Νεκρά τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους στην Καβάλα – Σοκάρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Must Read

Σε ανακοίνωση προχώρησε εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo, κάνοντας γνωστό πως όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ (An-12), που συνετρίβη στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα είναι νεκρά.

«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Δείτε ακόμη: Θρίλερ με το αεροσκάφος στην Καβάλα: Είναι το δεύτερο που πέφτει σε 14 ημέρες!

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες από την νύχτα του «τρόμου»

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ – άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Αντόνοφ An-12 και συμπληρώνει καθώς βγαίνει από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία: «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς».

Ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αντόνοφ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του και εκείνη την ώρα καθόταν στη βεράντα του. «Είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ. Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ» τόνισε.

Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. «Καιγόταν ο λαιμός μου… Από τον θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», περιέγραψε.

Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν έντονο θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό, να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή σκέπαζε την ατμόσφαιρα.

Νωίτερα, την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου απαγόρευσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του πριν από λίγο, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Δείτε ακόμη: Πτώση αεροπλάνου στην Καβάλα: Βίντεο με την πορεία θανάτου και τα τεράστια ερωτηματικά

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Πάντως, οι τοπικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης του εδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της.

Η ύπαρξη της λευκής ουσίας έχει θορυβήσει τους ειδικούς για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το Αντονοφ. Στόχος να ερευνήσει την περιοχή που έπεσε στο αεροπλανοφόρο για να δουν το κατά πόσο είναι προσβάσιμη και τα επίπεδα μόλυνσης ενώ η πυροσβεστική αναφέρει πως γύρω από τα συντρίμμια υπάρχει πυροθερμικό φορτίο γύρω από το αεροσκάφος.

«Είμαστε σε επιφυλακή και περιμένουμε εντολές, χρειάζεται ψυχραιμία»

«Αυτή τη στιγμή το πιο κρίσιμο είναι να έρθουν στο σημείο του ειδικοί επιστήμονες και να έχουμε το τελικό πόρισμα για το αν είναι επικίνδυνα και πόσο επικίνδυνα είναι τα χημικά απο το αεροσκάφος. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες συνδράμουν στην επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει πλέον φωτιά στο σημείο και αυτό βοηθάει στο να μη μεταφερθεί το αέριο αυτό με τον καπνό, οπότε με τα τωρινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα εκκένωσης του οικισμού των Αντιφιλίππων. Θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες» είπε ο Χρήστος Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Μακρίδης, πρόεδρος κοινότητας Αντιφιλίππων τόνισε: «είμαστε όλοι εδώ, σε επιφυλακή και περιμένουμε εντολές. Έχω ζητήσει από τους κατοίκους του χωριού να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά μέχρι να δούμε πόσο επικίνδυνο είναι. Το αεροσκάφος έπεσε σε χωράφια των κατοίκων του χωριού αλλά αυτό που νοιάζει όλους μας είναι πρώτα να δούμε τί έγινε με τις ανθρώπινες ζωές του αεροσκάφους, μετά προέχει η υγεία όλων των κατοίκων. Είμαστε εδώ και θα κάνουμε ότι μας πουν οι ειδικοί. Χρειάζεται ψυχραιμία».

 

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ επισκέφθηκε το χώρο, όπου κατέπεσε χθες το βράδυ το αεροσκάφος και ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές. Ο κ. Σαμπλούκ παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός ‘Αμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου ‘Αμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Κώστας Τσάκαλος, τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.

Η τραγωδία

Το An-12 ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 22:48 ζητώντας άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αεροσκάφος είχε οκταμελές πλήρωμα και μετέφερε «επικίνδυνα» υλικά. Οι Σέρβοι κάνουν λόγο για επικίνδυνο φορτίο 12 t χωρίς να διευκρινίζουν τι εννοούν. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρομαχικά αλλά και χλώριο.

Ξεκίνησε η έρευνα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και ανδρών των ενόπλων δυνάμεων για την έρευνα στο σημείο που χθες το βράδυ κατέπεσε αεροσκάφος Αντόνοφ, στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι συνολικά επιχειρούν 13 άνδρες από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες από Ελευθερούπολη, Καβάλα και Δράμα. Τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This