Χωρίς εκπλήξεις η εκλογή ιεραρχών

Χωρίς εκπλήξεις η εκλογή ιεραρχών

Must Read

Τους αρχιμανδρίτες Νικηφόρο Ευσταθίου και Δαμασκηνό Κιαμέτη εξέλεξε μητροπολίτες κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας». Ολα κύλησαν ομαλά και χωρίς ανατροπές.

Η πρώτη εκλογή αφορούσε τη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Οι υποψήφιοι αρχιμανδρίτες που κατήρτισαν το τριπρόσωπο ήταν ο Νικηφόρος Ευσταθίου με 66 ψήφους, o Ιάκωβος Κανάκης με 39 και ο Μελέτιος Στάθης με επτά. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία αναδείχθηκε μητροπολίτης ο Νικηφόρος με 63 ψήφους. Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Γόρτυνος γεννήθηκε το 1967 στις Ροβιές Ευβοίας. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Στις 5 Νοεμβρίου του 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά της Μητροπόλεως Χαλκίδος. Στις 13 Νοεμβρίου και στις 6 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος αντίστοιχα. Από το 2019 και έως χθες υπηρετούσε στη Μητρόπολη Χαλκίδος από τη θέση του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου.

Στη συνέχεια καταρτίστηκε το τριπρόσωπο για τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου έλαβαν 65 ψήφους ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, 32 ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος και τέσσερις ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, μητροπολίτης αναδείχθηκε ο π. Δαμασκηνός με 60 ψήφους. Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Το ίδιο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε από τον γέροντά του, μητροπολίτη Δημητριάδος. Χρημάτισε αρχιδιάκονος και διευθυντής του ιδιαιτέρου Γραφείου του μητροπολίτη Δημητριάδος, γενικός αρχιερατικός επίτροπος και μέχρι χθες πρωτοσύγκελος.

Τα μηνύματα

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ακολούθησε το μικρό μήνυμα των νεοεκλεγέντων μητροπολιτών στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, όπου οι νεοεκλεγέντες ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο και τους αρχιερείς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους. Κατόπιν έδωσαν το μέγα μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του μακαριότατου, παρουσία πολλών ιεραρχών, κληρικών και πιστών. Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν παρέστησαν για να συγχαρούν τον νέο τους ποιμενάρχη οι τοπικές Αρχές του Μεσολογγίου που τόσο καιρό αγωνιούσαν και φώναζαν κατά της διχοτόμησης και υπερασπίζονταν με σθένος την ιστορική, όπως έλεγαν, έδρα της τοπικής Εκκλησίας.

Το ερχόμενο Σάββατο θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η χειροτονία του εψηφισμένου μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και την Κυριακή στον ίδιο χώρο η χειροτονία του εψηφισμένου μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Οπως έχει γίνει γνωστό, τόσο από την Αιτωλοακαρνανία όσο και από τον Βόλο, τη Χαλκίδα και τη Γορτυνία θα διατεθούν πούλμαν, τα οποία θα μεταφέρουν τους πιστούς στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στις χειροτονίες και να προσευχηθούν για τον νέο τους ποιμενάρχη.

Σήμερα η Ιεραρχία αναμένεται να εκλέξει τους νέους μητροπολίτες Δράμας και Ηλείας. Για τη Μητρόπολη Δράμας φαβορί θεωρείται ο π. Δωρόθεος Πάπαρης, α’ γραμματέας – πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου και για τη Μητρόπολη Ηλείας ο εκεί βοηθός επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος. Αλλωστε, υπέρ του παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This