Άτακτη υποχώρηση με τους servicers!

Το υπ. Οικονομικών παίρνει πίσω την τροπολογία «δώρο» στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων για να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στην Ελλάδα

Must Read

Άρον άρον φαίνεται πως παίρνει πίσω το υπουργείο Οικονομικών την τροπολογία με την οποία θα έδινε το δικαίωμα στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στην Ελλάδα.

Όπως είχε ενημερώσει έγκαιρα τους αναγνώστες της η «δημοκρατία», οι servicers, τα ξένα funds και οι τράπεζες άσκησαν σημαντικές πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο προχώρησε αστραπιαία στη σύνταξη της τροπολογίας με σκοπό να την καταθέσει άμεσα στη Βουλή. Θα επρόκειτο για μια διάταξη «δώρο», μετά την πρόσφατη απόφαση «βόμβα» του Αρείου Πάγου, η οποία ξεκαθάριζε πως οι εν λόγω εταιρίες, γνωστές ως servicers, δεν δικαιούνται να προχωρούν σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δανειοληπτών, κι αυτό γιατί δεν είναι οι πραγματικοί κάτοχοι των δανείων, αλλά λειτουργούν ως «εργολάβοι» των ξένων funds.

Φαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από το μέγα σκάνδαλο που θα προκαλούσε, αναλογίστηκε και το πολιτικό κόστος. Έτσι αποφάσισε να μην καταθέσει την τροπολογία, καθώς στην πράξη θα έδινε το «πράσινο φως» για ένα «τσουνάμι» πλειστηριασμών από τον Μάρτιο του 2023, όταν η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία έχουν κληθεί διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και το προεδρείο της Ένωσης των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων. Υπενθυμίζεται πως ο νόμος ορίζει πως ο ρόλος των εταιριών διαχείρισης δανείων περιορίζεται στις εξώδικες διαδικασίες και δεν μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς και άλλες δικαστικές ενέργειες. Ωστόσο, έως σήμερα λειτουργούν ως πραγματικοί κάτοχοι δανείων και προχωρούν ακόμα και σε πλειστηριασμούς κατά παράβαση του νόμου.

Αυτό ακριβώς θα επιχειρούσε να αλλάξει σκανδαλωδώς το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε μπαράζ προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τις περιουσίες τους από πλειστηριασμούς τους οποίους διενήργησαν οι servicers, αξιώνοντας τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επιδιώκοντας την τελική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αλλά και να κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο, «παρακάμπτοντας» και τις ασφυκτικές πιέσεις των funds, που ανησυχούν ότι θα κλονιστούν τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από τα «κόκκινα» δάνεια. Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια πουλήθηκαν από τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This