Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023

Χάος στα δημόσια νοσοκομεία – SOS εκπέμπουν οι υγειονομικοί

Τα πρωτόκολλα νοσηλείας έχουν πάει... περίπατο στο ΕΣΥ! Γιατροί και νοσηλευτές έχουν λυγίσει μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Το σχέδιο του Θάνου Πλεύρη για τη δημόσια υγεία αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η συνειδητή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας εξαιτίας της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων δεν μπορεί πλέον να καλυφθεί από την υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, που έχουν λυγίσει έπειτα από δυόμισι χρόνια πανδημίας, αφήνοντας μια χαοτική κατάσταση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποθέσεις υπονοσηλείας ασθενών ή ελλιπούς αντιμετώπισης περιστατικών σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Κι αν το υπουργείο επενδύει στον εύκολο δρόμο της ενοχοποίησης των υγειονομικών, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα πρωτόκολλα νοσηλείας έχουν πάει περίπατο στα δημόσια νοσοκομεία.

Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει επικίνδυνα η λίστα των νοσοκομείων που εκπέμπουν SOS, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης. Ωστόσο, στις διαρκείς εκκλήσεις των ενώσεων γιατρών και νοσηλευτών το υπουργείο κωφεύει επιδεικτικά και συνεχίζει να ασχολείται με την αναδιοργάνωση του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας.

Σήμερα, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, σύσσωμη η τοπική κοινωνία θα συμμετάσχει σε συλλαλητήριο με αίτημα την ενίσχυση του νοσοκομείου. Εξαιτίας της υποστελέχωσης, τα τμήματα δεν μπορούν να καταθέσουν ασφαλή προγράμματα εφημερίας για όλο τον μήνα, π.χ. χειρουργικές-μαιευτικές κλινικές, αιματολογικό – αιμοδοσία – παθολογική – ΤΕΠ Αγρινίου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια νέα θέση μόνιμου προσωπικού.

Υγειονομικοί διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη του ΕΣΥ

Αντίστοιχα προβλήματα έχει και το δεύτερο νοσοκομείο της Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι. «Θέλουν να κλείσουν το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και, αφού δεν μπορούν με την τακτική της υποστελέχωσης, προχωρούν στο επόμενο στάδιο της εξουθένωσης του προσωπικού με τα εντέλεσθαι», ανέφερε το σωματείο εργαζομένων.

Λειψός κλιματισμός στο Νοσοκομείο Ρόδου

Στο Νοσοκομείο Ρόδου ο κλιματισμός είναι… λειψός, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αφόρητη στις κλινικές και στα τμήματα. Από τους τέσσερις εξωτερικούς πύργους που είναι υπεύθυνοι για την ψύξη του νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά μόνο οι δύο και ένας υπολειτουργεί.

Η ενημέρωση που είχαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το κόστος επισκευής της βλάβης στους πύργους και το δίκτυο που διανέμει την ψύξη είναι 1.500.000 ευρώ, χρήματα που είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος. Την ίδια ώρα, λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού αλλά και της τεράστιας αύξησης των τιμών σε αναλώσιμα, η οποία πολλές φορές ξεπερνά το 30%, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μια συνεχή κατάσταση ελλείψεων σε μέσα απαραίτητα για ιατρικές πράξεις.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κέρκυρας κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, η οποία είναι θέμα χρόνου να κλείσει εξαιτίας της υποστελέχωσης, όπως καταγγέλλουν. «Για 1.500 νοσηλείες τον χρόνο υπάρχουν τέσσερις γιατροί!» αποκαλύπτουν, συμπληρώνοντας ότι «μια γυψοσανίδα την ονόμασαν Μονάδα Εμφραγμάτων και είχαν το θράσος να κάνουν εγκαίνια και να κόψουν κορδέλες φιλεύοντας για το επίτευγμα σαντουιτσάκια»!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν και οι γιατροί του Νοσοκομείου Άρτας. Εκτός από την υποστελέχωση είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν και οι παραιτήσεις νέων γιατρών που απογοητεύονται από το σύστημα. Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου.

Στη Χίο δήμος και κάτοικοι έκαναν δωρεά τον εξοπλισμό

Στη Χίο οι κάτοικοι και η δημοτική Αρχή πήραν τη κατάσταση στα χέρια τους, κάνοντας δωρεά υγειονομικού υλικού στο νοσοκομείο. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με τον μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος παρέμεινε για καιρό εκτός λειτουργίας, αλλά και με τον αξονικό τομογράφο και με το ακτινοδιαγνωστικό.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το Βαρβάκειο Νοσοκομείο της Σύρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων, από το 2011 έχουν συσσωρευθεί 62 συνταξιοδοτήσεις (που εντός του 2022 θα γίνουν 67), ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 17 μόνιμες προσλήψεις, εκ των οποίων ένας… μετατάχθηκε! Μοιραία υπάρχουν κενά μεταξύ άλλων στην καρδιολογική κλινική, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και στην παιδιατρική κλινική (οι ελλείψεις εκεί αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό).

Βαρβάκειο Σύρου: Έφυγαν 62, ήρθαν 17

Τεράστια είναι το πρόβλημα και στο Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο λόγω της υποστελέχωσης έχει προχωρήσει στο κλείσιμο της ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν οι συγχωνεύσεις κλινικών, τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν ή λειτουργούν με λιγότερα ραντεβού, ενώ η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών στο σπίτι γίνεται από ιδιώτες, λόγω μη διαθέσιμων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με το κόστος της μεταφοράς να μετατίθεται στην οικογένεια.

Στο «Αττικό» έχουν… ράντσα, αλλά όχι χειρουργεία

Μεγάλη πίεση ασκείται και στα νοσοκομεία της Αττικής, με το «Αττικόν» να λειτουργεί ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί. «Τα ράντσα πλημμυρίζουν τους διαδρόμους, οι ασθενείς στις λίστες χειρουργικής αναμονής είναι χιλιάδες, η χειρουργική αντιμετώπιση καθυστερεί ή υπολείπεται λόγω έλλειψης αιθουσών και ανθρώπινου δυναμικού, οι εφημερίες πραγματοποιούνται σε τριτοκοσμικές συνθήκες», περιέγραψε με δραματικό τρόπο ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Μιχάλης Ρίζος.

Οι σοβαρές ελλείψεις παραμένουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργικού τομέα και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». «Αν δεν υπάρξει σύντομα ταχεία πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, από τις 29 Αυγούστου και μετά το νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετεί μόνο ογκολογικά, νεογνολογικά, έκτακτα και επείγοντα περιστατικά», είχε προειδοποιήσει πρόσφατα σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Θάνος Πλεύρης ακούει;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέροια: Γυναίκα βρέθηκε με μαχαίρι καρφωμένο στο λαιμό της!

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Βέροιας μεταφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής μια γυναίκα, περίπου 60 ετών,...

Ελεύθερος με αναστολή και έτοιμος για… συναυλία ο τράπερ που συνελήφθη με όπλο

Έτοιμος να δώσει τη συναυλία που ήταν προγραμματισμένη για χθες είναι ο τράπερ που...

Άλκης Καμπανός: Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του

Παρουσία της οικογένειάς του Άλκη Καμπανού αλλά και φίλων και συγγενών, τελέστηκε σήμερα σε...

Άρειος Πάγος: Περίεργες καταστάσεις στην σκιά των Funds

Με διαδικασίες εξπρές καθορίστηκε η διάσκεψη για την πολυαναμενόμενη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου...

Εθνικά επικίνδυνη η στάση της Σακελλαροπούλου

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να είναι ανύπαρκτη στις θεσμικές της ευθύνες, λαμβάνει όμως...

Φρίκη στον Κορυδαλλό: Ασυνείδητος κακοποιεί και βασανίζει αδέσποτα ζώα

Ασυνείδητος κακοποιεί και βασανίζει αδέσποτα ζώα στον Κορυδαλλό, όπως καταγγέλλουν φιλοζωικά σωματεία της περιοχής....

Κρήτη: 13χρονη κατήγγειλε τον πατριό της για ξυλοδαρμό

Ακόμη ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας συγκλονίζει την Κρήτη, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από...

Απολογείται σήμερα ο «Μάξιμος Σαράφης» – Τι ισχυρίζεται ο ίδιος

Απολογείται σήμερα ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, «Μάξιμος Σαράφης», που κατηγορείται για εξαπάτηση...

Ξεχείλισε από ράντσα και… οργή το «Αττικόν»

Εικόνες ντροπής είχαμε χθες για ακόμα ένα βράδυ στο Νοσοκομείο «Αττικόν», καθώς σε ακόμα...

Με… λάχανα πήγαν να περάσουν κινητά στις Φυλακές των Τρικάλων

Εναν ιδιαίτερα ευφάνταστο τρόπο σκέφτηκαν τρεις άνδρες στα Τρίκαλα, με απώτερο σκοπό να περάσουν...

Νικολούλη για Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ό,τι και να λέμε εμείς, τον τελευταίο λόγο τον έχει...

Η Αγγελική Νικολούλη επιστρέφει για να ρίξει εκ νέου «Φως στο Τούνελ», αυτή τη...

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ συγκρούστηκε με αγέλη αγριογούρουνων

Ένα απίστευτο τροχαίο συνέβη στο Σαραντάπορο Λάρισας, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κοζάνης συγκρούστηκε με...

Μετεωρολόγοι σε «κόντρα» για τον Φεβρουάριο: «Έρχονται χιόνια και στα πεδινά» – «Είναι νωρίς...

Όλα τα 'χαμε, οι κόντρες ανάμεσα σε μετεωρολόγους για το πόσο και τι... είδους...

Σαντορίνη: Βρετανός γεωφυσικός προειδοποιεί για πιθανό καταστροφικό «ξύπνημα» υποθαλάσσιου ηφαίστειου!

Σοβαρή απειλή για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και όχι μόνο αποτελεί το ενεργό...

Κτηνωδία στο Μεσολόγγι: Πυροβόλησαν και σκότωσαν φλαμίνγκο

Αδίστακτοι σκότωσαν δύο σπάνια είδη ορνιθοπανίδας και μάλιστα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Αγνώριστος o Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Mαρί Κωνσταντάτου: Δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της και την κόρη του

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με...

Πένυ Παπουτσή: Δείτε την επίσης ηθοποιό σύζυγο του Τάσου Χαλκιά

Ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς έχει υποδυθεί μερικούς από τους...

Στα Τίρανα ο Κωνσταντίνος Αργυρός: «Οι άνθρωποι εδώ στην Αλβανία είναι υπέροχοι»

Συναυλία στην Αλβανία έδωσε ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός...
spot_img

NEWSROOM