Νέες πυρκαγιές σε Κορινθία, Αχαΐα και Λακωνία – Σε πλήρη εξέλιξη η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

Δυσοίωνη η πρόβλεψη του meteo.gr για την πορεία των πυρκαγιών

Must Read

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα και στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας, κοντά στο μοναστήρι της Φανερωμένης, με 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος έχουν σπεύσει στη σημείο για την κατάσβεσή της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά καίει δασική έκταση σε ρεματιά με πουρνάρια ανάμεσα σε Άργος και Σοφικό, ενώ, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σηκώθηκαν οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη (έξι Air Tractor και δύο PZL) από Τατόι, καθώς μεγαλύτερα αεροσκάφη δεν μπορούν να επιχειρήσουν προς το παρόν. Ευτυχώς, μέχρι τώρα η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.




Η Πυροσβεστική, ωστόσο, καλείται να διαχειριστεί και ένα ακόμη πύρινο μέτωπο, καθώς νέα φωτιά ξέσπασε και στην Αχαΐα και συγκεκριμένα σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Καλαμάκι. Σύμφωνα με την ενημέρωση της υπηρεσίας για την κατάσβεσή της έσπευσαν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο.

Όπως μεταδίδει, εξάλλου, ο τοπικός ιστότοπος flynews.gr, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και σε αγροτοδασική έκταση στη θέση Παλαιοπαναγιά του δήμου Σπάρτης, με 26 άνδρες με 13 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σπάρτης να επιχειρούν στην περιοχή, ενώ στην κατάσβεση συνδράμουν και υδροφόρες του δήμου.

Μοναδική αισιόδοξη νότα, μέχρι στιγμής, το γεγονός ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Πικέρμι, κοντά στην Αττική Οδό, πίσω από το Εκπτωτικό Χωριό, η οποία και απειλούσε κατοικημένη περιοχή, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Meteo: Οι άνεμοι βοηθούν στην απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό

Την ίδια ώρα, και ενώ η φωτιά στο Πόρτο Γερμενό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το μέτωπο να κινείται, πλέον, προς Ψάθα, οι προβλέψεις του meteo.gr για την εξέλιξή της είναι ξεκάθαρα δυσοίωνες, καθώς, όπως αναφέρει, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοσή της. Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο καπνός είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Πεντέλη.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ έχει ήδη σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση του Μύτικα, με την κατάσταση να παραμένει πολύ δύσκολη, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σε αυτή την περιοχή. Ειδικότερα, με βάση το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%).




Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%. Επίσης, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για την απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν. Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This