Τέσσερα περιπολικά από ΗΠΑ και έξι ναρκοθηρευτικά από Ολλανδία στο Πολεμικό Ναυτικό

Τα Island θα αντικαταστήσουν τα υπέργηρα παράκτια περιπολικά τύπου Nasty και τύπου ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Must Read

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται δύο προγράμματα προμήθειας μεταχειρισμένων σκαφών επιφανείας, από τα αποθέματα συμμαχικών χωρών, για να καλύψουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) σε αποστολές περιπολίας – επιτήρησης και ναρκοπολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποκτηθούν τέσσερα περιπολικά τύπου Island από τα
αποθέματα της ακτοφυλακής των ΗΠΑ και έξι ναρκοθηρευτικά τύπου Alkmaar από το ναυτικό της Ολλανδίας. Τα περιπολικά τύπου Island που θα αποκτηθούν ως πλεονάζον υλικό (Excess Defence Articles) άρχισαν να ναυπηγούνται το 1985 και το 49ο και τελευταίο
παραδόθηκε το 1992. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ διαθέτει σήμερα 37 περιπολικά
του τύπου, μέσης ηλικίας άνω των 30 ετών, που πρόκειται να αντικατασταθούν από 64 περιπολικά ταχείας απόκρισης τύπου Sentinel.

Σε ελληνική υπηρεσία τα Island θα αντικαταστήσουν τα υπέργηρα παράκτια περιπολικά τύπου Nasty (μέση ηλικία 56 ετών, τέσσερις μονάδες) και τύπου ΑΝΤΩΝΙΟΥ (μέση ηλικία 47 ετών, δύο μονάδες), που βρίσκονται μόνιμα αναπτυγμένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επιφορτισμένα με την επιτήρηση και την περιπολία κρίσιμων περιοχών για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και τον έλεγχο – διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών. Αν και τα Island βρίσκονται προς το τέλος του επιχειρησιακού βίου τους, λόγω επιδόσεων και οπλισμού αποτελούν σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ μείζονος σημασίας είναι η σύντομη παράδοσή τους, καθώς αναμένεται να παραδοθούν εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα ναρκοθηρευτικά τύπου Alkmaar, η ενίσχυση του στόλου κατέστη πιεστική ανάγκη μετά τον εμβολισμό του βρετανικής προέλευσης, τύπου Hunt ναρκοθηρευτικού M-63 «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» (πρώην «HMS Berkeley») από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Maersk Launceston», τον Οκτώβριο του 2020. Ο αναγκαστικός παροπλισμός του «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», συνεπεία των σοβαρότατων ζημιών που υπέστη, μείωσε τον στόλο των ναρκοθηρευτικών κατά 25%, αφήνοντας σε υπηρεσία δύο αμερικανικής προέλευσης τύπου Osprey και ένα βρετανικής τύπου Hunt. Η απόκτηση των έξι ναρκοθηρευτικών τύπου Alkmaar προβλεπόταν στη δήλωση προθέσεων (LOI: Letter of Intent) που στις 27 Οκτωβρίου 2021 είχε υπογραφεί μεταξύ του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και του Ολλανδού ομολόγου του και η οποία αφορούσε την πιθανή πρόσκτηση δύο φρεγατών τύπου Μ και των έξι ναρκοθηρευτικών.

Τα έξι ναρκοθηρευτικά, μέσου όρου ηλικίας 35 ετών, κατά πληροφορίες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και εκτιμάται ότι εντός των επόμενων μηνών θα αρχίσει η παραλαβή τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This