«Φωτιά» στην τιμή του ψωμιού: Πού θα φτάσει;

Βασικά είδη διατροφής υπό το ασφυκτικό βάρος της ουκρανικής κρίσης

Must Read

Η ακρίβεια συνεχίζει να μας δείχνει τα «δόντια» της με τον πόλεμο στην Ουκρανία να «βομβαρδίζει» καθημερινά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σε εγρήγορση είναι για τυχόν ελλείψεις οι αλευροβιομηχανίες.

Αναπόφευκτες κρίνονται πλέον οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής στην Ελλάδα, υπό το ασφυκτικό βάρος της ουκρανικής κρίσης, με το ψωμί να ετοιμάζεται να σύρει τον χορό των ανατιμήσεων.

Οι αρτοποιοί προειδοποιούσαν για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ακόμη και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον κλάδο να μην μπορεί να διαχειριστεί το υπέρογκο ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Μετά την κλιμάκωση όμως της έντασης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει, στη σκιά και των φόβων για ελλείψεις στα σιτηρά.

«Θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι»!

Νέος «πονοκέφαλος» έρχεται για τους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένεται σε λίγες ημέρες να πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά τα βασικά είδη διατροφής, όπως είναι το ψωμί.  «Η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες» είπε νωρίτερα ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, ενώ πρόσθεσε ότι «οι πρώτες παραλαβές των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι από 13-15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ».

«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχουν και αγορές Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, όμως όλες αυτές οι χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεν κάνουν εξαγωγές.

Την ίδια ώρα, σταθερά ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές των καυσίμων, παρασύροντας τις τιμές όλων των καταναλωτικών αγαθών, «χτυπώντας» κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης αναμένεται αν συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This