7/7/2022

Κλιματικός (τρομο)νόμος: Μύθοι και αλήθειες

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Με τον κλιματικό νόμο που έρχεται για ψήφιση στην Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδος, η κυβέρνηση  και επίσημα εγκαταλείπει τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας στα έγκατα της, στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που οι εμπνευστές της ενοχοποιούν τον άνθρωπο. Ο νόμος αυτός επιβάλει πρόστιμα,πράσινους φόρους για αυτούς που δεν θα συμμορφώνονται με τα ‘’πράσινα’’ μέτρα και επιπλέον επιβάλει εξοντωτικές δαπάνες σε πολίτες και επιχειρήσεις για να αντικαταστήσουν τα ενεργειακά τους συστήματα με νέα, που θεωρητικά έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Μιχαήλ Χριστοδουλίδης

Οι μύθοι και τα ψέματα που υπερθεματίζει αυτός ο νόμος

Το κλίμα αλλάζει διότι οι αυξημένες εκπομπές CO2, αυξάνουν την μέση θερμοκρασία του πλανήτη που συντελεί στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ η αλήθεια είναι ότι το κλίμα του πλανήτηποτέ δεν ήταν σταθερό. Ο πλανήτης έχει διέλθει από θερμές και ψυχρές κλιματικές περιόδους, ενώ δεν υπήρχε βιομηχανική ανάπτυξη. Οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις είναι μύθος, τα κλιματικά μοντέλα των παγκοσμιοποιητών έχουν αμφισβητηθεί από πολλά ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα του κόσμου, αφού αποκρύβουν ότι το κλίμα μεταβάλλεται εξαιτίας των περιοδικών ηλιακών δραστηριοτήτων. Η περίφημη «κλιματική κρίση»  πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη, πίσω από την οποία κρύβονται γνωστά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Με την αύξηση των αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων και την αντίστοιχη απομείωση των θερμικών μονάδων που καίνε ορυκτά καύσιμα, θα επιτευχθεί λένε η προσδοκώμενη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι ασταθείς μορφές ενέργειας, αυτά τα συστήματα δεν μπορούν να διασφαλίσουν καμία ενεργειακή ασφάλεια, αφού για κάθε μονάδα ΑΠΕ πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα αντίστοιχη θερμική μονάδα σε λειτουργική κατάσταση.

Η Ελλάδα παράγει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε ποσοστό 0,2% και με τον νόμο αυτό προσδοκά η χώρα μας να μειώσει το ποσοστό στο 0,1%, όταν οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη (Ινδία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ κλπ) ευθύνονται για το 68% και δεν έχουν υπογράψει καμία πράσινη συμφωνία. Δηλαδή η Ελλάδα με το 0,2% των εκπομπών , θα σώσει τον πλανήτη με μια σειρά επώδυνων οικονομικών και κοινωνικώνμέτρων, θάβοντας τα ενεργειακά της κοιτάσματα τα οποία ανέρχονται σε 450 δις ευρώ, (λιγνίτες και φυσικό αέριο) που η εκμετάλλευση τους θα τριπλασίαζε το ΑΕΠ της, η χώρα μας θα καθίστατο ενεργειακά ανεξάρτητη για τα επόμενα 50 χρόνια.

Η Ελλάδα με τον νόμο αυτό που εγκαταλείπει την εξόρυξη των υδρογονανθράκων της στην ελληνική επικράτεια, εμμέσως πλην σαφώς στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ότι δεν ενδιαφέρεται για τον υποθαλάσσιο ορυκτό της πλούτο που βρίσκεται στην ελληνική ΑΟΖ της που οριοθετείται στο Αιγαίο, στο Καρπάθιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, άρα δίνει το πράσινο φως στην Τουρκία να εκμεταλλευτεί τα δικά μας κοιτάσματα, αφού η Τουρκία δεν έχει δεσμευτεί από καμία πράσινη συμφωνία για το κλίμα και το χειρότερο, έμμεσα νομιμοποιείται και το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο.

Η αντικατάσταση όλων των καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης μέχρι το 2030 με νέους πανάκριβους που θα καίνε βιοκαύσιμα, είναι μια καταστροφική και τεχνικά ανεφάρμοστη εμμονική ιδεοληψία της κυβέρνησης, διότι το 67% της θέρμανσης των κτηρίων στην Ελλάδα γίνεται από καυστήρες πετρελαίου. Η υποχρεωτική αντικατάσταση αυτή θα επιβαρύνει με εκατοντάδες εκατομμύρια τα νοικοκυριά καιτις επιχειρήσεις σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης. Η μετάπτωση από το πετρέλαιο θέρμανσης σε οικολογικό πετρέλαιο, δηλαδή το πράσινο βιοκαύσιμο, θα απαιτήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και μεγάλο βάθος ετών για να ολοκληρωθεί. Από 1/1/2025 που προβλέπεταινα εφαρμοστεί αυτή η υποχρεωτική διάταξη του νόμου, το πιο πιθανό είναι, να απογοητεύσει πολλούς από τους φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης.

Στο νόμο αυτό προβλέπεται από 1/1/2025 η υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές των κτηρίων σε όλα τα νεόδμητα και γιατί όχι καιαύριο καθολικά σε όλα τα κτήρια της χώρας σε περιοχές όπως αναφέρονται ως περιοχές υψηλής τρωτότητας (κτήρια κοντά σε περιαστικά δάση, σε περιοχές με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και πιθανότητα εμφάνισης σεισμών ή πυρκαγιών). Δηλαδή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Μετακυλίουν τις ευθύνες της Πολιτείας για να παρέχει την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, ως ορίζει το σύνταγμα, κατευθείαν στον πολίτη, πληρώνοντας πανάκριβα ασφάλιστρα, ενώ την ίδια στιγμή ο πολίτης πληρώνει φόρους δυσβάσταχτους στο κράτος για να του παρέχει υποτίθεται την οφειλόμενη προστασία του από φυσικές καταστροφές.

Απίστευτο να υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν κάθε χρόνο έκθεση υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος τους με προκαθορισμένα όρια εκπομπών και αν δεν τα επιτύχουν, να τους επιβάλλονται δυσβάσταχτα πρόστιμα (0,5% του τζίρου τους) σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία βαίνει σε ύφεση. Κι όλα αυτά για να πετύχουν ένα πράσινο ουτοπικό όραμα που θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι ,προκειμένου να κερδίζουν οι πολυεθνικές και οι ξένες βιομηχανίες και λομπίστες της πράσινης ανάπτυξης.

Επιβάλουν την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων σε μία σειρά επαγγελματικών κατηγοριών (ταξί, εταιρικά, νοικιαζόμενα, δημοσίας χρήσης κλπ) με πανάκριβα ηλεκτροκίνητα οχήματα, που υποτίθεται η αντικατάσταση αυτή, θα επιδοτείται με ένα ποσοστό για την αγορά τους. Δηλαδή θα δανείζεται η χώρα με υψηλά πλέον επιτόκια για να χρηματοδοτεί τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, δηλαδή θα συνεχίζουμε να αυξάνουμε το χρέος, μόνο και μόνο για να γίνουμε πράσινοι υποτελείς των παγκοσμιοποιητών. Το ρεύμα που παράγεται για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πόσο πράσινο είναι; Όταν το 70% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας στηρίζεται σε ορυκτά καύσιμα, ποιες είναι οι υποδομές της χώρας σε φορτιστές; Ανύπαρκτες, ούτε το 5% δεν καλύπτουν οι υποδομές φόρτισης. Οι εκατοντάδες χιλιάδες τοξικές μπαταρίες που θα ανακυκλώνονται; Στις χωματερές;

Οι λύσεις για να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας και εξοικονόμηση πόρων είναι συγκεκριμένεςκαι πρέπει να είναι μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.

Ανάπτυξη της πιο πράσινης, ασφαλούς και άκρως αποδοτικής ενέργειας που είναι η πυρηνική με την νέα τεχνολογία αντιδραστήρων της πυρηνικής σύντηξης, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έρευνας και εντός της δεκαετίας θα ολοκληρωθεί και η βιομηχανική παραγωγή τους. Η ΕΛΛΑΔΑ θα μείνει απ’ έξω από αυτή την τεχνολογική επίτευξη της δεκαετίας;

Εξυγίανση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας με οικολογικές τεχνολογίες, όπως αυτή της αποξήρανσης του λιγνίτη και ο ενταφιασμός της παραγόμενης ποσότητας του CO2 στην λεκάνη του Πρίνου.

Μεταφορά όλων των κονδυλίων από τα δεσμευμένα χρήματα του ταμείου πράσινης μετάβασης για τριπλασιασμό της ενεργειακής θωράκισης των ενεργοβόρων κτηρίων της χώρας από το 9% που είναι σήμερα στο 30% μέχρι το 2030.

Κανένα αιολικό πάρκο στα νησιά μας. Η πρόταση μας είναι η κατασκευή αιολικών και φωτοβολταικών στα ακατοίκητα νησιά μας και από εκεί η διασύνδεση των νησιών αυτών με υποβρύχια καλώδια. Επίσης κανένα αιολικό πάρκο δεν χρειάζεται η χώρα, αυτό που χρειάζεται είναι η πριμοδότηση και αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε πράσινες μονάδες που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, και κυρίως είναι μορφές ενέργειας σταθερού φορτίου, όπως η γεωθερμία, η βιομάζα, οι ενεργειακές καλλιέργειες, η αξιοποίηση της ενέργειας των θαλασσίων κυμάτων κλπ.

Η πριμοδότηση μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων για κατασκευή φυτεμένων δωμάτων στα ελληνικά κτήρια κυρίως των μεγάλων πόλεων, έτσι θα βοηθήσουμε το μικροκλίμα των πόλεων να γίνει φιλικότερο και ηπιότερο προς τους πολίτες και ταυτόχρονα θα εξοικονομηθεί σημαντική ποσότητα πρωτογενής ενέργειας για την θέρμανση και ψύξη των κτηρίων.

Εδώ και τώρα η ενεργοποίηση όλων των κυρωμένων συμβάσεων έρευνας και εξόρυξης κοιτασμάτων στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και Νότια της Κρήτης που έχουν υπογραφεί με τους ενεργειακούς κολοσσούς υπό τα ΕΛΠΕ από το 2020. Άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατασκευή του EASTMED, όπως έχει σχεδιαστεί αρχικά, για να γίνει η Ελλάδα πραγματικά ενεργειακός κόμβος και όχι μια ενεργειακή δουλοπαροικία των Αμερικανών.

Φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα σε Έλληνες επιχειρηματίες /κατασκευαστές  να παράγουν πράσινο εξοπλισμό και να κάνουμε εμείς εξαγωγές στην ΕΕ και όχι να εισάγουμε αυτά τα οποία αποδεδειγμένα μπορούμε να τα κατασκευάσουμε. Όπως ηλεκτρικούς κινητήρες, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταικά πανέλα, καυστήρες με βιοκαύσιμα, κυψέλες υδρογόνου, κλπ.

Ο νέος κλιματικός νόμος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, η οποία θα έχει διάρκεια για τα επόμενα χρόνια, συνθέτουν το πιο θανατηφόρο εκρηκτικό μείγμα, ή την τέλεια καταιγίδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να υπονομεύεται από μία οικονομική εγχώρια και διεθνή ελίτ για να εξυπηρετούνται αντεθνικά και αλλότρια συμφέροντα. Ήρθε η στιγμή που ο πολίτης πρέπει να αφυπνιστεί και να σταματήσει να γίνεται μέρος του προβλήματος, αλλά η λύση του προβλήματος.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Ενεργειακός Επιθεωρητής και Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και την Πέμπτη διακοπές ρεύματος στην Αττική

Είναι να τραβάμε τα μαλλιά μας με τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, τη νέα μόδα...

Συνθήματα και τρικάκια από αντιεξουσιαστές στην επίσκεψη της Σακελλαροπούλου στο Πεδίον του Άρεως

Η ομάδα αντιεξουσιαστών «Συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη», πραγματοποίησε παρέμβαση με...

Εισαγγελική παρέμβαση για το νέο τραυματισμό στο αεροδρόμιο της Σκιάθου

Ένας ακόμη σοβαρός τραυματισμός ανθρώπου σημειώθηκε έξω από τον αερολιμένα της Σκιάθου, στην περιμετρική...

Εξαφανίστηκε 15χρονη από το σπίτι της στο Παπάφη Θεσσαλονίκης

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές μετά την εξαφάνιση 15χρονης από το σπίτι της στην περιοχή...

Δυνατό μπουρίνι «χτύπησε» τα Τρίκαλα

Δυνατό μπουρίνι «χτύπησε» τα Τρίκαλα το απόγευμα της Τετάρτης, με την καταιγίδα να συνοδεύουν...

«Βιτριολικά» σχόλια του καθηγητή Λύτρα για το κόψιμο της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό

Με αναρτήσεις του στο twitter ο  καθηγητής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, σχολιάζει...

Έτσι «τσακίζεται η πανδημία: Την κρύβεις κάτω από το χαλί και υποκρίνεσαι ότι δεν υπάρχει!

Δύο ειδήσεις που όσο κι αν προσπαθήσει οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος, δεν θα μπορέσει να...

Αναζωπύρωση στο χωριό Κορυφή και μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση

Ξανά οι πυροσβεστικές δυνάμεις τέθηκαν σε συναγερμό, καθώς το απόγευμα αναζωπυρώθηκε η φωτιά που...

Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα… Κάθε Παρασκευή η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα!

Όταν ένα πρόβλημα δυσκολεύει την Κυβέρνηση, το… στέλνει διακοπές για να μην το αντιμετωπίσει

Τι απαντάει η ΣΤΑΣΥ για το 6χρονο κοριτσάκι που έπεσε στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας

Ανακοίνωση για το ατύχημα που συνέβη τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας όταν ένα κοριτσάκι...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κι όμως, η φίλη της Ντένης Μαρκορά, Νινέτα, ήταν άνδρας!

Η Ντίνα Κώνστα, που έγραψε τηλεοπτική ιστορία με τον...

Mόλις ανακοινώθηκαν οι αντικαταστάτες της Κατερίνας Καινούργιου στον Alpha

Η εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, Super Κατερίνα, θα ρίξει...

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

Μόνος έξω από δωμάτιο ξενοδοχείου ο Κυριάκος 2:30 τα ξημερώματα!

Την θλιβερή εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους τροϊκανούς...

Βαρύ πένθος για τη Ντέσσυ Κουβελογιάννη

Η παρουσιάστρια Ντέσσυ Κουβελογιάννη περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, με...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Η Βίκυ Κουλιανού με μπικίνι στα 55 της αποδεικνύει πως είναι ακόμα τοπ μόντελ

Η Βίκυ Κουλιανού μεσουράνησε την δεκαετία του 90 περπατώντας...

Η Κατερίνα Διδασκάλου έδειξε το τέλειο look παραλίας για γυναίκες άνω των 60

H Kατερίνα Διδασκάλου είναι μια πολύ αριστοκρατική γυναίκα και...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ