«Στάχτη» σπίτια και επιχειρήσεις στην Λέσβο – Η πύρινη λαίλαπα καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της

Τιτάνια η μάχη των εναέριων και επίγειων μέσων

Must Read

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στην Λέσβο, με σπίτια και επιχειρήσεις να γίνονται στάχτη στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Ο πυκνός καπνός «πνίγει» τα πάντα, με τους κατοίκους να παρακολουθούν με κομμένη ανάσα και δάκρυα στα μάτια την περιουσία τους να καταστρέφεται από τις πύρινες γλώσσες

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10:00 και γρήγορα από το βουνό, στη Ρογκάδα αλλά εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων, εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα να φτάσει στα Βατερά και εκεί να καίει ανεξέλεγκτα.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το απόλυτο μέγεθος της καταστροφής, ωστόσο σπίτια, οχήματα και επιχείρησεις έχουν γίνει αποκαϊδια.

Η εντολή να εκκενωθούν τα Βατερά, ένας δημοφιλής προορισμός για όλους τους κατοίκους της Λέσβου τα καλοκαίρια και τόπος που είχε γίνει καταφύγιο για τους σεισμόπληκτους της Βρύσας, δόθηκε νωρίς το πρωί. Οι κάτοικοι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατήγγειλαν πως ίσως η φωτιά να οφείλεται σε εμπρησμό, αφού νωρίς το πρωί είδαν κάποιον να κινείται ύποπτα στην περιοχή και λίγο μετά ξέσπασε η φωτιά!

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της φωτιάς της Λέσβου, που ξέσπασε σε δυο μέτωπα τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν, επιχειρούν 10 εναέρια μέσα εκ των οποίων τέσσερα Canadair 415, δυο PZL, ελικόπτερο Mi 8, δύο PZL και τρία Air-Tractors από την Αγχίαλο, 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα. Οι Ένοπλες δυνάμεις συνεισφέρουν, επίσης, τέσσερα πυροβεστικά οχήματα, δυο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, έναν προωθητή γαιών, ένα βυτιοφόρο καυσίμων, ενώ στην περιοχή θα πλεύσει και η κανονιοφόρος Κάσος, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες έχουν χυθεί στην τιτάνια μάχη με αυταπάρνηση. Με λάστιχα, κουβάδες, μπουκάλες και ό,τι άλλο μπορούν, προσπαθούν να σώσουν την γη και τις περιουσίες.

Τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος κοινότητας Βατερών στη δυτικής Λέσβο Αποστόλης Αποστολής έκανε λόγο για μια δύσκολη κατάσταση με την φωτιά να έχει εξαπλωθεί: «Έχουμε χάσει τα αυγά και τα καλάθια. Είναι πολύ μεγάλη η έκταση της φωτιάς. Από μία εστία ξεκίνησε και ο αέρας την σκόρπισε. Εδώ και δύο ώρες τρέχω από κορυφή σε κορυφή. Επιχειρούν τα εναέρια μέσα και εγώ στο σημείο που είμαι με τον τόσο καπνό που έχει δεν τα βλέπω καν, μόνο τα ακούω. Σιγά-σιγά απομακρύνονται οι τουρίστες που ήταν στην παραθαλάσσια περιοχή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This