Σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ: Διώξεις σε βάρος 13 προσώπων ζητά η Οικονομική Εισαγγελία

Ζητά να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των διοικήσεων, εκπροσώπων εταιριών και ενός Μητροπολίτη Το σκάνδαλο με τις αμαρτωλές επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, τον οποίο έχει διαδεχθεί τα τελευταία χρόνια ο ΕΟΔΥ, φαίνεται πως οδηγείται σε δικαστική διερεύνηση.

Must Read

Μετά από δέκα χρόνια ερευνών, η Οικονομική Εισαγγελία παρέπεμψε την ογκοδέστατη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ζητώντας την άσκηση ποινικών διώξεων για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος 13 προσώπων για παράνομες επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 2 εκατ. ευρώ, κατά το χρονικό διάστημα 2007 – 2009. Στα 13 πρόσωπα περιλαμβάνονται 9 μέλη διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά το επίδικο διάστημα, εκπρόσωποι εταιρειών και ένας Μητροπολίτης στην Αττική.

Η δικογραφία περιλαμβάνει πέντε υποθέσεις που στηρίζονται σε χιλιάδες έγγραφα που εξετάστηκαν από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Η πρώτη υπόθεση αφορά 18 επιχορηγήσεις ύψους 749.000 ευρώ που δόθηκαν μέσα σε διάστημα 26 μηνών σε μεγάλη Μητρόπολη της Αττικής, αν και δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε εκκλησιαστικούς φορείς. Τα χρήματα φέρεται να διατέθηκαν για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Όμως όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για τους παραπάνω λόγους, αλλά διατέθηκαν σε αόριστες φιλανθρωπικές δαπάνες.

Στη δεύτερη υπόθεση υπογράφηκε στις 29 Ιουλίου 2009 σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας στην οποία καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ. Τα χρήματα διατέθηκαν για την εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Όμως, όπως προέκυψε, μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι. Εξάλλου, δεν διαπιστώθηκε ότι είχαν διατεθεί αλλού τα υπόλοιπα φυλλάδια… Οι οικονομικοί εισαγγελείς έκριναν πως πρόκειται για εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που πληρώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη τρίτη υπόθεση το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε 232.050 ευρώ σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009. Τα χρήματα καταβλήθηκαν χωρίς να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής τους. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως η εν λόγω εταιρεία ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό και εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009, ένα μήνα μετά την καταβολή της επιχορήγησης… Η εταιρεία είχε κόψει μόλις ένα τιμολόγιο, το επίδικο με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν λειτούργησε.

Στην τέταρτη υπόθεση εκδόθηκε στις 3/7/2008 εξαμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό με απόφαση του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταβάλλοντας 180.240 ευρώ. Όπως διαπιστώθηκε, εκδόθηκε μόλις μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε έξι δημοσιογράφους. Από αυτούς μόλις ένας εμφανίζεται ότι εργάστηκε.

Στην πέμπτη υπόθεση δόθηκαν σε εταιρεία επικοινωνίας προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης. Ωστόσο, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ, το συνολικό κόστος της εκδήλωσης ήταν 253.519 ευρώ. Για το επιπλέον μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις. Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων συνεχίζεται για υπόθεση που αφορά την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσού 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο αλλά και για συνεργασία με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του δημοσίου φορέα.

Εκτός από τη δικογραφία που εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση διώξεων, η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει το πόρισμα της και στις αρμόδιες φορολογικές αρχές για έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες και την Μητρόπολη που έλαβαν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αντίθετα δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων για προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This