Οι Ρομά καλούν για νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια, μέσω TikTok!

Αναμένεται να συγκεντρωθούν το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο, κατά τη μεταγωγή του 32χρονου αστυνομικού, και να παραμείνουν έως την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την τύχη του

Must Read

Κάλεσμα για νέα συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης σήμερα, ανήμερα της απολογίας του αστυνομικού που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο ομοεθνή τους, απευθύνουν Ρομά μέσω του TikTok.

Το προσφιλές κοινωνικό δίκτυο έχει μετατραπεί για χιλιάδες Ρομά σε μέσο οργάνωσής τους για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του ανήλικου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Σαμπάνη, από τις πρώτες κιόλας ώρες που έγινε γνωστό το περιστατικό επικρατεί «αναβρασμός» στους Τσιγγάνους όλης της χώρας, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 16χρονο καθώς είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Μέσω της γνωστής εφαρμογής TikTok, την οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες Τσιγγάνοι σε όλη τη χώρα, στέλνουν μηνύματα για κινητοποιήσεις και εκατοντάδες έφτασαν ήδη στη Θεσσαλονίκη από διάφορες κοντινές περιοχές.

Στη σημερινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της συμπρωτεύουσας αναμένεται να παραστούν οικογένειες Τσιγγάνων που ζουν σε διάφορες περιοχές, όπως είναι ο Βόλος, οι Σοφάδες, τα Φάρσαλα και η Καρδίτσα. Οι Ρομά αναμένεται να συγκεντρωθούν το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο κατά τη μεταγωγή του 32χρονου κατηγορούμενου αστυνομικού και να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της απολογίας του, έως την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την τύχη του.

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση του θανάσιμου τραυματισμού του ομοεθνούς τους στο Πέραμα όλοι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους. Μάλιστα, τότε είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες αστυνομικοί έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους.

Τότε οι Ρομά είχαν αποφασίσει να μη συγκεντρωθούν έξω από τα δικαστήρια, προς αποτροπή επεισοδίων. Ομως τώρα, στην περίπτωση του 16χρονου ομοεθνούς τους, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο Ιπποκράτειο, η οργή ξεχειλίζει και αναμένεται να δώσουν δυναμικό «παρών» έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά τους οι αστυνομικές Αρχές προτίθενται να λάβουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να μη σημειωθούν έκτροπα.

Δικαιολογεί τις αντιδράσεις ο πρόεδρός τους

Δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την έκρηξη οργής των ομοεθνών του μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στο κεφάλι από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος, χαρακτηρίζοντας εξοργιστικές τις τοποθετήσεις της Αστυνομίας για το περιστατικό.

«Η αγανάκτηση που εκφράζουν χιλιάδες Ελληνες Ρομά σε όλη την Ελλάδα για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη είναι δικαιολογημένη. Τις τελευταίες ώρες εκφράζεται ένα ξέσπασμα οργής απέναντι στα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας και καταστολής καθώς και στην πείρα που έχουμε οι Ρομά για τη μη απονομή της δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά έγινε στην περίπτωση του Σαμπάνη. Οπως δίκαια εξοργίζουν και οι ανακριβείς τοποθετήσεις της Αστυνομίας για το βράδυ του περιστατικού στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο κ. Πάντζος.

«Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχουν σοβαρές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί τόσα χρόνια δεν ικανοποίησαν τα δίκαια αιτήματά μας στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης», συμπληρώνει. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ-ΠΑΣΣΕ καταδικάζει τα ακραία περιστατικά, επισημαίνοντας πως οι γονείς του 16χρονου Κώστα και του Νίκου Σαμπάνη, που σκοτώθηκε στο Πέραμα, ζουν το ίδιο δράμα με τους γονείς του μικρού Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, με τους γονείς του 11χρονου που έχασε τη ζωή του μέσα στο ίδιο του το σχολείο στις Σέρρες, καθώς ο πόνος κάθε οικογένειας που έχασε παιδί είναι ίδιος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This