Έως 830.000 οι χαμένες αεροπορικές θέσεις για φέτος από Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία για την χώρα

Must Read

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του πολέμου ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία στον ελληνικό τουρισμό, εξέφρασε η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, η οποία εστιάζοντας στις αγορές των δύο αντιμαχόμενων χωρών, εκτιμά ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό.

«Όσο κρατάει ο πόλεμος δεν μπορούν να δοθούν εκτιμήσεις», είπε και συμπλήρωσε ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει πάγωμα των κρατήσεων από τις άλλες αγορές. Ωστόσο, δεν υπάρχει ο ρυθμός κρατήσεων των προηγούμενων εβδομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηματικό αποτελούν οι αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας για το 2022, αφού παραμένει άγνωστο, αν πλέον τα νοικοκυριά θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύσουν μετά τις προσφυγικές ροές των Ουκρανών εκεί, εξηγεί η κ. Τετράδη.

Στάση αναμονής κρατούν οι υποψήφιοι ταξιδιώτες ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς

Παραμένοντας στις προοπτικές της φετινής χρονιάς, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι εκπρόσωποι της ECTAA, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού φορέα οργανωμένου τουρισμού που εκπροσωπεί τις ενώσεις τουριστικών γραφείων και τουρ οπερέιτορ της Ευρώπης, σε πρόσφατη συνεδρίαση ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ακυρώσεις ταξιδιωτικών προγραμμάτων, όμως η ροή των κρατήσεων έχει ανακοπεί, με τους ταξιδιώτες να τηρούν στάση αναμονής.

Παράλληλα, εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανόδου του κόστους καυσίμων, τον πληθωρισμό και την επίδραση που θα έχουν οι παράγοντες αυτοί στους ταξιδιωτικούς προϋπολογισμούς των ταξιδιωτών.

Έως 830.000 οι χαμένες αεροπορικές θέσεις φέτος για Ελλάδα από Ρωσία Ουκρανία, Λευκορωσία

Την ίδια ώρα προβλήματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από 600.000 εως 830.000 υπολογίζονται οι απώλειες των αεροπορικών θέσεων που είχαν προγραμματιστεί για φέτος από την Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία για την Ελλάδα, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Τόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών πρακτόρων, “Fedhatta” Λύσσανδρος Τσιλίδης, όσο και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, συνηγορούν στο γεγονός ότι οι αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική τουριστική οικονομία.

«Στο παρελθόν οι Ρώσοι επισκέπτες στην Ελλάδα είχαν φτάσει και το 1,3 εκατομμύρια» αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος, ενώ ο κ. Τσιλίδης εξήγησε: «από την Ουκρανία την περυσινή χρονιά έφτασαν τους 130.000 οι επισκέπτες στην Ελλάδα».

Μάλιστα το 50% των επισκεπτών από τις δυο χώρες απορροφούσε η Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού. Ο κ. Τσιλίδης μάλιστα υπενθυμίζει ότι οι Ουκρανοί έρχονται στην Ελλάδα χωρίς βίζα, ενώ τέλη Μαρτίου φέτος αναμένετο και το πράσινο φως από τη Ρωσία για τις πτήσεις τσάρτερ προς την Ελλάδα.

Φέτος όπως αναφέρει ο πρόεδρος της “Fedhatta”είχαν προγραμματιστεί για Ελλάδα από Ουκρανία τουλάχιστον 230.000 αεροπορικές θέσεις και πάνω από 600.000 θέσεις από Ρωσία. Στο σημείο αυτό ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος εξηγεί ότι στις απώλειες των τουριστών για την Ελλάδα, από Ρωσία και Ουκρανία, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτοί από Λευκορωσία. Κατόπιν τούτου εκτιμά ότι οι απώλειες για την Ελλάδα από αυτές τις αγορές θα κυμανθούν από 600.000 εώς 700.000 αφίξεις, νούμερα ιδιαίτερα σημαντικά για τον ελληνικό τουρισμό όπως εξηγεί.

Πλήγμα για πρακτορεία και ξενοδοχεία που έχουν συνεργασία με Ρωσία και Ουκρανία

Βέβαια, δεν είναι αμελητέος και ο αριθμός των πρακτορείων που έχουν σύνδεση των δραστηριοτήτων τους με Ρωσία και Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την βιωσιμότητα τους. Οπως εξηγεί ο κ. Τσιλίδης, αυτά τα πρακτορεία έχουν αποκλειστικότητα με τις εν λόγω αγορές και δεν είναι εύκολη η μεταπήδηση σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος. Από την πλευρά των ξενοδοχείων, ο κ. Αγγελόπουλος εξηγεί ότι είναι δύσκολη η εξίσωση για τα ξενοδοχεία που έχουν έκθεση στη ρωσική αγορά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This