Ανείπωτη τραγωδία στις Σέρρες: Τι συνέβη τελικά στο 9ο Δημοτικό Σχολείο και σκοτώθηκε ο 11χρονος;

«Έλεγα να μη γίνονται εργασίες με τα παιδιά στο σχολείο» καταγγέλλει ο διευθυντής

Must Read

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η φονική έκρηξη στις Σέρρες, η οποία είχε αποτέλεσμα ένα ανήλικο παιδί να χάσει τη ζωή του και άλλα δύο να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της περιοχής. 

«Πινγκ-πονγκ» ευθυνών πάνω στην τραγωδία, ενώ μία ακολουθία λαθών συνθέτουν το παζλ των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο του 11χρονου παιδιού στις Σέρρες, το οποίο σκοτώθηκε στο 9ο Δημοτικό Σχολείο του από πόρτα που εκσφενδονίστηκε κατά τη διάρκεια μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία. Μάλιστα, ο διευθυντής του σχολείου δηλώνει «Έλεγα να μη γίνονται εργασίες με τα παιδιά στο σχολείο», ενώ ο Δήμαρχος Σερρών ανέφερε με νόημα ότι «είναι έξαλλος με τον εργολάβο και τον διευθυντή του σχολείου». Αυτό που ουσιαστικά δηλώνουν όλοι οι τοπικοί φορείς είναι ότι, το έργο της μετατροπής του καυστήρα σε λέβητα με γεωθερμία θα έπρεπε να γίνει τις ώρες που δεν λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο για να μην είναι τα παιδιά στο χώρο. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, τη στιγμή των εργασιών, όχι μόνο είχαν διάλειμμα τα παιδιά, αλλά εξαιτίας του ότι έβρεχε οι μικροί μαθητές βρίσκονταν στον χώρο έξω από το λεβητοστάσιο όπου υπάρχει υπόστεγο.

 

«Έγινε έκρηξη σαν να χτύπησε ρουκέτα» λένε Πυροσβέστες

Για μια απίστευτα βίαιη δράση, όμοια με χτύπημα «ρουκέτας» κάνουν λόγο στελέχη της Πυροσβεστικής, που εξετάζουν τα αίτια πίσω από την φονική έκρηξη. Τα μέταλλα στο καζάνι του λέβητα, είχαν υποστεί σημαντικές στρεβλώσεις, που παραπέμπουν σε ιδιαίτερα δραστικό παράγοντα, ο οποίος προκάλεσε το δυστύχημα. «Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, δεν συναντάμε εκρήξεις σε λεβητοστάσια», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας ότι η εικόνα που αντίκρισαν οι πυροσβέστες, δεν παρέπεμπε σε αντίδραση που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί από τους κανονισμούς ασφαλείας της εγκατάστασης. Τα λεβητοστάσια χαρακτηρίζονται από την Πυροσβεστική ως «επικίνδυνοι χώροι», αυτοτελή πυροδιαμερίσματα, τα οποία σε ακραίες συνθήκες που συνήθως αφορούν το ξέσπασμα κάποια πυρκαγιάς, περιορίζουν τις φλόγες για να μην επεκταθούν. Ανάμεσα στα κριτήρια που προβλέπεται να υπάρχουν είναι αυτοδιεγηρόμενοι πυροσβεστήρες στην οροφή, αλλά και πόρτες πυραντοχής. Στην περίπτωση του 9ου Δημοτικού, τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται ότι μπόρεσε να περιορίσει τη σφοδρή έκρηξη που εκτόξευσε την πόρτα στα 40 μέτρα, οδηγώντας στον θάνατο έναν 11χρονο μαθητή.  

«Πόλεμος» μεταξύ δημάρχου και διευθυντή σχολείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της ανείπωτης τραγωδίας, στο σχολείο αλλά σε διαφορετικό σημείο, βρισκόταν και το αδερφάκι του 11χρονου. Ο διευθυντής του σχολείου μιλάει ευθέως για ανευθυνότητα των ατόμων που είχαν αναλάβει το έργο της μετατροπής του λέβητα σε καυστήρα με γεωθερμία, ενώ είχε εκφράσει τη διαφωνία του για το έργο. Μάλιστα, αναφέρει ότι «ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω». Υποστήριξε πως απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. «Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

 

 

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης απάντησε στις καταγγελίες του διευθυντή του σχολείου, λέγοντας ότι «τον ειδοποίησαν στο γραφείο του και του είπαν ότι έγινε μία έκρηξη στον λέβητα ενός σχολείου. Αυτό που ξέρω είναι ότι γίνονταν εργασίες αντικατάστασης του λέβητα με άλλο σύστημα με γεωθερμία. Περιμένουμε τις απαντήσεις, να δούμε τι ακριβώς συνέβη και έγινε αυτή η έκρηξη. Υπάρχουν εμπειρογνώμονες, η αστυνομία. Περιμένουμε τη διερεύνηση αυτού του τραγικού γεγονότος, θα φτάσει μέχρι εκεί που πρέπει. Για την μνήμη του παιδιού δεν είναι πρέπον αυτή τη στιγμή να κάνουμε τέτοιες δηλώσεις».

Εισαγγελική Παρέμβαση

Για την τραγωδία ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε την άμεση διερεύνηση ευθυνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Σερρών, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημέρα της κηδείας του 11χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Διαβάστε ακόμα:

Σέρρες: Κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι την κηδεία του 11χρονου – Αναστέλλονται εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τραγικό θάνατο παιδιού σε σχολείο στις Σέρρες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This