Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια μετά τα 4,9 Ρίχτερ – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι: «Η φύση θα αποφασίσει αν ήταν ο κύριος σεισμός»

Οι επιστήμονες συστήνουν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, καθώς οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος

Must Read

Περιορισμένες ήταν οι ζημιές που σημειώθηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που καταγράφηκε σήμερα το μεσημέρι στα Ψαχνά Ευβοίας, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής κι όχι μόνο, καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Αθήνα.

Οι δεκάδες μετασεισμοί που ακολούθησαν, ωστόσο, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, την ώρα που οι σεισμολόγοι παραμένουν σε επιφυλακή για την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς όλοι τους συμφωνούν στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, προσθέτοντας, πάντως, ότι το ρήγμα απ’ όπου προήλθε είμαι μια γνωστή -σεισμικά- περιοχή, η οποία στο παρελθόν έχει δώσει μεσαίου μεγέθους σεισμούς το 2003 και το 2008. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συστήνουν στους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, καθώς οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος, με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Την πρώτη ώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον οχτώ μετασεισμοί. Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ, λίγο αργότερα, σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,5 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική και ένας ελαφρά μικρότερος στα 3,2 Ρίχτερ. Όλες οι δονήσεις ήταν στο ίδιο επίκεντρο, 4 με 7 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνών. Στην περιοχή καταγράφηκαν μικρής έκτασης υλικές ζημιές σε καταστήματα, ενώ έπεσαν και τζαμαρίες. Υπήρξαν, επίσης, μικρής κλίμακας καταρρεύσεις τμημάτων από ακατοίκητες κατοικίες.

https://youtu.be/j_pu-NLPrj0

Σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης

Έπειτα από επικοινωνία του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, συνεκλήθη η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι υπήρχαν πέντε λόγοι, για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί η επιτροπή:

  1. Ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική
  2. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας
  3. Και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς
  4. Το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ
  5. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό έπρεπε να συνεδριάσει η επιτροπή, να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Richter που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν στον ισχυρό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)».

«Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο σεισμό από εκείνους που είχαμε τον Νοέμβρη στη νότια Εύβοια. Τα δυο γεγονότα είναι ανεξάρτητα, διαφορετικά και θα συμπεριφερθούν διαφορετικά. Αυτό στη νότια Εύβοια μας δείχνει εκτόνωση και μετά τα 5 Ρίχτερ έχουμε φθίνουσα πορεία στα μεγέθη και στην συχνότητα των σεισμών. Τώρα αυτό στα Ψαχνά είναι ένα νέο γεγονός που παρακολουθούμε. Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει πάνω από δέκα μετασεισμούς με μεγέθη από 1,4 Ρίχτερ έως 3,5 Ρίχτερ. Ωστόσο θα περιμένουμε μέχρι και μεθαύριο για να πούμε αν τα 4,9 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός», τόνισε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ερευνών γεωλόγος – σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς είπε στο protothema.gr πως «δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα εκεί που να μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και άνω. Είναι μια γνωστή εστία από το παρελθόν με σεισμούς μεσαίου μεγέθους».

Οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν στο ίδιο μέγεθος ή και να το ξεπεράσουν

Μιλώντας στο MEGA, ο Κώστας Παπαζάχος, διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, έκανε λόγο για ένα γνωστό ρήγμα που έχει δώσει αντίστοιχους σεισμούς και στο παρελθόν. «Είναι γνωστό ρήγμα, των Ψαχνών, που έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν, το 2003 και το 2008». Όπως αναφέρει ο κ. Παπαζάχος, οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν μπορεί να φτάσουν και στο ίδιο μέγεθος: «Θα ακολουθήσουν σημαντικοί μετασεισμοί. Θα αισθάνονται έντονα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ωστόσο η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί εύκολα να δώσει εύκολα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και λίγο παραπάνω».




Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό «Βρισκόμαστε στην κεντρική Εύβοια, που η εστία είναι διαφορετική από αυτή που ενεργοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Είναι γνωστή αλλά όχι η ίδια εστία με τη Νότια Εύβοια», επισήμανε.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η «ταυτότητα» του σεισμικού επεισοδίου που σημειώθηκε νωρίτερα στην Εύβοια, όπως είπε στο grtimes.gr ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης. «Απαιτούνται ένα με δύο 24ωρα, προκειμένου να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν θα ακολουθήσει μετασεισμός. Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις…», είπε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, ενώ, αναφερόμενος στο επίκεντρο του σεισμού, ανέφερε πως πρόκειται για χώρο όπου «δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμική δραστηριότητα», σημειώνοντας πως «μεγάλοι σεισμοί στη συγκεκριμένη τοποθεσία καταγράφηκαν κατά τον 18ο και 19ο αιώνα».

Σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, το σημερινό περιστατικό δεν συνδέεται με εκείνο που σημειώθηκε σε προγενέστερο χρόνο (29/11) στην Εύβοια, καθώς όπως λέει «το επίκεντρο του σεισμού του Νοεμβρίου εντοπίζεται 65 χλμ. νοτιοανατολικά από εκείνο του σημερινού και 60 χλμ. μακριά από την Αθήνα». Όπως ξεκαθαρίζει, «η εστία του σημερινού σεισμού εντοπίζεται 4-5 χλμ. ανατολικά από την περιοχή των Ψαχνών, στην κεντρική Εύβοια».




«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη σύσκεψη, είπε πως σύμφωνα με την εκτίμηση της επιτροπής «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». «Δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό», είπε και πρόσθεσε πως η επιτροπή αποφάσισε να «ξεσκονίσει» λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Νωρίτερα, ο κ. Λέκκας είχε μιλήσει στο Live News, δίνοντας τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια: «Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ολοκλήρωσε τις εργασίες και κατέληξε σε ένα πόρισμα που έχει σταλεί με εμπιστευτικό χαρακτήρα στον αρμόδιο υπουργό… Δεν μπορώ να πω πολλά για το πόρισμα, εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι πως μέσα από μία συντεταγμένη διαδικασία εκφράζουμε κάποια θετική άποψη για την σεισμική διέγερση και αυτό είναι μία ομόφωνη απόφαση και δίνονται οι κατευθύνσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό».

Τόνισε πως η σημερινή σεισμική δόνηση δεν έχει σχέση με την εστία των προηγούμενων σεισμών που έχουν εκδηλωθεί προσφάτως στην Εύβοια. «Είχαμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που δεν ήταν γνωστό και με μία σεισμική δραστηριότητα που εξελίχθηκε μέσα στο διάστημα των 20 ημερών και η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα, γιατί είναι σε ένα τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.







Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, 65km Βόρεια των Αθηνών και 5km Ανατολικά Νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων.

Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This