Ανακοίνωση ΕΛΑΣ για επεισόδιο με 16χρονο στην Θεσσαλονίκη-Για ποιο λόγο έγινε χρήση όπλου;

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - Καλεί σε διαμαρτυρία ομάδα αντιεξουσιαστών - Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου

Must Read

Ανακοίνωση προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την αιματηρή καταδίωξη που έκαναν αστυνομικοί σήμερα τα ξημερώματα στο όχημα ενός 16χρονου Ρομά ο οποίος δεν πλήρωσε την βενζίνη που είχε βάλει και κυρίως τον πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται πως ο ανήλικος ο οποίος είναι πατέρας ενός παιδιού 1.5 ετών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης μετά το χειρουργείο που έκανε για να αφαιρεθεί η σφαίρα που είχε στο κεφάλι του. Παράλληλα, συνελήφθη και κρατείται αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που φέρεται να ήταν αυτός που τον πυροβόλησε. Καταθέσεις έχουν κληθεί να καταδώσουν και οι συνάδελφοι που ήταν μαζί του.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση η ΕΛΑΣ, ο νεαρός δεν πλήρωσε το αντίτιμο όταν έβαλε βενζίνη. Οι αστυνομικοί του έκαναν σήματα τόσο φωτεινά όσο και ηχητικά, ωστόσο, εκείνος δεν σταμάτησε και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με το όχημά του.

Στη συνέχεια, ο ανήλικος συνέχισε να κινείται επικίνδυνα στο δρόμο και προσπάθησε να εμβολίσει δίκυκλο της ομάδας ΔΙΑΣ. Τότε ήταν που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο».

Να σημειωθεί ότι πουθενά στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί τραυμάτισαν τον 16χρονο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση έξω από το Ιπποκράτειο συγγενών και φίλων του 16χρονου

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας

«Ομάδα ΔΙΑΣ κλήθηκε από κέντρο Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης για να εντοπίσουν το φορτηγάκι του 16χρονου ΡΟΜΑ από τον οικισμό Αγίας Σοφίας στο Διαβατά. Όπως λένε οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ άρχισαν να καταδιώκουν το φορτηγάκι, πήγαν δίπλα του και του έκαναν χειρονομίες να σταματήσει.

Ο νεαρός προσπάθησε να ρίξει τις μηχανές 4 φορές κάνοντας απότομα δεξιά – αριστερά, και τράβηξε και χειρόφρενο. Τότε ένας της ΔΙΑΣ πυροβόλησε 2 φορές μια φορά προς το αυτοκίνητο έριξε πυροβολισμό ακινητοποίησης και μία στον αέρα. Βρέθηκαν 2 κάλυκες στην περιοχή των πυροβολισμών και μια σφαίρα στο κεφάλι του παιδιού».

Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου

Για δολοφονική επίθεση έκανε λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Πρόκειται για μία ευθεία βολή από πίσω, από άτομο το οποίο τον καταδιώκει. Υπάρχουν πληροφορίες για μία δεύτερη βολή η οποία είναι άγνωστο πού κατέληξε. Δεν μπορεί να ήταν προειδοποιητική, καθώς δεν βγάζει νόημα ο αστυνομικός να πυροβολεί στον αέρα για προειδοποίηση και αμέσως μετά να ρίχνει σε ευθεία βολή», ανέφερε ο κ. Αλεξόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο 16χρονος δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια κατά των αστυνομικών, παρά μόνο προσπαθούσε να διαφύγει για να μη συλληφθεί για το ότι δεν πλήρωσε καύσιμα ευτελούς αξίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «ανυπόστατες πληροφορίες» ότι ο 16χρονος επιχείρησε να εμβολίσει με το όχημά του τους αστυνομικούς.

«Τα σημάδια στο όχημα δείχνουν πώς πυροβολήθηκε από πίσω με τη βολίδα να διαπερνά το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου και να καταλήγει στο κεφάλι του 16χρονου», κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ιπποκράτειο

Σε συγκέντρωση καλεί ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο 16χρονος προκειμένου να δηλώσει την αντίθεσή της στο περιστατικό το οποίο συνδέει με τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«5 Δεκέμβρη 2022. Σφαίρα στο κεφάλι 16 χρόνου μετά από καταδίωξη από τα ένστολα καθάρματα της ελληνικής αστυνομίας. 14 χρόνια μετά από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο κρατικός μηχανισμός έχει πλέον αφομοιώσει πλήρως στην φαρέτρα του τις εν ψυχρω δολοφονίες οι οποίες πλέον αποτελούν καθημερινότητα.
Το αίμα κύλησε ξανά. Όλοι στους δρόμους. Κανένας Δεκέμβρης δεν τελείωσε ποτέ.
Μόνο οργή.

13:00 Ιπποκράτειο
19:00 Κάμαρα

Ομάδα Δράσης & Αλληλεγύης Ανάρες»






 

Δείτε επίσης: Νέα τροπή στην καταδίωξη με τραυματία στην Θεσσαλονίκη: Δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από τους αστυνομικούς ο 16χρονος;

Ραγδαίες εξελίξεις: Συνελήφθη αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε τον 16χρονο στην Θεσσαλονίκη!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This