«Έβλεπα ανθρώπους να πεθαίνουν και μου λέγαν βούλωστο» – Κατάρες από τους συγγενείς των θυμάτων στο γηροκομείο των Χανίων

Συνεχίζονται, ενώπιον του ανακριτή Χανίων, οι απολογίες των κατηγορουμένων

Must Read

Συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση του γηροκομείου – κολαστηρίου στα Χανιά όπου ηλικιωμένοι βίωναν τη φρίκη.

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί ολοκληρώθηκαν οι απολογίες της 67χρονης ιδιοκτήτριας της δομής και της 43χρονης κόρης της και συνδιαχειρήστριας. Οι δύο ιδιοκτήτριες απολογούνταν για περίπου 3,5 ώρες, ενώ κατά την έξοδό της από την Εισαγγελία συγγενείς των θυμάτων τις γιούχαραν και τις έβριζαν. «Η μάνα μου, πού είναι η βέρα της μάνας μου;», φώναζε ο γιος μιας ηλικιωμένης που έχασε τη ζωή της στη δομή.

Επόμενος απολογήθηκε ο 70χρονος ψυχίατρος της δομής, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα απολογηθούν ακόμη ένας 50χρονος γενικός γιατρός – υπεύθυνος της μονάδας, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας νοσηλευτής 42 ετών.

Διαβάστε ακόμα: Απολογούνται σήμερα οι επτά συλληφθέντες για το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά

Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά τριάντα θανάτους ηλικιωμένων από το 2009 έως το 2021 και οκτώ απόπειρες.

Υπενθυμίζεται πως στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται άλλα 30 άτομα μεταξύ των οποίων γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι κατηγορούνται για πλημμελήματα.

Η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για το αν κριθούν ή όχι προσωρινά κρατούμενοι οι κατηγορούμενοι, θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της εξέτασης και των επτά κατηγορουμένων.

Αποκαλύψεις – σοκ: «Έβλεπα ανθρώπους να πεθαίνουν και μου λέγαν βούλωστο»

Στο μεταξύ, σοκάρουν οι ανατριχιαστικές μαρτυρίες για το γηροκομείο της φρίκης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου – κολαστηρίου στα Χανιά μιλώντας στην εκπομπή ΣΚ παρέα στον ΣΚΑΪ περιγράφει τα όσα συνέβαιναν εντός της δομής και σοκάρει.

Εξήγησε πως η ίδια εργάστηκε για εννέα μήνες στο γηροκομείο. Σύμφωνα με την ίδια κάθε φορά που ζητούσε να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει, δεν έπαιρνε καμία απάντηση. «Ότι και να τους ρωτούσα, δεν μας έδιναν εξηγήσεις. Εγώ μιλούσα στη διεύθυνση και μου λέγανε είσαι πολύ ευαίσθητή μου λέγαν πάψε θα απολυθούμε, βούλωστο ήμουν το μαύρο πρόβατο», δήλωσε.

 «Ήξεραν ότι θα πεθάνουν παρόλα αυτά τους άφηναν μόνους και γελούσαν»

Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλούν τα λεγόμενα της Κικής Στεφανίδου για τις τραγικές στιγμές που βίωναν οι ηλικιωμένοι. Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου βρισκόταν στο πλευρό των γερόντων λίγο πριν ξεψυχήσουν, την ώρα που οι κατηγορούμενοι τους άφηναν αβοήθητους και μόνους τους στο δωμάτιο και μάλιστα γελούσαν.

«Δίναμε τα κατασταλτικά φάρμακα σαν καραμέλες στους ανθρώπους και ρωτούσαμε τι είναι αυτά. Όλοι πεθαίναν με τον ίδιο τρόπο. Τρεις μέρες εμπύρετοι ξέραν ότι θα πεθάνουν και μάλιστα γελούσαν, φεύγαν από το δωμάτιο και τους αφήναν μόνους τους στο δωμάτιο. Την ώρα που έφευγε η ψυχή τους καθόμουν στο δωμάτιο για να τους κρατάω στο χέρι. Τους τραγουδούσα ω γλυκή μου έαρ για να ηρεμούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κική Στεφανίδου.

«Όλα γινόντουσαν για τα λεφτά»

«Αυτή η δομή ήταν μια βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μια καλομελετημένη κομπίνα» ανέφερε, ενώ τόνισε πως οι υπέυθυνοι έφταναν μέχρι στο σημείο να κάνουν διαλογή στο προσωπικό: «Μας βάζανε τόση δουλειά, ήμασταν 3 νοσηλευτές για 60 τροφίμους. Κάνανε διαλογή στους εργαζόμενους, θέλανε να είσαι ανειδίκευτους για να σε χειραγωγούν».

«Όλα γινόντουσαν για τα λεφτά», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «δεν τους έδιναν τα φάρμακα ώστε να πάρουν τηλέφωνο τα παιδιά τους και να πουν γιατί δεν ήρθες να πληρώσεις. Πολλές φορές σε τροφίμους που είχαν αντιδικίες με τους οικείους τους, τους βάζανε και μαλώνανε ώστε να πάρουν λεφτά και να έρθουν να πληρώσουν στο γηροκομείο».

Το Σεπτέμβριο του 2020 οι πρώτες καταγγελίες

Χρειάστηκε περίπου 1,5 χρόνος μέχρις ότου οι φρικαλεότητες που ζούσαν οι ηλικιωμένοι στη δομή – κολαστήριο να δουν το φως της δημοσιότητας. Όπως αποκάλυψε η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, η οποία είχε τον πατέρα της τρόφιμο στο εν λόγω γηροκομείο, κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες στις Αρχές τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η ίδια, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha είπε ότι παρέλαβε τον πατέρα της από το γηροκομείο σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να υποβάλει έγκληση.

«Την τρίτη μέρα από την εισαγωγή του πατέρα μου, πήγα στη δομή και τον είδα δεμένο σε αναπηρικό καροτσάκι. Αμέσως τον πήρα και τον πήγα σε νοσοκομείο καθώς δεν πείστηκα από τις διαβεβαιώσεις της υπεύθυνης ότι ο πατέρας μου είναι καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαδάκη.

«Όταν το πήγα στο νοσοκομείο οι γιατροί μου είπαν ότι ο πατέρας μου είχε υποστεί σηπτικό σοκ και πεθαίνει», προσθέτει και καταλήγει: «Όχι μόνο δεν με ενημέρωσαν ότι ο πατέρας μου κινδυνεύει, αλλά προσπάθησαν να με αποτρέψουν και από τον δω και να τον πάρω από τη δομή, λέγοντας μου ότι χαίρει άκρας υγείας».

Φωτό: zarpanews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This