τον ίδιο τον επιχειρηματία.  Μιλάμε για τον ορισμό της διαστρέβλωσης και εργαλειοποίησης του θεσμικά καθορισμένου ρόλου των ΜΜΕ. Γεγονός που πρέπει να προβληματίσει όσους ενδιαφέρονται για την εικόνα της Δημοκρατίας μας.

Όπως επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση κόλαφο, ο Χαραλαμπόπουλος είχε ισχυριστεί σε δημοσίευμα του ότι ο Βαξεβάνης «πήρε χρήματα από επιχειρηματίες για να φτιάξει ΜΜΕ και συγκεκριμένα από τον επιχειρηματία Καλογρίτσα (χωρίς να αναφέρεται στα άρθρα το όνομα αυτού), με τον οποίο σύμφωνα με τα ως άνω ένδικα κείμενα ήταν και συνέταιρος..»

Ωστόσο όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση «ως προς τη σχέση του Βαξεβάνη με τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα αποδείχτηκε ότι η εφημερίδα Documento, αρχικά εκδιδόταν από την εταιρεία Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας – Media Doc, ενώ τον τίτλο Documento κατείχε ο ενάγων (δηλαδή ο Βαξεβάνης). Η εν λόγω συνεργασία διήρκησε περίπου τρεις μήνες καθώς εν συνεχεία ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας αποχώρησε από το μετοχικό σχήμα της εφημερίδας και η ευθύνη της έκδοσής της, καθώς και η ιδιοκτησία της πέρασαν αποκλειστικά στον Κ. Βαξεβάνη».

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του δικαστηρίου,  «…δεν αποδείχτηκε ότι ο ενάγων (ο Βαξεβάνης) έλαβε χρήματα από τον εν λόγω επιχειρηματία για να φτιάξει ΜΜΕ, ούτε αποδείχτηκε ότι ο Βαξεβάνης, ήταν συνέταιρός του, τουλάχιστον με τη μορφή συμμετοχής του Βαξεβάνη στο μετοχικό κεφάλαιο της αρχικής εκδότριας εταιρείας της εφημερίδας».

Επομένως οι σχετικοί ισχυρισμοί του Λευτέρη Χαραλομπόπουλου για τον Κώστα Βαξεβάνη κρίθηκαν από το Δικαστήριο ως «αναληθείς».

«Αναληθείς» ισχυρισμοί και για τη διαμάχη Βαξεβάνη –  Βγενόπουλου

Εκτός από τους «αναληθείς» ισχυρισμούς του Χαραλαμπόπουλου για τις σχέσεις Βαξεβάνη – Καλογρίτσα, το Δικαστήριο έκρινε επίσης ως «αναληθείς» τους ισχυρισμούς του Χαραλαμπόπουλου στα δημοσιεύματά του και για την διαμάχη Βαξεβάνη – Βγενόπουλου.

Συγκεκριμένα ο Χαραλαμπόπουλος είχε υποστηρίξει σε δημοσίευμά του ότι ο Βαξεβάνης «είχε μέχρι το έτος 2011 στενές χορηγικές επαφές με το Βγενόπουλο». Ότι δηλαδή ο Βαξεβάνης «λάμβανε χορηγίες από τον Αντρέα Βγενόπουλο και όταν ο τελευταίος σταμάτησε τις χορηγίες αυτές, ο Βαξεβάνης μέσω των δημοσιευμάτων του έγινε πιο επιθετικός και εκβιαστικός».

Ωστόσο το Δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδεικνύεται ότι ο «Βαξεβάνης λάμβανε χορηγίες από τον Βγενόπουλο και ότι όταν ο τελευταίος σταμάτησε τις εν λόγω χορηγίες, ο Βαξεβάνης μέσω των δημοσιευμάτων του έγινε πιο επιθετικός και εκβιαστικός».

«… Σε κάθε περίπτωση από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι το ύφος των δημοσιευμάτων του Βαξεβάνη που αφορούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο καθοριζόταν εάν ο ενάγων (δηλαδή ο Βαξεβάνης)..» επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.

Σωρεία αναληθειών κατά Βαξεβάνη

Ως «αναληθείς» κρίθηκαν και μία σειρά από άλλους ισχυρισμούς του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου για το δημοσιογράφο και εκδότη του Documento. Ειδικότερα οι «παραδοχές Χαραμπόπουλου, ότι ο Βαξεβάνης:

«χρησιμοποίησε (έβαλε) υπουργούς να του κλείσουν διαφήμιση, ότι μπλέκει με επιχειρηματικά κέντρα, ότι εκδιώχθηκε από το ΔΟΛ επειδή κρίθηκε ανεπαρκής, ότι κάνει εξυπηρετήσεις στον κάθε Καμμένο, ότι δεν έδωσε σημασία σε στοιχεία φακέλου που του προωθήθηκε σχετικά με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento της 231 Σεπτεμβρίου 2013, ότι το σπίτι που ζει το απέκτησε με αθέμιτο τρόπο και συγκεκριμένα ότι το πλήρωσε άλλος με τον κόπο του..».

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, «δεν προέκυψε ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί βρίσκουν έρεισμα στην αλήθεια».

Ως «αναληθείς» κρίθηκαν και οι ισχυρισμοί του Χαραλαμόπουλου ότι δήθεν ο Βαξεβάνης διέκοψε τη συνεργασία του με το περιοδικό Unfollow επειδή δεν ήθελε να κόβει τα απαιτούμενα φορολογικά παραστατικά.

Επίσης το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι ισχυρισμοί Χαραλαμπόπουλου για τη «σχέση του Βαξεβάνη με το ΣΥΡΙΖΑ και στη μέσω της δημοσιογραφίας του εξυπηρέτηση αυτού, είτε βρίσκεται στην εξουσία είτε όχι, καθώς και στη σχέση του ενάγοντος με την ΕΥΠ, δεν αποδείχτηκαν».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αναφορές Χαραλαμπούλου κατά του Κώστα Βαξεβάνη «στοιχειοθετούν το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης εφόσον συγκροτούν την έννοια της διάδοσης γεγονότων ενώπιον των αναγνωστών των ιστοσελίδων στις οποίες δημοσιεύτηκαν, δυναμένων να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη αυτού».

«Σπίλωση της δημοσιογραφικής φήμης»

Το Δικαστήριο απεφάνθη επίσης και για μια σειρά από χαρακτηρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει στα δημοσιεύματά του ο  Χαραλαμπόπουλος κατά του Βαξεβάνη. Ο διευθυντής του in.gr, χαρακτήριζε το Βαξεβάνη ως «νεροκουβαλητή της εξουσίας, μηχανισμό εξυπηρέτησης μιας κυβέρνησης, τμήμα του μηχανισμού προπαγάνδας ενός κόμματος, τμήμα συστήματος εξουσίας και γρανάζι στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, βαποράκι της ΕΥΠ με το να δημοσιεύει φακέλους των μυστικών υπηρεσιών δίχως να τους τεκμηριώνει, ασκεί κίτρινη δημοσιογραφία και διακινεί επιλεκτικές πληροφορίες προς εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και πολιτικών παιχνιδιών, που τραβάει από τα μαλλιά ή ανακυκλώνει τις ίδιες ατεκμηρίωτες αναφορές μόνο και μόνο επειδή βολεύει το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, παραλίγο βοσκός του Καλογρίτσα, δημοσιογραφικό βαποράκι, νεοαυριανιστής του Μαξίμου, νεροκουβαλητής της εξουσίας, χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης..» και μια σειρά από άλλους χαρακτηρισμούς.

Όπως όμως απεφάνθη το Δικαστήριο, «ολόκληρα τα κείμενα των ένδικων άρθρων με τις λέξεις και τις φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξή τους ενείχαν κατά την αντικειμενική τους εκτίμηση, το στοιχείο της εξύβρισης, της λοιδορίας, του χλευασμού, και της σπίλωσης της δημοσιογραφικής φήμης, της επαγγελματικής ύπαρξης και της προσωπικής υπόστασης του ενάγοντος (του Βαξεβάνη)».

Κατά το Δικαστήριο ο Χαραλαμόπουλος, «έβλαψε την τιμή και την υπόληψη του Βαξεβάνη, παρουσιάζοντάς τον κατά κύριο λόγο ως κατευθυνόμενο, εξαρτώμενο και εξυπηρετούντα συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, ως παρανόμως χρηματοδοτούμενο και ως έχοντα αποκτήσει ακόμη και το σπίτι του με αθέμιτο τρόπο».

Το Δικαστήριο καταδίκασε τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο και την εταιρεία Άλτερ Έγκο, και τους υποχρεώνει να καταβάλλουν το ποσό των 12.000 ευρώ ως αποζημίωση στο Βαξεβάνη, ενώ ο Χαραλαμπόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει ακόμη 3.000 ευρώ. Επίσης το Δικαστήριο υποχρεώνει το in.gr και την ιστοσελίδα «to10.gr» να δημοσιεύσουν περίληψη της δικαστικής απόφασης στην ίδια θέση που είχαν δημοσιευτεί τα άρθρα Χαραλαμπόπουλου, καθώς επίσης και να αφαιρέσουν τα επίμαχα άρθρα όταν η υπόθεση τελεσιδικίσει.

Πληροφορίες από το Documento

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινδύνεψαν από μαχαιροβγάλτη αλλά τούς έσωσε ο… Προαστιακός!

Στο τσακ γλίτωσαν τρεις μαθητές στη Χαλκίδα, οι οποίοι κινδύνεψαν σοβαρά να πέσουν θύματα ληστείας από μαχαιροβγάλτη, ο οποίος τους πλησίασε με απειλητικές διαθέσεις...

Βρήκαν νεκρό στο πεζοδρόμιο 31χρονο στην Πάτρα

Σε σοκ μια ολόκληρη γειτονιά στην Πάτρα, όταν εντοπίστηκε ένας άντρας νεκρός στο πεζοδρόμιο.Ο 31χρονος κείτονταν άψυχος σε πεζοδρόμιο στην οδό 12ου Συντάγματος, στην...

Η ατιμωρησία των διωκτών μας

Ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε τη Τετάρτη. Συμπλήρωσε 100 έτη ζωής δίχως να τιμωρηθεί για τις κακουργίες που έπραξε και σχεδίασε εναντίον της ανθρωπότητας. Ένα...

Θεσσαλονίκη: 196 κλήσεις για παντός είδους παραβίαση του ΚΟΚ έχει κόψει η Τροχαία σε…...

Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα, για διέλευση κόκκινου σηματοδότη, για παράνομο παρκάρισμα και για διπλοστάθμευση, μεταξύ πολλών άλλων παραβάσεων, έχει κόψει η Τροχαία Θεσσαλονίκης σε...

Εμπορικά καταστήματα: Αυτό είναι το (προτεινόμενο) εορταστικό ωράριο σε Αθήνα & Πειραιά

Απανωτοί πόλεμοι, αβάσταχτη ακρίβεια, χαμούλης με την (μη) επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά οι γιορτές παραμένουν γιορτές, κάτι που σημαίνει πως μαζί με...

Ρομά ενόχλησαν συγγενικό του πρόσωπο και τους επιτέθηκε με… κατάνα!

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν στον Πύργο, σε επεισόδιο που συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής ανάμεσα σε δυο Ρομά και έναν ακόμη κάτοικο.Ο ένας μάλιστα κατέληξε...

Η λυσσαλέα… μάχη διαρρήκτη με τζαμαρία για να μπουκάρει σε ζαχαροπλαστείο στην Χαλκίδα

Με μανιώδη τρόπο ένας διαρρήκτης στην Χαλκίδα προσπαθεί να μπει σε ζαχαροπλαστείο για να κλέψει, με τις κάμερες ασφαλείας να καταγράφουν την απέλπιδα προσπάθειά...

Θεσσαλονίκη: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 4/12 λόγω των έργων για το flyover

«Μαύρες» γιορτές θα κάνουν οι Θεσσαλονικείς, καθώς η ταλαιπωρία τους παρατείνεται μέσω των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, λόγω των έργων για...

Τρίωρες στάσεις εργασίας στα σχολεία έως 22 Δεκεμβρίου – Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρώντας στην διαδικασία της αξιολόγησης που προκρίνει το υπουργείο Παιδείας. Την Παρασκευή οι...

Βρέθηκαν τα δυο ανήλικα κορίτσια που αγνοούνταν

Καλά είναι τα νέα που αφορούν στην εξαφάνιση δυο ανήλικων κοριτσιών στην Καλλιθέα, καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμό τους είχαν αίσιο τέλος.Η 13χρονη...

Τον κάλεσαν να παραλάβει το πτυχίο της κόρης του που σκοτώθηκε στα Τέμπη –...

Η Ελπίδα Χούπα είναι ένα από τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ένα από τα αδικοχαμένα παιδιά στο φλεγόμενο βαγόνι του Intercity....

Θράκη: Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι

Η εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Θράκης φορτίζεται, τελευταίως, από αντεθνικές προθέσεις και συμβάντα. Αν αυτά δεν οφείλονται σε άγνοια ή επιπολαιότητα, φοβούμαι ότι θα...

Βυτιοφόρο συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο – Νεκρός ανασύρθηκε ένας άνδρας

Ένα ακόμη θανατηφόρο τροχαίο στην χώρα σημειώθηκε έξω από την Λάρισα. Ένας άνδρας έχασε την ζωή του όταν ένα βυτιοφόρο συγκρούστηκε μετωπικά με αυτοκίνητο...

Σοκαριστικό τροχαίο στον Δομοκό: Πούλμαν τράκαρε ΙΧ και το πέταξε στο αντίθετο ρεύμα!

Τουριστικό λεωφορείο και αυτοκίνητο ενεπλάκησαν σε ένα σοκαριστικό τροχαίο σήμερα το μεσημέρι στις στροφές του Δομοκού στη Φθιώτιδα, με το βαρύ όχημα να «εκτοξεύει»...

«Πύρινη» ανακοίνωση των αρχαιολόγων: «Δεν νοείται ως επιστροφή οποιαδήποτε συμφωνία δανεισμού!»

Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά το διπλωματικό επεισόδιο Μητσοτάκη-Σούνακ και την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τη συνάντησή τους εξαιτίας...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Μια κούκλα με απλό και σικ νυφικό η Δήμητρα Ματσούκα – Φωτογραφίες από τον γάμο με τον Κόκκαλη

Με μόλις 60 καλεσμένους, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης ενώθηκαν σήμερα με τα δεσμά του γάμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου...

Οργή των φωτορεπόρτερ για τον Γεραπετρίτη: «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Την οργή και την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φωτορεπόρτερ μέσω επιστολής διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλοντας απαξιωτική συμπεριφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.Όπως τονίζουν...

Κατερίνα Καινούργιου: «Φοβήθηκα, έκανα τσίσα πάνω μου και με βάλανε στο καλοριφέρ να στεγνώσω»

Σήμερα το πρωί, η Κατερίνα Καινούργιου, έκανε μια εξομολόγηση μέσα από την εκπομπή της σχετικά με ένα περιστατικό που της συνέβη στο σχολείο αλλά...

Η Μαίρη Συνατσάκη ανέβασε την πρώτη φωτογραφία από το νέο κατακίτρινο σπίτι της

Η Μαίρη Συνατσάκη υποδέχθηκε το Δεκέμβριο, τον καλύτερο μήνα του χρόνου όπως έγραψε στο καινούργιο της σπίτι, στο οποίο μετακόμισε μόλις, μαζί με το...

Λάκης Λαζόπουλος: ΞΥΡΙΖΑ – Πικραμένη Συμμαχία (Επεισόδιο 5ο)

Τώρα που το επιτελικό κράτος έγινε υποτελικό, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χωράει σε ένα κασελάκι, τώρα που ό,τι καταλήγει σε -άκης μας κυβερνάει, τώρα...

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε στην επιτυχία της σειράς «Παρά Πέντε» αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πόσα χρήματα πήραν...

Καταδρομική αντεξουσιαστών σε σούπερ μάρκετ στον Βύρωνα

Αντεξουσιαστές προχώρησαν σε καταδρομική σε σουπερμάρκετ στον Βύρωνα, κλέβοντας προϊόντα και αναφέροντας ότι προορίζονται για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.Σύμφωνα με βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην τελευταία αξιολόγησή του, έδωσε τελικά στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στη βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+.Σύμφωνα με...

Ατλάντα: Γυναίκα τυλιγμένη με τη σημαία της Παλαιστίνης αυτοπυρπολήθηκε έξω από το ισραηλινό προξενείο

Αντιμέτωποι με ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκαν περαστικοί και εργαζόμενοι σε κτίριο γραφείων στο κέντρο της Ατλάντα, όπου στεγάζεται το προξενείο του Ισραήλ, καθώς μια  γυναίκα έφτασε στο σημείο τυλιγμένη...