Συνεχίζεται ο πόλεμος: Αύριο οι νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

Απομακρύνονται άμαχοι από τη Μαριούπολη

Must Read

Δεν έχει τέλος το σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις νέες αναφορές να κάνουν λόγο για 15 νεκρούς στο Μικολάγιφ. Παράλληλα, γίνεται λόγος για χρήση οβίδων φωσφόρου στην Μαρίνκα, αλλά και για χτύπημα σε δεξαμενή πετρελαίου στο Ντίνπρο, με τη Ρωσία να ανακοινώνει παύση πυρός στην Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Μικολάγιφ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα εναντίον κτιρίου της αυτοδιοίκησης της πόλης. Ο πύραυλος κατέστρεψε τμήμα στο μέσον του κτιρίου. Ο Κιμ ανέφερε πως το γραφείο του βρισκόταν στο τμήμα που καταστράφηκε, διευκρινίζοντας πως δεν βρισκόταν στο κτίριο όταν επλήγη.

Ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους ψηφιακά αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, όπως δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος χθες Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως η Ουκρανία δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

Κατάπαυση στη Μαριούπολη

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη – λιμάνι της Ουκρανίας. «Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου»

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επίσης ότι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου για να βομβαρδίσουν τη μικρή πόλη Μαρίνκα, στην ανατολική Ουκρανία. «Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν οβίδες φωσφόρου στη Μαρίνκα», ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντανιέτσκ, ο Πάβελ Κιριλένκο. «Περίπου δέκα πυρκαγιές περιορίστηκαν και ελέγχθηκαν από το προσωπικό της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», συνέχισε.

Χτύπημα σε δεξαμενή πετρελαίου

Ο αξιωματούχος του Ντίπρο ανέφερε χτύπημα πως δεξαμενή γεμάτη με πετρέλαιο καταστράφηκε σε πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, πρόσθεσε. Ο Λουκάσουκ έκανε λόγο για πλήγμα του ρωσικού στρατού. Εργοστάσιο στη Νοβομοσκόφσκ, βορειοανατολικά το Ντνίπρο, επλήγη από πύραυλο επίσης χθες Τετάρτη, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, αξιωματούχο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Διαβάστε ακόμα:

Στρατόπεδο στο Χάρκοβο ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This