Στη Βουλή τα 53 «αόρατα» παιδιά των νοσοκομείων Παίδων που ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες

Μετά την αποκάλυψη των «Data Journalists»

Must Read

Τις τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες ζουν ορισμένα παιδιά στα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» στο έφεραν σήμερα στη Βουλή είκοσι (20) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας του κόμματος Δώρας Αυγέρη μετά τα δύο σοκαριστικά βίντεο που δημοσίευσε το διεθνές ερευνητικό δίκτυο των Data Journalists στις 5 Ιανουαρίου.

Οι βουλευτές απηύθηναν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας κάνοντας λόγο για «ένα ζήτημα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης». 

Το σοβαρό ζήτημα αφορά, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Data Journalists παιδιά που φιλοξενούνται κατόπιν εισαγγελικής στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» σε τριτοκοσμικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται «Κωσταλέξει» από το ερευνητικό δίκτυο,  παρατημένα σε χώρους ακατάλληλους και βρόμικους, όπου η φιλοξενία έχει αντικατασταθεί από τον εγκλεισμό και η πρόνοια από τον κίνδυνο.

Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό αν γνωρίζει για το θέμα και, μεταξύ άλλων,  για το πόσα παιδιά παραμένουν φιλοξενούμενα στα παιδιατρικά νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής αλλά και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διενέργεια ΕΔΕ την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Κωσταλέξει» με «αόρατα παιδιά» σε νοσοκομεία παίδων της Αθήνας αποκαλύπτει δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο. Το γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας; Τι προτίθεται να πράξει;

Η κυβερνητική αναλγησία, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα ζητήματα προστασίας της υγείας και της ζωής ανήλικων παιδιών, είναι πλέον απροκάλυπτη. Δεν κρύβεται η κυβέρνηση για αυτό που προκαλεί με την αντικοινωνική πολιτική της, αλλά ούτε και μπορεί να κρύψει την πλήρη εγκατάλειψη των νοσοκομείων παίδων, τις λίστες της «ντροπής» στα χειρουργεία με την αναμονή χιλιάδων παιδιών, τις τραγικές ελλείψεις σε παιδικές ΜΕΘ, υποδομές και προσωπικό, τον θάνατο του εξάχρονου αγοριού από τα Γρεβενά που κατέληξε στο νοσοκομείο του Ρίου μετά από την περιπετειώδη και μη έγκαιρη διακομιδή του σε αυτό.

Η έρευνα του διεθνούς δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας «Data Journalist» έρχεται να προσθέσει σε όλα αυτά και τις σοκαριστικές εικόνες των τραγικών συνθηκών διαβίωσης και εγκατάλειψης των «αόρατων παιδιών» που «φιλοξενούνται» στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας. (Βίντεο-ντοκουμέντο των Data Journalists / Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Παίδων Αγία Σοφία, https://www.ertopen.com/news/ellada/item/67081-binteo-ntokoymento-twn-data-journalists-%20-tritokosmikes-synthhkes-sto-paidwn-agia-sofia)

Σύμφωνα, με την συγκεκριμένη έρευνα: «[…] στα δύο κεντρικά Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, ζουν ουσιαστικά «παρατημένα» 53 παιδιά. Συγκεκριμένα, 37 παιδιά μεγαλώνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Αγλαΐα Κυριακού” και 16 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”».

Τα παιδιά παραμένουν «προσωρινά» στα νοσοκομεία μέχρι την εξεύρεση κατάλληλης δομής φιλοξενίας. Ωστόσο, το διάστημα «φιλοξενίας- εγκλεισμού» κρατάει πολλούς μήνες και οι εικόνες των συνθηκών διαβίωσης και «φροντίδας» μιλούν από μόνες τους για την πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία της πολιτείας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τα δύο βίντεο που συνοδεύουν τη δημοσιογραφική έρευνα, έχουν ληφθεί στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία» την περίοδο των γιορτών και θυμίζουν σκηνές «Κωσταλέξει»: πατώματα πλημμυρισμένα με νερά, βρύσες που τρέχουν, τοίχοι γεμάτοι με κόπρανα, παιδιά ΑμεΑ χωρίς επιτήρηση και έλεγχο (φαίνεται να χτυπούν το παράθυρο με μεταλλικό τηλέφωνο). Δεν πρόκειται μόνο για εικόνες ντροπής, αλλά για το καθημερινό μαρτύριο στο οποίο μετατρέπεται για αυτά τα παιδιά η υποτιθέμενη πρόνοια και φροντίδα τους από την πλευρά της πολιτείας.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με την έρευνα των «Data Journalists»: «πολλά από τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ορισμένα απλώς εξαφανίζονται, αφού μεγάλο μέρος της ημέρας τους το περνάνε στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων όπου διαμένουν». Μάλιστα, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι «εκτός από την περίπτωση της καταγγελίας μιας μητέρας για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του 7χρονου γιου της από 14χρονο παιδί στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων, στις 5 του περασμένου Νοεμβρίου ένα παιδί που νοσηλεύεται εκεί και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας έστριψε και έσπασε τα δάχτυλα του χεριού (προκαλώντας μάλιστα ζημιά στους τένοντες) ενός 14χρονου».

Επειδή, φαίνεται να τίθεται σε καθημερινό κίνδυνο η ζωή και η σωματική ακεραιότητα δεκάδων παιδιών.
Επειδή, οι εικόνες ντροπής προσβάλλουν βάναυσα κάθε έννοια ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιώματος στη ζωή.

Επειδή, ο κίνδυνος ιδρυματοποίησης πλήττει καίρια την ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία, ιδίως την περίοδο της ανηλικότητας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας τα όσα αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ;
– Πόσα συνολικά παιδιά παραμένουν φιλοξενούμενα στα παιδιατρικά νοσοκομεία κατόπιν εισαγγελικής εντολής;

2)Για πόσα εξ’ αυτών αναμένεται να βρεθούν δομές φιλοξενίας και πότε αναμένεται αυτό να γίνει;

3) Τα παιδιά που παραπέμπονται με εισαγγελική εντολή, φιλοξενούνται σε κοινούς θαλάμους με τα άλλα νοσηλευόμενα παιδιά;

4) Τι είδους περίθαλψη παρέχεται στα «φιλοξενούμενα» παιδιά;

5) Υπάρχει κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό για την φροντίδα των συγκεκριμένων παιδιών (παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχιάτροι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτές); Αν ναι, πόσοι εργαζόμενοι και ποιων ειδικοτήτων υπηρετούν σε κάθε παιδιατρικό νοσοκομείο;

6)Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ΕΔΕ την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας τον περασμένο Νοέμβριο μετά την αποκάλυψη καταγγελιών για κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαγενά Άννα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκίολας Γιάννης
Κόκκαλης Βασίλης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Ραγκούσης Γιάννης
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This