Πρωτοφανές: Φοιτητής του πανεπ. Θεσσαλίας δεν μπορεί να ορκιστεί γιατί δεν έχει ξεπληρώσει την φοιτητική εστία που μένει!

Τι απάντησε το πανεπιστήμιο

Must Read

Σάλο έχει προκαλέσει η «περιπέτεια» που περνά ο τελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  Λαυρέντης Κουρελάς που κατάγεται από την Ζαγορά Πηλίου, ο οποίος δεν μπορεί να ορκιστεί και να πάρει το πτυχίο του καθώς… χρωστάει στην φοιτητική εστία στην Λάρισα, στην οποία μένει!

Ο νεαρός φοιτητής περιέγραψε την κατάστασή του σε επιστολή που έστειλε προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς βρίσκεται σε απόγνωση, την οποία έφερε στο φως η εφημερίδα «Ταχυδρόμος».

«Με την παρούσα επιστολή μου προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζω την αγανάκτηση μου γιατί εδώ και δύο εξάμηνα ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των εστιών με εμποδίζει να πάρω το πτυχίο μου.

Είναι εξωφρενικό, αλλά με βάση τον κανονισμό,  οι φοιτητές που δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας απαγορεύεται να ορκιστούν και να πάρουν το πτυχίο τους ακόμα και αν είναι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών τους.

Με όλο τον σεβασμό, σας ρωτώ κύριε πρύτανη γιατί εσείς, που όπως ισχυρίζεστε είστε δίπλα στους φοιτητές ασκώντας «κοινωνική πολιτική» , επιτρέπετε την ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου όρου, που μάλιστα αποτελεί πανελλαδική αρνητική πρωτοτυπία.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, μήπως δεν γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που διαμένει στις απαρχαιωμένες εστίες του Π.Θ. , διαμένει εκεί γιατί δεν έχει άλλη επιλογή λόγω χαμηλού έως και μηδενικού εισοδήματος.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, πως σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε στο μέλλον τις εκατοντάδες περιπτώσεις που θα προκύψουν σαν την δική μου, ειδικά σε μια συνθήκη σαν την τωρινή που τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για οικογένειες σαν την δικιά μου.

Σας ρωτώ κύριε πρύτανη, τι σκοπεύετε να κάνετε με ακόμα πιο «ειδικές κατηγορίες – ευάλωτες ομάδες» φοιτητών που βρίσκονται  σε ακόμα  πιο δεινή θέση καθώς είτε αποτελούν προστάτες οικογένειας όπως εγώ, είτε άτομα του οικογενειακού τους περίγυρου βρίσκονται σε ανήμπορη κατάσταση, όπως εγώ που είχα την ατυχία να πληρώ και αυτές τις δύο δραματικές προϋποθέσεις καθώς και τον πατέρα μου έχασα κατά την διάρκεια των σπουδών μου και η μητέρα μου νοσηλεύεται εδώ και μήνες σε πολύ δύσκολη κατάσταση με πιθανότητα αναπηρίας για το υπόλοιπο της ζωής της ύστερα από εργατικό ατύχημα στον χώρο εργασίας της.

Είμαι βέβαιος κύριε πρύτανη ότι το θεσμικό σας αξίωμα ως πρύτανης σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας αλλά και η κοινωνική σας πείρα σας κάνει να γνωρίζεται πολύ καλά ότι κανένας φοιτητής, κανένας γονιός δεν θα επέλεγε να μένει στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Κανένας φοιτητής δεν θα επέλεγε να μην πληρώσει τα όποια χρωστούμενα αν μπορούσε να κάνει αλλιώς όμως δεν μπορούμε.

Γι’ αυτό και με συνέπεια αγωνίστηκα όλα τα χρόνια των σπουδών μου για να έχουμε δικαιώματα οι εστιακοί φοιτητές , μπήκα μπροστά σε αυτό τον αγώνα μαζί με δεκάδες άλλους , μέσα από τις οργανωμένες δομές των εστιακών φοιτητών είτε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου εστιακών φοιτητών είτε ως μέλος της διοίκησης του φοιτητικού συλλόγου, με κάθε μου ιδιότητα.

Και πρώτα απ’ όλα με την ιδιότητα μου ως άνθρωπος που παλεύει να ζει με αξιοπρέπεια, που παλεύει για τις σπουδές και τη ζωή του. Γιατί γνωρίζετε και γνωρίζω και εγώ καλά ότι ούτε εσείς θα ήσασταν πρύτανης ούτε εγώ φοιτητής αν αυτά τα ιδρύματα δεν είχαν χτιστεί μέσα από τη φορολογία των Ελλήνων πολιτών μεταξύ των οποίων οι γονείς μου και χιλιάδες άλλου λαού.

Γι’ αυτό και ζητώ η εξευτελιστική αυτή διάταξη του εν λόγω κανονισμού να καταργηθεί στην πράξη αποδεικνύοντας έμπρακτα εσείς ο ίδιος ότι πραγματικά η «κοινωνική σας πολιτική» όπως λέτε έχει στόχο και περιεχόμενο , δεν είναι δηλαδή κενές φλυαρίες , που από αυτές έχουμε χορτάσει. Η απόφαση μου να απευθυνθώ σε εσάς και το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσω στην κοινωνία της Λάρισας το πρόβλημα μου αφορά τα δικά μου άμεσα δικαιώματα στην αγορά εργασίας όπως και όλων όσων ακολουθούν στην δική ή σε παρόμοιες θέσεις. Περιμένω άμεση απάντηση σας». 

Τι απαντά το πανεπιστήμιο

Άμεση ήταν η απάντηση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν μπορεί να καλύψει το ποσό, το ζήτημα θα αναλάβουν οι ίδιοι.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να αποσύρουν την ρύθμιση για τις φοιτητικές εστίες.

«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος, με βάση τον κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα η ετήσια συνδρομή για να διαμείνει κάποιος στη συγκεκριμένη εστία είναι 150 ευρώ. Η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του κυρίου Κουρελά έχει ληφθεί υπόψη και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό.

Ο κύριος Λαυρέντης Κουρελάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπέβαλε πρόσφατα πριν από ένα μήνα αίτημά του να πάρει πτυχίο και οφείλει 105 ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στις 4/7/2022, δεν υπέβαλε αίτημα για ορκωμοσία τον Ιούλιο και ζήτησε εγγράφως να συμμετέχει στην ορκωμοσία στις 1 Νοεμβρίου.

Αν πράγματι ο κύριος Κουρελάς αδυνατεί και πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα.

Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το χαράτσι όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This