Εριέττα Λάτση: Η παραμυθένια ζωή της σεμνής και ευγενούς συζύγου του καπετάν Γιάννη Λάτση

Η «αρχόντισσα» ταξίδεψε γαλήνια για τον Παράδεισο

Must Read

Ηρεμη και γαλήνια στα 97 της χρόνια «ταξίδεψε» χθες το πρωί στη γειτονιά των αγγέλων η αρχόντισσα Εριέττα Λάτση, σύζυγος του μεγιστάνα των θαλασσών, καπετάν Γιάννη Λάτση, λατρεμένη μητέρα του Σταύρου, της Μαριάννας και της Μαργαρίτας Λάτση. Υπόδειγμα συζύγου και μητέρας, η τελευταία μεγάλη κυρία της ελληνικής ναυτιλίας διέθετε δύο ξεχασμένες στις μέρες μας αρετές: σεμνότητα και ευγένεια.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Η ζωή της παραπέμπει σε παραμύθι με μυθικά πλούτη και συναναστροφές με τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αιώνα, αλλά κυρίως ήταν γεμάτη αγάπη, έχοντας την τύχη να δημιουργήσει μια ευτυχισμένη και δεμένη οικογένεια με παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, με τελευταίο ευχάριστο γεγονός τη γέννα της εγγονής της Εριέττας Κούρκουλου, που με τον σύζυγό της Βύρωνα Βασιλειάδη έκαναν τη γιαγιά τους να πλέει σε πελάγη ευτυχίας τον περασμένο Μάρτιο με τη γέννηση του μικρού Νίκου.

Η Εριέττα Λάτση ανάμεσα στον σύζυγο της και τον ηθοποιό Κίφτον Γουέμπ

Η Εριέττα Λάτση με την προσωπικότητά της και την «αθόρυβη» παρουσία της στο πλευρό του Ελληνα κροίσου σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή. Ο χρυσός και εκκεντρικός Ελληνας Γιάννης Λάτσης μπορεί να μιλούσε στον ενικό με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον Κλίντον, τη Θάτσερ, αλλά πάντα συμβουλευόταν ακόμα και στα πιο τολμηρά επαγγελματικά του σχέδια τη διαίσθηση της συζύγου του. Η Εριέττα Τσουκαλά γεννήθηκε το 1925 στον Πύργο Ηλείας και το 1940 ο Γιάννης Λάτσης αποφάσισε να την κλέψει και να την παντρευτεί σε ηλικία μόλις 15 ετών. Μαζί απέκτησαν τα τρία παιδιά τους και έστησαν από το μηδέν την αυτοκρατορία τους. Η Εριέττα Λάτση στήριξε τον σύζυγό της σε όλες τις επιχειρηματικές επιλογές του και έμεινε στο πλευρό του ως τον θάνατό του το 2003.

Η Εριέττα Λάτση με τον Γιάννη Λάτση την εποχή του γάμου τους

Από τις τελευταίες και ίσως η πιο συγκινητική εμφάνιση της grand dame Εριέττας Λάτση ήταν το 2018, όταν η οικογένεια του καπετάν Γιάννη επέστρεψε στο Κατάκολο, απ’ όπου ξεκίνησε τη μυθική πορεία του στο επιχειρείν, για την ονοματοδοσία του λιμανιού της πόλης σε λιμάνι «Γιάννης Σ. Λάτσης». Ηταν μια ιστορική ημέρα για το Κατάκολο και τους ανθρώπους του, όχι μόνο επειδή το ημερολόγιο έγραφε 14 Σεπτεμβρίου -την ημερομηνία που γεννήθηκε ο μυθικός εφοπλιστής πριν από 108 χρόνια-, αλλά επειδή το λιμάνι της περιοχής πήρε το όνομά του και το γεγονός συγκέντρωσε σύσσωμη την οικογένεια Λάτση, με την αρχηγό της φαμίλιας Εριέττα Λάτση να συγκινεί την ώρα που έκοβε την κορδέλα, αναφέροντας «θα το χαιρόταν πολύ αν ήταν εδώ», καθώς ο σύζυγός της λάτρευε το Κατάκολο και το σπίτι όπου γεννήθηκε. Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, το καλοκαίρι του 2019, η πάντα κομψή αλλά ιδιαίτερα ντυμένη με ανατρεπτικό στυλ Εριέττα Λάτση συνοδευόμενη από την κόρη της Μαριάννα Λάτση παρακολούθησε την παράσταση «Το δικό μας σινεμά», στο Αλσος. Εκτοτε οι εμφανίσεις της ήταν ελάχιστες, προτιμώντας την ηρεμία και τη γαλήνη της οικίας της στην Εκάλη, έχοντας τη μοναδική ευχαρίστηση να χαίρεται την παρέα και τη συνομιλία συγγενών και φίλων στα περίφημα καρέ μπιρίμπας που οργάνωνε.

Το θλιβερό γεγονός έκανε γνωστό το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, που στο άγγελμα του θανάτου της συνιδρύτριας και προέδρου του Εποπτικού του Συμβουλίου Εριέττας Ιωάννου Λάτση συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε τα ακόλουθα: Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος στην οικογένεια της εκλιπούσης. Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες προς ένδειξη πένθους στα γραφεία του Ιδρύματος για πέντε ημέρες. Να αργήσουν τα γραφεία του Ιδρύματος στις 29 Δεκεμβρίου 2022. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τύπο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This