Γιατί αναβλήθηκε ξανά η φορολόγηση υπερκερδών;

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες

Must Read

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών. Η σχετική τροπολογία, με την οποία θεσπίστηκε προσωρινός μηχανισμός επιστροφής μέρους εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφίστηκε μέσα Νοεμβρίου, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμενόταν να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2022, ακόμα όμως «κυοφορείται» στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί ο φόρος για όλο το 6μηνο, συμπεριλαμβάνοντας και τον Ιανουάριο του 2023, κάτι που σημαίνει ότι είσπραξη των ποσών θα καθυστερήσει κι άλλο. Η διάταξη του ΥΠΕΝ προέβλεπε την επιβολή έκτακτης εισφοράς για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή την περίοδο Αύγουστος – Οκτώβριος 2022 και στη συνέχεια την ανάκτησή τους ανά τρίμηνο. Κάτι που μάλλον θα αλλάξει, μεταθέτοντας για τον Φεβρουάριο την έκδοση της ΚΥΑ. Τα υπερέσοδα θα προσδιορίζονται ως η διαφορά ανάμεσα στην «εύλογη μέση τιμή λιανικής» που θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση με βάση το κόστος και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους και την πραγματική τιμή που χρέωσαν οι προμηθευτές τους πελάτες τους. Από τα ποσά που θα προκύψουν οι εταιρίες θα κληθούν να καταβάλουν άμεσα το 60%, ενώ το 40% θα εισπραχθεί μετά το τέλος ισχύος του μηχανισμού, όταν θα γίνει και η τελική εκκαθάριση. Σημειώνεται πως μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, η ΡΑΕ θα αποστείλει επιστολές στις εταιρίες, για να της υποβάλουν τα απαραίτητα στοιχεία. Από τη στιγμή που θα της τα αποστείλουν, η Αρχή θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να τα επεξεργαστεί και να διαβιβάσει εν συνεχεία στο ΥΠΕΝ τους υπολογισμούς για τις έκτακτες εισφορές των παρόχων για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του μέτρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This