Πανδημία μέτρα: Χαλάρωση περιορισμών με το… σταγονόμετρο;

Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Must Read

Άγνωστο ακόμα το τοπίο αναφορικά με την επέκταση ή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση για τον έλεγχο των κρουσμάτων. Η εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων παραμένει ακόμα ρευστή, με τους ειδικούς είτε να κινδυνολογούν καθημερινά είτε να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι εβδομάδα προβληματισμού, αποτίμησης και πιθανότατα αποφάσεων για το μέλλον των περιοριστικών μέτρων. Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα σε κρούσματα, θανάτους αλλά και εισαγωγές λόγω κορωνοϊού.

«Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εκδηλώνοντας την πρόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα από την 1η Φεβρουαρίου.

Σταδιακή άρση μέτρων;

Αυτό που μελετάται σε πρώτη φάση είναι αν όλα εξελιχθούν ομαλά να επανέλθει η μουσική στην εστίαση χωρίς παράταση του ωραρίου λειτουργίας αλλά και η αύξηση του αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα.

Παγώνη: «Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»

Αισιόδοξη για την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε η Ματίνα Παγώνη. «Πάσχα θα κάνουμε κανονικά φέτος στα χωριά, αλλά τις Απόκριες θα φοράμε ακόμα τις μάσκες» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο. Όπως είπε οι άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν, γιατί η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική.

«Οι μη εμβολιασμένοι δε θα τη γλιτώσουν από την Όμικρον. Και κάποιοι από αυτούς μπορεί να νοσηλευτούν σε απλές κλίνες, μπορεί να έχουν επιπλοκές και να μπουν σε ΜΕΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξήγησε ότι οι σκληροί δείκτες θα αρχίσουν να μειώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα γίνει πιο εμφανής από τις 23-24 Ιανουαρίου.

Γκάγκα: «Πιστεύω ότι θα κάνουμε κανονικά Πάσχα»

«Πιστεύω ότι θα κάνουμε κανονικά Πάσχα, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ακόμα, πρόσθεσε πως δεν φαίνεται να έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Θωμαΐδης: «Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα»

Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο καθηγητής Αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει διασπορά και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μέρος του πληθυσμού δεν αναπτύσσει συμπτώματα. «Αυτή η εβδομάδα είναι κρίσιμη. Όσον αφορά στα λύματα, αυτά μέσα στη βδομάδα θα δείξουν την πορεία. Η Αττική έχει το πιο υψηλό ιικό φορτίο αυτήν τη στιγμή», είπε ο κ. Θωμαΐδης, ενώ πρόσθεσε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται η αποκλιμάκωση κρουσμάτων.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Τζανάκης, αφήνει να εκφραστεί μια πιο αισιόδοξη τάση, λέγοντας πως είναι πολύ πιθανό με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτήν την εβδομάδα να δούμε σταθεροποίηση στα 15.000-17.000 κρούσματα, κάτι που θα εξομαλύνει σταδιακά, μετά τις 15 ημέρες πάντα, και τα νούμερα σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν παρατηρήθηκε το γεγονός της απότομης κορύφωσης και σταδιακής αποκλιμάκωσης μέσα σε ένα 10ήμερο, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένα γεγονός δυσεξήγητο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This