Εξαϋλώθηκε ο 79χρονος στο Παπανικολάου- «Καιγόμαστε» φώναζαν οι ασθενείς – Eικόνες φρίκης από το νοσοκομείο

Τι προκάλεσε την πύρινη κόλαση στο νοσοκομείο;

Must Read

Ένας 79χρονος νεκρός και δύο σοβαρά εγκαυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε μέσα στο νοσοκομείο Παπανικολάου το πρωί της Τετάρτης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία της πυρκαγιάς που προκλήθηκε στη Β’ Πνευμονολογική πτέρυγα, η οποία, φέρεται να καταστράφηκε ολοσχερώς, ωστόσο δύο είναι τα πιθανά σενάρια.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η φωτιά ξέσπασε είτε επειδή ένας ασθενής άναψε ένα τσιγάρο μέσα στην πτέρυγα, είτε επειδή σημειώθηκε έκρηξη στο κινητό τηλέφωνο ενός άλλου ασθενή που βρισκόταν στον ίδιο θάλαμο.

Για τις τραγικές στιγμές του χρονικού μίλησε ο διευθυντής πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΎ, Σταύρος Τρύφων, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και βοήθησε στο να απεγκλωβιστούν ασθενείς και προσωπικό.

«Στις 08:50, με φωνάζουν νοσηλεύτρια και επιμελήτρια ότι ένας ασθενής καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του. Παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω τη φωτιά και τον τραβάω έξω. Ο ασθενής λέει ότι άκουσα ένα μπαμ», περιέγραψε στο Grtimes και συνέχισε: «Την ώρα που γυρίζω μέσα, βλέπω ότι υπάρχει τεράστια φωτιά από τον τοίχο και ένας δεύτερος ασθενής καίγεται στο πρόσωπο και το σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τον ασθενή, αλλά δυστυχώς η παροχή οξυγόνου πυροδοτεί τη φωτιά όλο και περισσότερο. Ενώ καίγεται τον τραβάω έξω και του σβήνω τη φωτιά και ταυτόχρονα ρίχνω με τον πυροσβεστήρα στην παροχή οξυγόνου για να μη γίνει έκρηξη».

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο θάλαμος και διάδρομος γέμισαν μαύρους καπνούς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το σχέδιο εκκένωσης του νοσοκομείου λειτούργησε άψογα, και τελικά η φωτιά δεν επεκτάθηκε στο υπόλοιπο κτίριο. Σύμφωνα με τον Τρύφων, ο νεκρός ήταν ένας 72χρονος, ο οποίος εξαϋλώθηκε: «Ο ασθενής ο οποίος είχε πολύ μεγάλη παροχή οξυγόνου κυριολεκτικά εξαϋλώθηκε, ήταν 72 χρονών. Ο ασθενής που είναι πολύ βαριά με εγκαύματα είναι 52 χρονών, και ουσιαστικά είναι αυτός που είπε ότι έσβησε τη φωτιά και ότι ξεκίνησε από αυτόν». Όπως ανέφερε, ο ασθενής του είπε ότι «έσπασε στα χέρια μου το κινητό. Δεν μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι η αιτία, ούτε ότι δεν είναι», τόνισε ο κ. Τρύφων.

«Ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά»

Σε δηλώσεις του ο συντονιστής επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά: «Μπορέσαμε να διασώσουμε από τους δυο ορόφους 38 άτομα, με τη βοήθεια του προσωπικού του νοσοκομείου. Όλο το κτίριο γέμισε με καπνούς και έτσι μας δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο».

Τα αίτια της τραγωδίας διερευνά το ανακριτικό γραφείο της διοίκησης της Πυροσβεστικής της Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εντός του δωματίου από το οποίο ξέσπασε η φωτιά, αναπτύχθηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο.

«Οι συνάδελφοι εξέρχονται “καπνισμένοι”»

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Ελένη Σιώτου, περιγράφει από πλευράς της όσα είδε: «Συνεχώς βγαίνουν από την κλινική κόβιντ ασθενείς με τα ασθενοφόρα. Οι συνάδελφοι εξέρχονται “καπνισμένοι” και γεμάτοι αγωνία», περιγράφει στο Grtimes. «Βρισκόμουν στο εργαστήριο όταν άκουσα τις σειρήνες από τα Πυροσβεστικά και αμέσως βγήκα να δω τί συμβαίνει. Κάποιοι ανέφεραν ότι ακούστηκε μια έκρηξη και μετά εκδηλώθηκε η φωτιά. Δε γνωρίζουμε αυτή την ώρα τί ακριβώς συνέβη» πρόσθεσε.

Δείτε επίσης:

(Φωτογραφίες: Eurokinissi, newsit, protothema)

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This