Απόψε η κρίσιμη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν

Θα σταθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ύψος των περιστάσεων; Αύριο η ομιλία του στο Κογκρέσο

Must Read

Στις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το ερώτημα όλων των Ελλήνων, όπως έγραψε η «δημοκρατία», είναι αν ο πρωθυπουργός θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αν θα μπορέσει να προβάλλει τις θέσεις της χώρας μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τόσο στη σημερινή συνάντηση όσο και στην αυριανή ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, την πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού.

Η συνάντηση γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, με την Τουρκία να έχει κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες εις βάρος της χώρας μας με υπερπτήσεις πάνω κι από κατοικημένα νησιά, αλλά και εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης και στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν και στο Κογκρέσο θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, θα διατυπώσει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις και θα ξεδιπλώσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική παραβατικότητα.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν χθες ότι έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο πρωθυπουργός καλείται να εξουδετερώσει έξι παγίδες στη σημερινή του συνάντηση, οι οποίες είναι:

  1. Η κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Κύπρο.
  2. Η αμερικανική πρόθεση να δώσει 40 νέα F-16 στην Τουρκία ανατρέποντας τις ισορροπίες.
  3. Η απειλή της Τουρκίας, που έχει μόνιμα στραμμένους εναντίον της χώρας μας τους πυραύλους S-400.
  4. Η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.
  5. Οι τουρκικές εξορύξεις τον επόμενο μήνα στην ανατολική Μεσόγειο.
  6. Οι υποσχέσεις των Αμερικανών για απόκτηση των F-35.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση των δύο ηγετών θα τεθεί και το ενεργειακό ζήτημα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Όσον αφορά την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, οι ίδιες πηγές μιλάνε για ιστορική στιγμή και για εξαιρετική τιμή τόσο για τη χώρα όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Επισφραγίζει, λένε, το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

Τετ α τετ και με την Κάμαλα Χάρις – Όλο το πρόγραμμα του τριημέρου

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός και απόψε στις 22.30 ώρα Ελλάδος θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στην τριήμερη παραμονή του (15-17 Μαΐου) στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων, καθώς εκτός της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ενώ, ως γνωστόν, θα μιλήσει και στο αμερικανικό κογκρέσο, θα δώσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ θα συναντηθεί και με ομογενειακές οργανώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανακοίνωσε λεπτομερώς το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, δεν ανακοίνωσε ποιοι και πόσοι τον συνοδεύουν (υπουργοί, συνεργάτες), αλλά για θέματα Τύπου μαζί του είναι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σήμερα στις 14.30 ώρα Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «Morning Joe» του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski. Αργότερα, στις 17.00 ώρα Ελλάδος, θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

Θα ακολουθήσει, στις 22.30 ώρα Ελλάδος, η συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16.40 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Αμέσως μετά, στις 18.00 ώρα Ελλάδος, θα απευθύνει ομιλία στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και ακολούθως ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Στις 19.00 ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ξημερώματα Τετάρτης για την Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί η επίσκεψή του, αφού παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This