Ο Άρειος Πάγος «ξήλωσε» την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας

Για τις 3.010 εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και 153 που «έκαναν φτερά»

Must Read

Απολύθηκε από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες και αγνοούνται ακόμη 153 δικαστικές υποθέσεις.

Το πειθαρχικό όργανο του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας απέλυσε ακόμα μία δικαστή, ενώ προσωρινή παύση 6 μηνών επιβλήθηκε σε τρίτη δικαστική λειτουργό, ενώ τον περασμένο μήνα είχαν απολυθεί ακόμα 7 δικαστές και συνολικά 15 δικαστές και εισαγγελείς λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και για υπηρεσιακή ανεπάρκεια.

Στην 47μελη Πειθαρχική Ολομέλεια με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έξι δικαστές και εισαγγελείς.

Από αυτούς οι δύο απολύθηκαν οριστικά, σε μία επιβλήθηκε προσωρινή παύση έξι μηνών, ενώ απαλλάχθηκε ένας Πρωτοδίκης και αναβλήθηκαν δύο υποθέσεις.

Η οριστική απόλυση της 54χρονης Εισαγγελέως Πρωτοδικών ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εκκρεμούσαν στα χέρια της 3.010 δικογραφίες. Μάλιστα για κάποιες από αυτές υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ’ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αλλά η ίδια αρνήθηκε ότι τις είχε στα χέρια της!

Σε φιλικά της σπίτια βρέθηκαν εξαφανισμένες δικογραφίες!

Τελικά, περίπου 1.800 δικογραφίες βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, 626 σε άλλο φιλικό της σπίτι, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες. Εξαφανισμένες παραμένουν 153 δικογραφίες.

Εκτός από την πειθαρχική της καταδίκη με την οριστική απόλυση της, εναντίον της 54χρονης εισαγγελέως έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

Αναφερόμενος στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας, ο εισηγητής της υπόθεσης επισήμανε ότι έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης και πρότεινε την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα. Από την πλευρά του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας τόνισε ότι με την συμπεριφορά της έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Εξέφρασε δε εύλογα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια, από το 2002 έως το 2020, χωρίς να έχει μετατεθεί όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, παρατήρησε πως δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων.

Απολύθηκε και δεύτερη δικαστής

Η δεύτερη απόλυση δικαστού αφορά Πρόεδρο Πρωτοδικών της Αθήνας λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας και καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση δικογραφιών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εν λόγω δικαστίνα είχε απασχολήσει ξανά το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Τότε είχε επικαλεστεί λόγους υγείας του παιδιού της και της δόθηκε μια ευκαιρία να διεκπεραιώσει τις εκκρεμείς δικογραφίες. Όμως τον περασμένο Μάρτιο είχε ακόμα 282 εκκρεμείς υποθέσεις κυρίως εργατικών διαφορών. Από αυτές οι 49 εκκρεμούσαν πολλούς μήνες, ενώ συνεχίζονταν οι καταγγελίες δικηγόρων και πολιτών εναντίον της για υπέρμετρες καθυστερήσεις.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η αρμόδια αρεοπαγίτης πρότεινε να απολυθεί οριστικά λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της. Ο κ. Πλιώτας επεσήμανε ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τη δεύτερη ευκαιρία που της δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς παραμένουν οι διαμαρτυρίες σε βάρος της για καθυστερήσεις.

Η Πειθαρχική Ολομέλεια την απέλυσε ομόφωνα, ενώ δεν της έδωσε τη δυνατότητα να απασχοληθεί στο Δημόσιο.

Εξάμηνη παύση σε εισαγγελέα

Η τρίτη υπόθεση που απασχόλησε το αρμόδιο όργανο του Αρείου Πάγου, αφορά εισαγγελέα Πρωτοδικών που παραπέμφθηκε στην Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής παύσης για μεγάλης διάρκεια και αυθαίρετες απουσίες από την υπηρεσία της όταν υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από την Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού συζύγου της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορούσε να επιστρέψει στο νησί…

Η ελεγχόμενη εισαγγελική λειτουργός αρνήθηκε της σε βάρος της κατηγορίες και επικαλέστηκε ότι ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω της υγείας του παιδιού της. Τελικά της επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία προσωρινή παύση έξι μηνών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This