Λινού: Τέλη Φεβρουαρίου η κορύφωση της γρίπης – Δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα

«Η "Κράκεν" είναι απλά μια παραλλαγή της Όμικρον και τα μέτρα δεν χρειάζεται να διαφοροποιηθούν» υποστηρίζει η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ

Must Read

Είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στα 200.000 κρούσματα την ημέρα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μέτρα προστασίας και με δύο – τρεις σοβαρούς ιούς σε έξαρση, τόνισε η Αθηνά Λινού σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis υποστήριξε, κατόπιν, πως η κορύφωση της γρίπης αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ, όσον αφορά στον κορωνοϊό, επισήμανε πως αυτό εξαρτάται από το πότε θα εντοπιστεί και στη χώρα μας η -εξαιρετικά μεταδοτική- νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν» της παραλλαγής Όμικρον, η οποία ήδη «καλπάζει» στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα, με την ευκαιρία, για τη νέα αυτή υποπαραλλαγή (XBB.1.5 ή «Κράκεν») του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει εντοπιστεί και σε 15 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε πως «αυτή η μορφή του κορωνοϊού είναι απλά μια παραλλαγή της Όμικρον», οπότε τα μέτρα δεν χρειάζεται να διαφοροποιηθούν. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η «Κράκεν» εμφανίζει κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς τη μεταδοτικότητα, αλλά και ως προς την παράκαμψη των εμβολίων ή και προηγούμενης νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα.

Υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας

Αναφορικά, εξάλλου, με την υποχρεωτικότητα στη χρήση της μάσκας, αλλά και το ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων αν χρειαστεί, η κ. Λινού υποστήριξε πως δεν είναι υπέρ του κλεισίματος, διότι αυτή η εμπειρία «ανέδειξε πιο έντονα τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών. Υπήρχαν παιδιά με λάπτοπ στο σπίτι και ίσως έναν γονέα να τα βοηθάει στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Άλλα παιδιά, όμως, δεν είχαν καν πρόσβαση στο Διαδίκτυο».

«Ουδέποτε η Ελλάδα είχε επαρκή αριθμό κλινών ή και ΜΕΘ, εκτός από τα τρία μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας», είπε, τέλος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, τονίζοντας ότι «ακόμη και μετά τον κορωνοϊό, που προέκυψε η ανάγκη για χρήση μάσκας, δεν υπήρξε αύξηση των παιδιατρικών ΜΕΘ εκτός Αθηνών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This