Πύρινα μέτωπα: Στυλιανίδης: «Θα είναι ένα σκληρό καλοκαίρι» – Οριοθετήθηκαν οι φώτιες

Δυσοίωνες εκτιμήσεις

Must Read

Δύσκολες είναι οι τελευταίες ημέρες για τους άνδρες της Πυροσβεστικής, καθώς πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στα Μέγαρα, φωτιά ξέσπασε νωρίτερα κοντά στο Πυργάρι και καίει ξερά χόρτα. Στο σημείο επιχειρούν πέντε οχήματα με 15 πυροσβέστες. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις 10:20 το πρωί της Κυριακής.
Το πύρινο μέτωπο στα Μέγαρα δεν προκαλεί ανησυχία καθώς οριοθετήθηκε.

6.000 στρέμματα στάχτη

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι σε Γλυφάδα και Βούλα μετρούν τις πληγές τους από την χθεσινή πυρκαγιά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.  

Το πύρινο μέτωπο σε Βούλα και Γλυφάδα φαίνεται πως έκαψε περίπου 6.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Τουλάχιστον 2 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές χωρίς να υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή. Επίσης υπάρχουν αναφορές περίπου 20 κατοίκων για μικρές ζημιές στην περιουσία τους από τη φωτιά.

 

Καταστροφικός ο άνεμος

Ο άνεμος που έπνεε στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, αφού οι ριπές του έφτασαν κάποια στιγμή τα 8 μποφόρ. Δυσκολία προκάλεσε και το ανάγλυφο της περιοχής, καθώς η φωτιά μπήκε σε δύσβατες χαράδρες.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής για την αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά. Ως σημείο έναρξης έχει καταγραφεί από το Π.Σ. το τέρμα της οδού Μετσόβου στην Άνω Γλυφάδα. Σε κοντινή απόσταση από το σημείο έναρξης βρίσκεται υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γιώργος Παπανικολάου ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον υποσταθμό.

Υπάρχουν καταγγελίες που κάνουν λόγο για δράση εμπρηστών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο σοβαρό στοιχείο.

Παρά το γεγονός ότι η φωτιά οριοθετήθηκε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Το πρωί της Κυριακής (05/06) πραγματοποιήθηκε επίσημη ενημέρωση για την πυρκαγιά και μία πρώτη αποτίμηση των γεγονότων από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς.

Στυλιανίδης: «Θα είναι ένα σκληρό καλοκαίρι»

«Αντιμετωπίσαμε χθες μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής. Παρά τις αντίξοες συνθήκες όλοι οι εμπλεκόμενοι κατόρθωσαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες να περιοριστεί η χθεσινή δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6 -7 ώρες» , δήλωσε αρχικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Έπειτα, ο κ. Στυλιανίδης προειδοποίησε για ένα σκληρό και δύσκολο καλοκαίρι, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε:

«Στόχος είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις των νέων φαινομένων που έρχονται από την κλιματική κρίση. Θα είναι ένα σκληρό καλοκαίρι, γιατί όλες οι προγνώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που θεωρείται hot spot της κλιματικής κρίσης, δεν είναι καλές. Δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα». 

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι πάλεψαν να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες, χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση ως μια «ηρωική προσπάθεια” και τονίζοντας πως ήταν «μια δύσκολη μάχη που είχε από εκκενώσεις και απεγκλωβισμούς μέχρι δύσκολες συνθήκες στο βουνό».

Τουρνάς: «Δύσκολη δοκιμασία για όλον τον μηχανισμό»

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, δήλωσε με τη σειρά του: «Ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά με τρεις διαφορετικές εστίες που έφτασε κοντά σε σπίτια. Προέκυψαν περιορισμένες ζημιές σε κατοικίες, αλλά αποφύγαμε τραυματισμούς και απώλειες ζωής, που είναι πολύ σημαντικό, καθώς η φωτιά ήταν δίπλα σε πυκνό αστικό ιστό».

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα. Είχαμε δύο ακόμη στην περιοχή της Βάρης και του Κουβαρά. Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για όλο τον μηχανισμό, ο οποίος απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα, ειδικά στην απομάκρυνση πολιτών από την περιοχή της Άνω Βούλας» πρόσθεσε.

Ο κ. Τουρνάς υπογράμμισε πως η αποστολή των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν δύσκολη λόγω των διαφορετικών εστιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, ενώ τόνισε ότι συνολικά χθες εκδηλώθηκαν 61 πυρκαγιές.

«Ενημερωθήκαμε στις 12.57 και σε 12 λεπτά τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα ήταν στο σημείο. Στα πέντε λεπτά δόθηκε εντολή για εναέρια μέσα και στα 20 λεπτά ήταν εκεί 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα (1 συντονιστικό). Συνολικά είχαμε διαθέσιμα 17 εναέρια μέσα, που πραγματοποίησαν 36 ρίψεις σε 36 ώρες πτήσεων. Ήταν μια προσπάθεια που διήρκησε όλο το βράδυ. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, η πυρκαγιά είναι σε ύφεση χωρίς ισχυρές καύσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στο σημείο και συνεχίζουν να παρατηρούν την πυρκαγιά και θα μας ενημερώσουν πότε θα έχει εξασθενήσει πλήρως ο κίνδυνος. Πραγματοποιείται διαβροχή, ώστε να καταστείλουν εντελώς το φαινόμενο, οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις κατοικίες τους και οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν έως ότου χρειαστεί» , κατέληξε ο κ. Τουρνάς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This