Φονική χιονοστιβάδα στα Καλάβρυτα: Έμπειροι αναρριχητές από την Πάτρα οι τρεις άτυχοι ορειβάτες που εντοπίστηκαν νεκροί

Ακόμη και οι διασώστες κινδύνεψαν σοβαρά, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο σημείο όπου βρέθηκαν οι σοροί των τριών ανδρών

Must Read

Στην τέταρτη προσπάθειά τους κατάφεραν, τελικά, οι διασώστες να φτάσουν σήμερα το απόγευμα στο σημείο στα Καλάβρυτα όπου είχαν καταπέσει οι τρεις άτυχοι ορειβάτες, τους οποίους και εντόπισαν νεκρούς, καθως μια μοιραία χιονοστιβάδα τους στέρησε τη ζωή.

Οι τρεις φίλοι, έμπειροι στη χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία, ανέβηκαν στο Χελμό το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, αλλά, όπως φαίνεται, στην προκειμένη περίπτωση υπήρξαν ιδιαίτερα άτυχοι, κάνοντας κάποια λάθη που, τελικά, τους στοίχισαν τη ζωή. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τους Γιάννη Τορέλλι, «μορφή» του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα, Αθανάσιο Σωτηρόπουλο, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών και Παναγιώτη Τέκο, προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμο κάτοικο Πατρών, όλοι τους ηλικίας 50-55 ετών.

Οι τρεις άτυχοι αναρριχητές (από αριστερά): Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, Παναγιώτης Τέκος και Γιάννης Τορέλλι

Και οι τρεις τους μοιράζονταν την ίδια αγάπη για την αναρρίχηση και πήγαιναν στα Καλάβρυτα κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια, για να απολαύσουν τη φύση. Δυστυχώς για αυτούς, χθες έμελλε να είναι και η τελευταία φορά που το πραγματοποιούσαν, καθώς, σύμφωνα μετα μέχρι στιγμής στοιχεία, χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα και βρέθηκαν νεκροί λίγα μέτρα από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς, πιθανότατα, δεν είχαν χρόνο να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το απόγευμα του Σαββάτου οι άτυχοι άντρες, προσπαθούσαν να βρουν πάγο για να σκαρφαλώσουν, εκτός των ορίων του χιονοδρομικού κέντρου, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Όμως, ως φαίνεται, δεν τα κατάφεραν, καθυστέρησαν και, κάποια στιγμή, παρασύρθηκαν και καταπλακώθηκαν από τη μοιραία χιονοστιβάδα.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Κινδύνεψαν και οι διασώστες

Είναι χαρακτηριστικό πως, ακόμα και οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο, κινδύνεψαν να θαφτούν κάτω από τα χιόνια. Όπως εξήγησαν μέλη των σωστικών συνεργείων, το χιόνι από κάτω τους είχε αρχίσει να λιώνει και το κάθε τους βήμα ήταν παρακινδυνευμένο, με τον κίνδυνο για μια νέα χιονοστιβάδα να βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Είχε προηγηθεί το «χτένισμα» της περιοχής από ελικόπτερο, με τον χειριστή του να βλέπει κάτι να κοκκινίζει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, πιθανότατα από τον εξοπλισμό των άτυχων αναρριχητών και να ενημερώνει σχετικά, δίνοντας τις συντεταγμένες. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα άντρες της 6ης ΕΜΑΚ και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ενώ στην επιχείρηση διάσωσης επιχείρησαν 22 πυροσβέστες, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, καθώς και ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και χιονοδρόμοι-στελέχη του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων.

Για την ώρα οι σοροί των τριών αναρριχητών είναι δύσκολο να μεταφερθούν, καθώς το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο και το ελικόπτερο δεν μπορεί να πλησιάσει με ασφάλεια. Περισσότερα από 20 άτομα μετέχουν στην επιχείρηση μεταφοράς των σορών σε πλαγιά στο Χελμό, με τις καιρικές συνθήκες να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, αφού εκτός από χιόνια υπάρχει στο σημείο και πυκνή ομίχλη που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Οι τρεις αναρριχητές ήταν αγνοούμενοι από το απόγευμα του Σαββάτου, στην περιοχή Χελμός στα Καλάβρυτα. Εναέριες και επίγειες έρευνες που διεξάγονταν από τις πρώτες πρωινές ώρες διέκριναν ίχνη χιονοστιβάδας, πολύ μεγάλου μεγέθους, στην βάση της ορθοπλαγιάς στα ύδατα της Στυγός. «Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα παρέσυρε τους αναρριχητές στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν την επιθυμητή διαδρομή», έκανε γνωστό νωρίτερα το Χιονοδρομικό Καλαβρύτων σε ανακοίνωση. Νωρίτερα είχαν βρεθεί μπουφάν, κράνος, σακίδιο και άλλα αντικείμενα που εξετάζονταν για να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους τρεις αναρριχητές που χάθηκαν κοντά στα Καλάβρυτα.

Το χρονικό της εξαφάνισης των τριών αναρριχητών

Σύμφωνα με πληροφορίες του kalavrytanews.com, οι τρεις άντρες, κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου και από την Στύγα, όπου και εθεάθησαν τελευταία φορά, θα πήγαιναν προς την περιοχή της «μαυρολίμνης».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναζήτησε τους τρεις άντρες, αφού είχαν αφήσει το αυτοκίνητό τους στο πάρκινγκ του Κέντρου, αλλά παρά τα συνεχή τηλεφωνήματα προς το κινητό που είχαν δώσει, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αμέσως, με οχήματα του Χιονοδρομικού, το προσωπικό του Κέντρου άρχισε την αναζήτησή τους, ενώ ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Π.Υ. Καλαβρύτων, περιπολικό του Α.Τ. Καλαβρύτων και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαβρύτων, ενώ είχε ζητηθεί και η συνδρομή της 6ης ΕΜΑΚ.

Ο καιρός για τα δεδομένα του Χελμού, ήταν καλός, χωρίς ανησυχητικά καιρικά φαινόμενα και χαμηλό άνεμο, αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

https://youtu.be/DjPQTcAwt0s

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This