Εργαζόμενοι με θετικό rapid test: Άλλο η νόμιμη απουσία, άλλο η άδεια ασθενείας… Πως καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ;

Χρειάζεται απαραιτήτως ιατρική γνωμάτευση! Καλά ξεμπερδέματα...

Must Read

Έναν… λαβύρινθο διαδικασιών θα χρειαστεί να διασχίσουν όσοι εργαζόμενοι βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από rapid test, αφού μπορεί το θέμα της πενθήμερης νόμιμης απουσίας από τη δουλειά τους να λύθηκε (μάλλον…), ωστόσο, ο… Μινώταυρος τους περιμένει στο θέμα της άδειας ασθενείας.

Και αυτό γιατί για να μπορέσουν να πάρουν την άδεια πληρωμένη από τον ΕΦΚΑ είναι απαραίτητη η ιατρική γνωμάτευση. Άρα, μετά το θετικό rapid test ασχέτως αν ένας εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος, ή ανεμβολίαστος, πρέπει:

  • να απευθυνθεί σε γιατρό για να εξασφαλίσει γνωμάτευση (σ.σ. όπως γίνεται με όλες τις αναρρωτικές) σε διάστημα εντός δέκα ημερών και ακολούθως,
  • να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ για την επιδότηση ασθενείας.
  • Αν δεν είναι μισθωτός του ΕΦΚΑ, η ιατρική γνωμάτευση πρέπει να σταλεί μέσω mail.
  • Χωρίς γνωμάτευση γιατρού, η πενθήμερη άδεια πληρώνεται από τον εργοδότη.

Αναπλήρωση του 50% των χαμένων ωρών!

Σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι δικαιούνται νόμιμη απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό, με θετικό rapid test.

Μετά την επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά και εφόσον δεν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση για άδεια ασθενείας και αν δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, ο εργαζόμενος, σύμφωνα με  αξιωματούχους του Υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να αναπληρώσει το 50% των εργάσιμων ωρών για το διάστημα της καραντίνας του (σ.σ. τιμωρία δηλαδή;)!

Ο εργαζόμενος μπορεί να απασχοληθεί μια ώρα επιπλέον την ημέρα πέραν του οκταώρου, για την αναπλήρωση των εργάσιμων ωρών της καραντίνας… Το ίδιο πρωτόκολλο ισχύει και για όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα αλλά δεν έχουν θετικό rapid test.

«Μια οδηγία του ΕΟΔΥ η οποία λέει ότι όταν έρθει κάποιος σε επαφή με ένα κρούσμα, μένει πέντε μέρες σπίτι. Το ερώτημα είναι αν στο μεταξύ έχουμε αντιφατικά rapid test, από πότε θα αρχίζει η νόμιμη απουσία του εργαζόμενου;», αναρωτήθηκε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

«Εάν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία είτε από τις συνθήκες εργασίας, είτε από την κατάσταση του νοσήσαντα, εργαζόμενου, τότε σε εκείνη την περίπτωση γίνεται αναπλήρωση», είπε η ΓΓ Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This