19/8/2022

Κορωνοϊός: Διχασμένοι οι ειδικοί για επαναφορά μέτρων – Διαφωνούν ακόμη και για τις μάσκες!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι πολίτες ανησυχούν όλο και περισσότερο, αλλά οι κυβερνώντες θεωρούν «φυσιολογική» τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές

Τα κρούσματα κορωνοϊού «καλπάζουν» το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας σε επίπεδα Μαρτίου 2022, με την Αττική και τις τουριστικές περιοχές (Κρήτη και νησιά κυρίως) να «πρωταγωνιστούν» στις καταγραφές της έξαρσης των νέων μολύνσεων, προκαλώντας τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών.

Μάλιστα, το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά «εκτινάσσονται» και οι επαναλοιμώξεις, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, με τους πολίτες να στρέφονται αναγκαστικά στους ειδικούς, αναζητώντας κάποιο «ελπιδοφόρο» μήνυμα. Αντ’ αυτού, ωστόσο, το μόνο που εκλαμβάνουν είναι μια διαρκής διάσταση απόψεων ανάμεσά τους, ακόμη και στο «απλό» ζήτημα του αν πρέπει ή όχι να επανέρθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, για παράδειγμα, επιμένει στην απλή σύσταση για χρήση μάσκας, υποστηρίζοντας πως δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές. «Η μάσκα σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, προσθέτοντας ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους».

Όπως είπε, η επιστροφή στην υποχρεωτική μάσκα παντού δεν τίθεται, προς το παρόν, στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων. «Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού, διευκρίνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιστημόνων: «Βλέπουμε στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, που προηγούνται του κύματος της πανδημίας, ότι είχαμε μια αύξηση, μετά μια επιπέδωση του κύματος και ακολούθως υπήρξε πτώση». Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος, εστιάζοντας στις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, που δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ξεκινά ο τριήμερος καύσωνας: Πού θα πλησιάσει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Μαγιορκίνης: «Όχι» σε νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, λέει επίσης «όχι» σε νέα μέτρα, εξηγώντας, πάντως, αναλυτικά το «γιατί»:

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται «φωνές» για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως “μέτρα” είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.

Ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι “μπόρα που έρχεται και φεύγει”, απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει….

Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει “κουραστεί” μετά από 2 χρόνια και να τον “πυροβολάμε” δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: 1) μειώνουν την πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ 2) επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Συνοπτικά:

Δημοφιλείς ειδήσεις  Τον πλάκωσε δέντρο την ώρα που περίμενε στο φανάρι!

1) οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή “κύματα που σπάνε και μας περνάνε”. Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.

2) οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

Παυλάκης: «Υποψιάζομαι καλοκαιρινό κύμα»

Από την πλευρά του, ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Syracuse στις ΗΠΑ, επίσης σε σημερινή του ανάρτηση, εκφράζει την αντίθετη άποψη, καθώς σημειώνει πως θεωρεί πιθανό ένα καλοκαιρινό κύμα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «οι κυβερνήσεις μάς στερούν ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγεία».

«Εν τω μεταξύ, περιμένοντας τους ταλαντισμους, τα (μετρημένα στο περίπου) κρούσματα τριπλασιάστηκαν σε 3 εβδομάδες (καμπύλη στα σχόλια). Σε λίγο θα αρχίσω να υποψιάζομαι καλοκαιρινό κύμα, όπως δυστυχώς τα λέγαμε, γιατί αυτά τα πράγματα τώρα πια είναι προβλέψιμα και από μικρά παιδιά.

Οι κυβερνήσεις μάς στερούν ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα να μην μολυνθούμε πηγαίνοντας στη δουλειά μας, η το σχολείο μας, η τις διακοπές μας. Θα ήταν δικαιολογημένο να διαμαρτυρηθούμε. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων έχει παρασυρθεί σε λάθος επιλογές. Έτσι είναι δύσκολο σε κράτη με διαφορετικές αντιλήψεις να κάνουν κάτι καλύτερο.

Θα έχουμε άλλο ένα βαρύ χειμώνα, αυτό μπορούμε πια να το προβλέψουμε με αρκετή βεβαιότητα.

Στις ΗΠΑ τα μοντέλα δίνουν 100.000 με 220.000 θανάτους, και ανάλογους αριθμούς από χρόνια προβλήματα, που δεν ξέρουμε ακόμα τη χρονική τους διάρκεια και βαρύτητα.
Στην Ελλάδα τα κύματα του καλοκαιριού και του χειμώνα μπορεί να κοστίσουν άλλους 10 χιλιάδες θανάτους, οι περισσότεροι αποφευκταιοι, αν γίνουν οι σωστές δράσεις.

Ελπίζω (παρ ελπίδα) ότι αυτός είναι ένας εξωπραγματικός υπολογισμός και να αποδειχτεί λάθος. Είναι ένας αδρός υπολογισμός κατ αναλογία, παίρνοντας υπ όψιν το επίπεδο εμβολιασμού, την δομή του πληθυσμού και την κατάσταση του συστήματος υγείας, και κυρίως την πείρα των προηγούμενων ετών και την απροθυμία επιβολης – συμμόρφωσης σε οποιοδήποτε λογικό μέτρο.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι ο τελευταίος βαρύς χειμώνας της επιδημίας.»

Δημοφιλείς ειδήσεις  Οργή στη Μύκονο για το αυτοσχέδιο φεστιβάλ στο Καλό Λιβάδι - «Ευτελίζουν το τουριστικό προϊόν του νησιού»

Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, τόσο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, όσο και ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εκφράζουν την άποψη ότι… παραχαλαρώσαμε, και ότι ίσως θα ήταν φρόνιμο να επαναφέρουμε άμεσα το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τουλάχιστον στους εσωτερικούς ή με συνωστισμό χώρους.

Άποψη την οποία συμμερίζεται και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος «φωνάζει» ότι πρέπει όλοι οι επιβάτες να φοράνε μάσκες όταν ταξιδεύουν με πλοίο, ενόψει των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολλανδοί τουρίστες στη Χερσόνησο άρχισαν να χτυπάνε τον κόσμο χωρίς λόγο!

Χωρίς κανέναν απολύτως λόγο παρέα Ολλανδών τουριστών στη Χερσόνησο άρχισαν να επιτίθενται και να...

Σοκ στην Κρήτη: 20χρονος προσπάθησε να πνίξει 16χρονη όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Ακόμη μια άγρια επίθεση σε γυναίκα και μάλιστα ανήλικη είδε το φως της δημοσιότητας...

Άγριος ξυλοδαρμός αστυνομικού από συμμορία ανηλίκων!

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, όταν δέχτηκε επίθεση από συμμορία...

«Έβρασε» σήμερα όλη η χώρα

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στη χώρα, σήμερα, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών...

Τον πλάκωσε δέντρο την ώρα που περίμενε στο φανάρι!

Δεν χωράει ανθρώπου νους την τραγωδία που εκτυλίχτηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στον πιο κεντρικό...

Τραγωδία με μοτοσικλετιστή που έπαθε ανακοπή στο τιμόνι

Ανακοπή καρδιάς έπαθε την ώρα που οδηγούσε ένας οδηγός μηχανής στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα...

Συγκινεί η κόρη του 49χρονου Έλληνα που σκοτώθηκε κατά την πτώση του ελικοπτέρου στη...

Ήταν 13 Ιουλίου όταν το πυροσβεστικό ελικόπτερο με τέσσερις επιβαίνοντες το οποίο βοηθούσε στην...

Οργή στη Μύκονο για το αυτοσχέδιο φεστιβάλ στο Καλό Λιβάδι – «Ευτελίζουν το τουριστικό...

Στον εγκαταλειμμένο χώρο παλιού λατομείου στη θέση Λούλος στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου τις...

Ιθάκη: Τους έκοψε το σεξ σε δημόσιο χώρο και εκείνοι την εκδικήθηκαν! 

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Ιθάκη, με πρωταγωνιστές ένα ξαναμμένο ζευγάρι και μια γυναίκα...

Τρίτο σκάφος με 67 μετανάστες προσάραξε στα Κύθηρα

Ακόμα ένα σκάφος το τρίτο μέσα σε ένα 48ωρο εντοπίστηκε σήμερα τα ξημερώματα στην...

Αντί να δωρίσουμε F16 στην Κύπρο… δίνουμε πολυτελές VIP προεδρικό αεροσκάφος!

Mε ποια κριτήρια άραγε επιλέχθηκε η συγκεκριμένη δωρεά;

Mega τζακ ποτ στο ΤΖΟΚΕΡ: Κληρώνει 7,5 εκατ. ευρώ απόψε στις 22:00

Στα ύψη, εκτός από τη θερμοκρασία, βρίσκεται και το μεγάλο έπαθλο που μοιράζει απόψε...

Σκότωσαν 3 αρκούδες στη Φλώρινα – Η μία θήλαζε ακόμη τα μωρά της

Τρεις αρκούδες, εκ των οποίων η μία θήλαζε ακόμη τα μωρά της, σκότωσαν -σε...

Τι έγραψε στο σημείωμα που άφησε πριν κρεμαστεί ο γνωστός επιχειρηματίας στη Σκιάθο

Κρεμασμένος από ένα δέντρο, έξω από τη βίλα του στην περιοχή της Αγίας Ελένης...

Ο «αποδιοπομπαίος τράγος» της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον

«Αποδιοπομπαίος τράγος» ο τραγικός Μπόρις Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία για τα απερίγραπτα καμώματά του...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

«Πέθαναν» τον Γιώργο Μάγκα – Ο Μπιμπίλας ζήτησε συγγνώμη

Ο βασιλιάς του κλαρίνου ζει και βασιλεύει! Ο Σπύρος...

Νεκρή 43χρονη αστυνομικός μέσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσπρωτία

Νεκρή εντοπίστηκε μέσα στο δωμάτιο ξενοδοχείου στη Θεσπρωτία, μια...

Πρόκληση! Οι νόμοι ισχύουν μόνο για Έλληνες

Εικόνα πλήρους διάλυσης της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και όλων των...

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

Ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου στέλνει η Όλγα Κεφαλογιάννη – Τελειώνει τις φήμες περί αντικατάστασή της

Ξεκαθαρίζει ότι θα είναι μέλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενόψει της συζήτησης για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ