Τελικά βρήκαν τη χρυσή τομή

Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος συμφώνησαν για τον ναό (στο Κολωνάκι) που θα χρησιμοποιεί το Οικ. Πατριαρχείο στην Αθήνα και ο Κ. Μπακογιάννης χαίρεται

Must Read

Στο τέλος κάθε χρονιάς συνήθως, λίγο η κόπωση, λίγο η συνήθεια, μας βγαίνει η γκρίνια. Γι’ αυτό στην αρχή του νέου χρόνου είπαμε να προσεγγίσουμε την επικαιρότητα καλοπροαίρετα. Αφήνω, επομένως, ασχολίαστη την καλή τύχη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της υπουργού «αγαπητό τέκνο του Λιμένα Πειραιώς» Δόμνας Μιχαηλίδου που τους έλαχε το κομμάτι της βασιλόπιτας σε Αρχιεπισκοπή και Μητρόπολη Πειραιώς με το φλουρί.

Γιατί στις εκκλησιαστικές βασιλόπιτες το έθος επιβάλλει πως το φλουρί πρέπει να «πέφτει» στον τοπικό άρχοντα, αδυνατώ να το αντιληφθώ. Μάλλον είναι κάποιο εθιμικό κατάλοιπο του παρελθόντος.

Αν είχαμε, θεωρητικά, τη δυνατότητα να ορίσουμε πού θα έπεφτε το φετινό φλουρί σε μια φανταστική εκκλησιαστική βασιλόπιτα, θα έπρεπε να βάλουμε δύο κομμάτια με κάτι μέσα. Το ένα θα το έπαιρνε σίγουρα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος. Δεν είναι λίγο να εκλέγεσαι Προκαθήμενος σε μια τόσο σημαντική για την Ορθοδοξία Εκκλησία.

Το δεύτερο κομμάτι, να μου επιτρέψετε, θα το έκοβα σε τρία ισομερή κομμάτια. Με φλουρί μέσα κωνσταντινάτο. Αυτά τα λαμπερά που απεικόνιζαν τον σταυρό με την Αγία Ελένη και τον Αγιο Κωνσταντίνο. Το ένα θα το έδινα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το δεύτερο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το τρίτο στον δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη. Φέτος είναι η χρονιά τους, χωρίς αμφιβολία.

Γιατί τους αξίζει το καλό κομμάτι

Επειτα από πολλά χρόνια παρεξηγήσεων, παρερμηνειών, δικαστικών εντάσεων και αλληλοκατηγοριών βρήκαν, μαθαίνω, τη χρυσή τομή. Κατάφεραν να βρουν ποιο ναό θα χρησιμοποιεί το γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Το «φλουρί» το δικό τους για το 2023 είναι λύση αδελφοσύνης, συμφιλίωσης και ενότητας. Αυτό για τους δύο Προκαθημένους. Για τον δήμαρχο Μπακογιάννη είναι πολιτικό όφελος. Αφού τον τραβούσαν μία ο ένας και μία ο άλλος, Αθήνα και Φανάρι, τελικά ο ναός που θα μπορεί να χρησιμοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αθήνα βρίσκεται στο Κολωνάκι. Πολύ κοντά στο γραφείο εκπροσώπησης του Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Και το σημαντικότερο; Τη λύση τη δίνει ο Δήμος Αθηναίων, σε γη του οποίου βρίσκεται ο συγκεκριμένος ναός. Αυτός, λοιπόν, που μπήκε στο πρόβλημα, αυτός δίνει και τη διέξοδο από αυτό. Οι κ. Βαρθολομαίος, Ιερώνυμος και Μπακογιάννης υποθέτω θα έχουν μεγάλη χαρά στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Τέτοια χαρά σαν αυτή που έχουν τα μικρά παιδιά όταν τους τυχαίνει το φλουρί.

Θυμίζω απλώς πως η διένεξη που είχαν αρκετά χρόνια πριν και έγιναν άνω κάτω Φανάρι και Αθήνα δεν υπάρχει πλέον λόγος να υφίσταται. Ο ναός στο Κτήμα Προμπονά ανήκει -με απόφαση του Δήμου Αθηναίων- από το προπερασμένο φθινόπωρο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Πατριάρχης έχει κι αυτός πλέον τον ναό για να «κάνει το κομμάτι του». Ο Ιερώνυμος δεν παίρνει καμιά απόφαση που να ερμηνεύεται ως ήττα, αφού ο ναός ανήκει στον δήμο. Ο δήμαρχος, τέλος, έχει και τους δύο χαρούμενους και μπορεί να ελπίζει στη βοήθεια και την ευλογία των δύο εκκλησιαστικών ανδρών για το μέλλον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This