Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Έκθεση ΟΟΣΑ: Θλιβερή «πρωτιά» για την Ελλάδα στον καρκίνο του πνεύμονα

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Δύο θλιβερές «πρωτιές» καταλαμβάνει η χώρα μας στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ.
Ένας στους τέσσερις Έλληνες καπνίζει σε καθημερινή βάση, την ώρα που ο καρκίνος του πνεύμονα κρατάει τα σκήπτρα στους θανάτους από καρκίνο στη χώρα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη 1/2/2023.

Από τους δείκτες του ΟΟΣΑ αποδεικνύεται πως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι, όχι μόνο η κύρια αιτία νόσησης, αλλά και θανάτου από οποιονδήποτε τύπο καρκίνου στη χώρα. Την ίδια στιγμή, άκρως ανησυχητική είναι και η εμμονή των Ελλήνων στην βλαβερή καπνιστική συνήθεια, η οποία μας κατατάσσει στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία.

ΟΟΣΑ: Στα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στην ΕΕ

Παρότι η διακοπή του καπνίσματος φαίνεται να αποτελεί θετικό παράπλευρο αποτέλεσμα της κρίσης, κατά την περίοδο 2010-2016, ωστόσο στη συνέχεια δεν θεσπίστηκαν μέτρα ελέγχου του καπνού.

Οπότε, το 2019 -οπότε διενεργήθηκε η μελέτη- σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες (24 %) κάπνιζε σε καθημερινή βάση. Ποσοστό που δίνει στη χώρα μας τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία (διάγραμμα 4).

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, μεταξύ των φύλων, ο ποσοστό των ανδρών καπνιστών είναι πολύ υψηλότερο (30 %) από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών (18 %). Περισσότερο δε καπνίζουν οι πολίτες που κατατάσσονται στα χαμηλότερα εισοδήματα (+10 μονάδες).

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του ΟΟΣΑ, «το πλέον πρόσφατο νομικό πλαίσιο εγκρίθηκε το 2019, όταν η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει μια πιο ολοκληρωμένη αντικαπνιστική νομοθεσία. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένου ότι επικεντρώνεται περισσότερο σε μέτρα και κυρώσεις αναδρομικού χαρακτήρα παρά στην πρόληψη».

Δράσεις για τον έλεγχο του καπνού

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Οργανισμού, η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε τον Οκτώβριο του 2019 να ενισχύσει τις δράσεις κατά του καπνίσματος, με έμφαση στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας.

Το σχέδιο για τον έλεγχο του καπνού, ακολουθήθηκε από μέτρα επιβολής και κυρώσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος σε ταξί, σε ΙΧ στα οποία επιβαίνουν παιδιά, σε υπαίθριους αθλητικούς χώρους και σε παιδικές χαρές, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Ωστόσο, μετά τους περιορισμούς της κυκλοφορίας λόγω COVID-19 και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, ο έλεγχος του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έγινε λιγότερο αυστηρός, όπως διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ και προσθέτει:

«Επιπλέον, οι κανόνες για το άτμισμα σε δημόσιους χώρους σε μεγάλο βαθμό δεν αποσαφηνίζονται. Επιπροσθέτως, τα κέντρα διακοπής καπνίσματος, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν κίνητρα και υποστήριξη στους καπνιστές ώστε να διακόψουν το κάπνισμα, είναι εξαιρετικά περιορισμένα σε αριθμό και δεν έχουν ενισχυθεί οι υπηρεσίες τους. Συνολικά, τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος έχουν επικεντρωθεί σε πολιτικές αναδρομικού χαρακτήρα και όχι σε πολιτικές πρόληψης».

Καρκίνος

Ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνιστούν τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα

Το 2019 ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν η κύρια αιτία θανάτου από οποιονδήποτε τύπο καρκίνου στην Ελλάδα και ευθυνόταν για περίπου 59 θανάτους ανά 100 000 άτομα (διάγραμμα 3).

Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 5,7 % του συνόλου των θανάτων και εξακολουθεί να αποτελεί συνολικά την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιακές και τις εγκεφαλοαγγειακές νόσους (ΕΛΣΤΑΤ, 2022).

Η κατάσταση αυτή μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τον υψηλό επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελούσε ήδη την κυριότερη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο το 2011, στοιχείο που υποδεικνύει ότι δεν είχαν θεσπιστεί ούτε μέτρα ούτε νομοθεσία για τη μείωση του καπνίσματος.

Συγκριτικά, το μέσο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα στην ΕΕ μειώθηκε από 55 θανάτους ανά 100. 000 άτομα το 2011 σε 50 θανάτους ανά 100 000 άτομα το 2019.

Η συνολική επίπτωση καρκίνου στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα ενημέρωσης για τον καρκίνο (ECIS) του Κοινού Κέντρου Ερευνών, βάσει των τάσεων συχνότητας εμφάνισης κατά τα έτη πριν από την πανδημία, το 2020 αναμένονταν στην Ελλάδα περίπου 62 500 νέα περιστατικά καρκίνου.

Ο προτυπωμένος κατά ηλικία δείκτης επίπτωσης για όλες τις μορφές καρκίνου ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, με 526 έναντι 559 περιστατικών ανά 100 000 άτομα.

Ειδικότερα, οι τέσσερις συχνότεροι τύποι καρκίνου και για τα δύο φύλα αντιπροσωπεύουν το 50 % όλων των καρκίνων: καρκίνος του πνεύμονα (14 %), του παχέος εντέρου (13 %), του μαστού (12 %), του προστάτη (10 %) και της ουροδόχου κύστης (9 %).

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο κύριος τύπος καρκίνου στους άνδρες (19 %), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του προστάτη (18 %) και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης (14 %).

Ο καρκίνος του μαστού ήταν ο κύριος τύπος καρκίνου στις γυναίκες (29 %), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (12 %) και τον καρκίνο του πνεύμονα (9 %) (διάγραμμα 1).

Τα νέα περιστατικά καρκίνου στους άνδρες αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20 % κατά την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2040 (από 35 000 σε 44 000 περιστατικά) και κατά 12 % στις γυναίκες (από 27 000 σε 30 000 περιστατικά), αντίστοιχα.

Η οικονομική κρίση έφερε αύξηση στη συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα
Ο καρκίνος συγκαταλέγεται στις μη μεταδοτικές νόσους που επηρεάζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε σημαντική αύξηση του άχθους του καρκίνου του πνεύμονα και των συναφών παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η ρύπανση του αέρα εσωτερικών και του αέρα εξωτερικών χώρων.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο περισσότεροι ασθενείς απ’ ό,τι πριν από την κρίση. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με την ανεπάρκεια των μηχανισμών έγκαιρης ανίχνευσης και την αύξηση των εμποδίων στην πρόσβαση.

Τέλος, οι γυναίκες με χαμηλό εισόδημα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας, η οποία αποδίδεται εν μέρει σε κοινωνικές ευπάθειες, όπως τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και οι υψηλότεροι παράγοντες κινδύνου για την υγεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η ΕΥΔΑΠ χρειάζεται «ρυθμιστική αρχή», αφού δεν ξεπουλιέται;

Στην Ελλάδα που, κατά την Bloomberg, πηγαίνουμε  τόσο λαμπρά, ώστε «βάζουμε τα γυαλιά» στις...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Απριλίου, λόγω εργασιών στη Γραμμή 4 του...

Για έναν περίπου μήνα θα ισχύσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ...

ΕΚΠΑ: H πρόεδρος της Φιλοσοφικής στο «στόχαστρο» των φοιτητών για την «εμπρηστική» ανάρτησή της...

Μια ανάρτηση της προέδρου της Φιλοσοφικής στο ΕΚΠΑ, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, στο Facebook, ήταν, ως...

Νέα Σμύρνη: Επτά τα βίντεο με βιασμούς της 14χρονης στο κινητό συλληφθέντα – Πού...

Επτά τον αριθμό ήταν τα βίντεο με βιασμούς της 14χρονης από τη Νέα Σμύρνη,...

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη – Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα οικοδομής

Δεν έχουν τέλος τα δράματα στην χώρα.Μια γυναίκα, περίπου 60 ετών, έχει ανέβει στην...

Η …ρουκέτα θα έρθει από το Ισραήλ

Μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα στο Ισραήλ αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Και η έρευνα...

Αίσιο τέλος στην αναζήτηση του 39χρονου που είχε εξαφανιστεί στη Θεσσαλονίκη

Τέλος καλό όλα καλά για τον 39χρονο Σταμάτη Χατζηδημητρίου από τη Θεσσαλονίκη, για τον...

Κρήτη: Συγκλονιστική μαρτυρία για τον χαμό της 22χρονης Πένυς σε τροχαίο – «Το δέντρο...

Συγκλονισμένοι οι συγγενείς και οι φίλοι της 22χρονης Πένυς Μ., η οποία άφησε την...

Στο έλεος του Θεού τα παιδιά της «Κιβωτού» – Σπαρακτικές εικόνες και ιστορίες

Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ της «Espresso» στην Πάτρα για μια δομή φιλοξενίας ΑμεΑ (παιδιών και ενηλίκων) που σχεδόν λιμοκτονεί εξαιτίας της αμαρτωλής ΜΚΟ στον Κολωνό του πατέρα Αντωνίου και της παρέας του

Συναγερμός για την εξαφάνιση 39χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη μια υπόθεση εξαφάνισης στη Θεσσαλονίκη όπου οι τοπικές αρχές αναζητούν τον 39χρονο Σταμάτη...

«Ειδική σύμβουλος του Αυγενάκη στο υφυπουργείο αθλητισμού είναι… η σύζυγός του»!

Ως ειδική σύμβουλος του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη εμφανίζεται η σύζυγός του Έλενα Μπανιά,...

Θρήνος για την 22χρονη αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Στη θλίψη έχει βυθιστεί το Ηράκλειο μετά την τραγική είδηση του θανάτου της 22χρονης...

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη – Στο νοσοκομείο δύο γυναίκες

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Κυριακής στην Άνω πόλη στη Θεσσαλονίκη μετά από φωτιά...

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των Τεμπών στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης για...

Λαγονήσι: «Μην μας πυροβολείτε, είμαστε παιδιά» είπαν οι 16χρονοι στον δράστη – Τι εξετάζουν...

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εξωφρενικό παραλήρημα Άδωνι! Παρομοίασε τον εαυτό του με τον Ιησού 

Παροξυσμό έπαθε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή, στην...

Αντιγόνη Αυτιά: Τι δουλειά κάνει η κόρη του Γιώργου Αυτιά;

Ο Γιώργος Αυτιάς είναι δημοσιογράφος και παρουσιαστής και κάθε...

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την εμφάνιση Μητσοτάκη στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη;

Η προαναγγελία της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «Πρωταγωνιστές»...

Ο μεγαλομανής Μητσοτάκης εξευτέλισε τη Σακελλαροπούλου

Γνωστή είναι, εδώ και καιρό, η πρακτική του πρωθυπουργού...

Περίεργες αποστρατείες με φόντο τα εξοπλιστικά

Περίεργες, τουλάχιστον, οι αποστρατείες που έγιναν στο Στράτευμα μετά...

Οδηγός: Πώς να προστατέψετε τα σπίτια σας από πλειστηριασμούς

Οι δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό της «φουσκωμένης» μηνιαίας δόσης μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 

NEWSROOM