Κανονικά από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου το άνοιγμα των σχολείων, με 3 νέα μέτρα

Όλα τα τεστ, πέρα από τους μαθητές, θα χορηγούνται δωρεάν και στους εμβολιασμένους καθηγητές

Must Read

Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας προέβησαν στις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων, με βάση, όπως είπαν, τις σημερινές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αγνοώντας, ωστόσο, για μια ακόμη φορά, τις αντιδράσεις άλλων, επίσης, ειδικών, που φωνάζουν πως είναι πολύ νωρίς για τα σχολεία να ανοίξουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ακριβώς πάνω στην τεράστια έξαρση των κρουσμάτων, λόγω της Όμικρον.

Τρεις, θα είναι λοιπόν, οι βασικές αλλαγές που θα συνοδεύσουν το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς, πρώτον, όλοι οι μαθητές θα πρέπει, πλέον, να κάνουν τρία τεστ μέχρι να προσέλθουν στα σχολεία, δεύτερον, κάθε εβδομάδα θα ισχύει η διενέργεια δύο self tests και για τους μαθητές και για τους καθηγητές και, τρίτον, όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν καθημερινά τεστ, στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα σε μαθητή στην τάξη τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, «τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα. Έχουμε τονίσει τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης λειτουργία. Με μάσκα, καθημερινούς ελέγχους και τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες. Η επικαιροποίηση των μέτρων συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων. Τρεις οι βασικές προσαρμογές:

  1. Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου. Σύνολο τρία δωρεάν self tests.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self tests θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και απο τους εμβολιασμένους καθηγητές
  3. Σε περίπτωση κρούσματος, φεύγουμε από τη λογική του “σταυρού”. Αυξημένος έλεγχος σε όλο το τμήμα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν, πλέον, δύο rapid και ένα self test, συν τα δύο στάνταρ self tests, δηλαδή συνολικά πέντε τεστ, ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Οι εμβολιασμένοι τρία self tests σε μία εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί το ίδιο.

Η ακύρωση των εκδρομών και όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί, ισχύουν κανονικά».

Από το 3ο πινακάκι προκύπτει το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο πως στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς θα στοιχίζει ο… κούκος αηδόνι τυχόν εντοπισμός κρούσματος στην τάξη τους, καθώς, εκτός από τα 2 υποχρεωτικά rapid tests την εβδομάδα, πλέον θα πρέπει να κάνουν ακόμη 2 rapid και ένα self test μέσα σε 5 ημέρες, όλα πληρωμένα από την τσέπη τους!

Δείτε επίσης:

Επιβεβαίωση με PCR test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε πως οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι με κορωνοϊό θα μπορούν, πλέον, να πάρουν αναρρωτική άδεια από την εργασία τους με θετικό rapid test, ενώ, παράλληλα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αλλαγές στην έκδοση πιστοποιητικού νόσησης, για τις οποίες αναμένεται και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). «Τα αυξημένα κρούσματα μάς υποχρεώνουν να αλλάξουμε τον τρόπο που χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους με θετικό rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid test με PCR.

Ο κ. Πλεύρης επισήμανε, επίσης, ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη στη χώρα μας, ωστόσο η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρατηρείται κυρίως στα επείγοντα περιστατικά και στις απλές κλίνες. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο οποίος θα διαθέσει το 10%-15% των κλινών του για Covid περιστατικά, ενώ υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και στις ΜΕΘ για non-Covid περιστατικά.

  • Παρακολουθήστε τις επίσημες ανακοινώσεις:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This