Απλησίαστο το πασχαλινό τραπέζι

Περισσότερα από ποτέ θα είναι τα έξοδα! Εκτιμάται ότι για μία τετραμελή οικογένεια το κόστος για τον παραδοσιακό οβελία και τα κόκκινα αβγά αγγίζει τα 300 ευρώ, χωρίς καν να... τολμήσει να μετακινηθεί στο χωριό

Must Read

Ενα διαφορετικό Πάσχα θα κληθούν να κάνουν φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς μπορεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19 να έχουν αποσυρθεί, ωστόσο η ακρίβεια έχει ήδη γονατίσει τους προϋπολογισμούς τους.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να ετοιμάσουν εορταστικό τραπέζι με λιγότερα προϊόντα, αφού τα έξοδα θα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση του κόστους στο φετινό πασχαλινό τραπέζι κατά 15%.

Συγκεκριμένα, το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι πολύ πιο ακριβό από τα αντίστοιχα των περασμένων ετών, αφού σχεδόν όλα τα είδη πρώτης ανάγκης έως και τον παραδοσιακό οβελία παρουσιάζουν τεράστιες ανατιμήσεις.

Αρνί 13 ευρώ το κιλό!

Ενα νοικοκυριό για να αγοράσει ένα αρνί ή κατσίκι θα πρέπει να διαθέσει σχεδόν 13 ή 14 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, ο παραγωγός θα πουλήσει το αρνί αντί 7,5 ευρώ το κιλό και το κατσίκι προς 8 ευρώ. Οι διαφορές ανάμεσα στον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή είναι τεράστιες, ενώ μία οικογένεια για να αγοράσει ένα αμνοερίφιο βάρους 15 κιλών πρέπει να δαπανήσει ακόμα και 200 ευρώ. Φυσικά, αν κάποιος δεν έχει την πολυτέλεια να μπορεί να ψήσει σε δική του ψησταριά, αλλά ζητήσει να ψηθεί το αρνί ή το κατσίκι σε φούρνο, το κόστος ξεπερνά τα 30 ευρώ. Επίσης, για μια παραδοσιακή μαγειρίτσα για τέσσερα άτομα χρειάζονται, με πρόχειρους υπολογισμούς, πάνω από 20 ευρώ.

Βασικά είδη

Πέραν της τιμής του οβελία, τεράστιες ανατιμήσεις παρατηρούνται και σε βασικά είδη ανάγκης τα οποία δεν μπορεί να λείψουν σε καμία περίπτωση από το πασχαλινό τραπέζι ενός νοικοκυριού. Για παράδειγμα:

  • Ψωμί (1 κιλό): 2,40 € (από 1,90 €)
  • Αβγά (6άδα) 2,17 € (από 2,10 €)
  • Τσουρέκι (το κιλό): 13 € (από 11 €)
  • Μαρούλι (τμχ): 1,10 € (από 0,50 €)
  • Ντομάτες (1 κιλό): 3 € (από 1,50 €)
  • Πατάτες (1 κιλό): 1,50 € (από 0,90 €)
  • Αναψυκτικά (1,5 λίτρο): 1,20 € (από 1,10 €)

Κόκκινα αβγά

Φυσικά, για μία τετραμελή οικογένεια θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα, καθώς οι ανάγκες για να στρωθεί το πασχαλινό τραπέζι είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, μία οικογένεια μόνο και μόνο για να τιμήσει το έθιμο του βαψίματος των κόκκινων αβγών θα χρειαστεί περισσότερη από μία 6άδα. Δηλαδή το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 34 ευρώ, αντί 25 ευρώ πέρυσι. Με βάση όλα τα παραπάνω κι αν συνυπολογίσει κανείς και το κόστος του φετινού οβελία, το πασχαλινό τραπέζι για ένα ελληνικό νοικοκυριό θα είναι μάλλον απλησίαστο, ενώ δεν αποκλείεται, μέχρι να φτάσουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, οι τιμές για το τραπέζι του Πάσχα να έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο λόγω του πληθωρισμού που κινείται με σπασμένα φρένα. Πάντως, σήμερα το κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπερνά συνολικά τα 280-290 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια.

Καίει και η βενζίνη

Φυσικά, σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η τιμή της βενζίνης, που παραμένει πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο. Το Πάσχα στο χωριό μάλλον θα αποτελέσει ένα πανάκριβο «σπορ», αφού για μία απόσταση μόνο κάποιων δεκάδων χιλιομέτρων ο οδηγός θα κληθεί να βγάλει από την τσέπη του πολύ περισσότερα χρήματα από όσα απαιτούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, για μία απόσταση 400 χλμ. (200+200) το κόστος της βενζίνης με τις σημερινές τιμές (μ.ό. 2,056 ευρώ ανά λίτρο) είναι 69,2 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται διόδια.

Στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Για να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά το τεράστιο κύμα της ακρίβειας φαίνεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν στραφεί προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προς τα μη επώνυμα, δηλαδή, προϊόντα, τα οποία παρασκευάζει η βιομηχανία με το εμπορικό σήμα της εκάστοτε αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Αυτό οφείλεται, ουσιαστικά, στην αύξηση των τιμών στα καταστήματα λόγω του ευρύτερου κύματος ακρίβειας που απορρέει τόσο από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις πληθωριστικές τάσεις όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας του 1 λίτρου έχει τιμή περί τα 6,2 ευρώ στο ράφι, ενώ ένα αντίστοιχο επώνυμο προϊόν αγγίζει τα 7,2 ευρώ ανά λίτρο. Επομένως, η τάση αύξησης πωλήσεων στην ιδιωτική ετικέτα είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι το καταναλωτικό κοινό αναζητά αυτή την περίοδο φθηνότερες λύσεις για να γεμίσει το καλάθι του.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας IRI, τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάζουν τα ζυμαρικά, με 19,8%, τα οποία καταγράφουν επίσης ισχυρή τάση όταν αγοράζονται ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας, με αύξηση 33,9%, στην περίοδο που εξετάζεται. Επίσης, από τα προϊόντα με την υψηλότερη αύξηση στις πωλήσεις είναι οι έτοιμες σαλάτες με 15,6%, ακολουθούν τα μπισκότα με 11,5% και το ψωμί με 9,8%. Τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων καταγράφουν τα αλκοολούχα, τα οποία ευνοήθηκαν στη διάρκεια των lockdowns, ως υποκατάστατο της διασκέδασης εκτός σπιτιού. Συγκεκριμένα, το κρασί έχασε το 17,7% των πωλήσεων σε σχέση με τις εννέα πρώτες εβδομάδες του 2021, το ουίσκι απώλεσε 11,1% και η μπύρα 9,6%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This