Η Laika θα ξετρυπώνει δηλητηριασμένα δολώματα στο Εθνικό Πάρκο Ροδόπης

Must Read

Βασικό στέλεχος της νέας ειδικής ομάδας ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης αποτελεί η Laika, ένα πανέξυπνο σκυλί ράτσας Border Collie, που πέρασε από ειδική και δύσκολη εκπαίδευση για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην προσπάθεια διάσωσης και διαφύλαξης της άγριας πανίδας.

Με επίσημη ονομασία Kynagon XMan Snowstorm, η Laika εκπαιδεύτηκε με σκοπό να εντοπίζει τις φόλες από τον εκπαιδευτή Δημοσθένη Μουμιάδη και τη δραστήρια ομάδα του, και πριν από λίγες μέρες παραδόθηκε στα χέρια του χειριστή της Κώστα Κυριακίδη για λογαριασμό του Εθνικού Πάρκου. Βέβαια, για να επιτευχθεί αυτός ο δύσκολος στόχος χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, πολλή οργάνωση και συστηματική εκπαίδευση από την πλευρά τόσο της Πολιτείας όσο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία του άγριου φυσικού περιβάλλοντος.

Οι φορείς, που γνωρίζουν πόσο ευαίσθητο είναι το άγριο οικοσύστημα στην πατρίδα μας και πόσο αναγκαία η προστασία της άγριας πανίδας, υπογραμμίζουν πως η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διάσωση και τη διαφύλαξη του άγριου φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Στο πλαίσιο της νέας ΚΥΑ καθορίζονται τα μέτρα και οι διαδικασίες που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης ζώων άγριας πανίδας στην ύπαιθρο, όπως και οι διαδικασίες διερεύνησης και εντοπισμού των δραστών.

Στην ΚΥΑ τονίζεται, μεταξύ άλλων, και πως η απομάκρυνση κάθε δηλητηριασμένου δολώματος ή και δηλητηριασμένου νεκρού ζώου που εντοπίζεται στο περιβάλλον είναι δράση άμεσης προτεραιότητας, καθώς αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα και τη δημόσια υγεία. «Προβλέπεται η σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης, με βάση το οποίο καθορίζονται τα σημεία επικοινωνίας για την άμεση ενεργοποίησή του, καθώς και οι εξειδικευμένες δράσεις που αναλαμβάνονται από κάθε εμπλεκόμενο φορέα» ανέφερε -μεταξύ άλλων- η βιολόγος Ελπίδα Γρηγοριάδου από τη μονάδα διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου, Βιστωνίδας και Ροδόπης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This