Περισσότεροι από 21.600 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό – Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες

Διασώθηκε βρέφος δέκα ημερών μετά από 90 ώρες

Must Read

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια, περίπου 100 ώρες αφού ο φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 21.600 ανθρώπων, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Ωστόσο, δεν λείπουν οι περιπτώσεις που αναζωπυρώνουν την ελπίδα και δείχνουν ότι δεν έχουν ακόμη τελειώσει όλα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γιαγκίζ Ουλάς, ενός νεογέννητου κοριτσιού μόλις 10 ημερών, που ανασύρθηκε ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια κτιρίου στην επαρχία Χατάι μαζί με τη μαμά του. Τόσο η μητέρα όσο και η μικρούλα είχαν παραμείνει θαμμένες για 90 ολόκληρες ώρες, ωστόσο κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανές μέχρι να τις βρουν οι διασώστες.

Η είδηση της διάσωσης του βρέφους με τη μητέρα του έκανε τον γύρο των social media, με πολλούς να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους διασώστες που δεν έχουν σταματήσει λεπτό την προσπάθεια να σώσουν όσο περισσότερες ζωές γίνεται.

«Η Γιαγκίζ Ουλάς είναι μόλις 10 ημερών. 90 ώρες μετά από τον σεισμό, απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια με τη μητέρα της» έγραψε ο Εκρέμ Ιμάμογλου στο Twitter, σε ένα από τα δεκάδες σχόλια για το περιστατικό.

«Εμφανίζονταν ως εχθροί, αλλά ήρθαν να μας βοηθήσουν»

Η απόφαση της Ελλάδας να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό, έχει αλλάξει αδιαμφισβήτητα την στάση των γειτόνων μας.

Οι Τούρκοι σε κάθε ευκαιρία εξυμνούν την Ελλάδα για την στάση της και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Σεντέφ Καμπάς. Η γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφος, που μάλιστα αποτελεί εχθρό για τον Ταγίπ Ερντογάν και είχε συλληφθεί με εντολή του πριν από ένα χρόνο, επειδή τον είχε παρομοιάσει με «βοοειδές», εξύμνησε την Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος θυμήθηκε εκείνη την περίφημη απειλητική ατάκα του Τούρκου προέδρου που έλεγε: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα στην Ελλάδα» και έγραψε ύμνους για την χώρα μας σε ανάρτησή της στα social media, όπου είχε φωτογραφία από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την ελληνική ομάδα διάσωσης στην Τουρκία.

«Ο σεισμός στην Τουρκία ήταν επίσης μια δοκιμασία ανθρωπιάς για τον κόσμο. Όπως για την Ελλάδα, παρά τη δήλωση ότι “μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Το γεγονός ότι αυτοί που εμφανίζονταν ως “εχθροί” ήρθαν να μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη μέρα, έδειξε για άλλη μια φορά ότι η πιο γνήσια εξωτερική πολιτική είναι “ειρήνη στο σπίτι, ειρήνη στον κόσμο”», σχολίασε η δημοσιογράφος από την Τουρκία.

 

Έλληνες αγνοούμενοι

Την ίδια ώρα, η αγωνία κορυφώνεται για τους δύο Έλληνες που αγνοούνται από τη Δευτέρα στην περιοχή της Αντιόχειας μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πρόκειται για ζευγάρι Ελλήνων με διπλή υπηκοότητα που κατοικούσε στον 5ο όροφο πολυκατοικίας, η οποία κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό.

Οι αγνοούμενοι Έλληνες είναι ο Γιώργος Αντύπας, 65 ετών και η σύζυγός του Νίντα Αντύπα, 62 ετών. Ο Γιώργος Αντύπας είναι Έλληνας και η σύζυγός του κατάγεται από τη Συρία.

Τσελέντης: «Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από τον σεισμό στην Τουρκία»

Αναφορά στον σεισμό έκανε και ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με τις εκτιμήσεις ενός σεισμού μεγέθους ανάλογου με αυτόν της Τουρκίας σημειώνοντας πως «δεν μπορώ να πετάξω μια “βόμβα” καθώς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά όχι στην ίδια έκταση».

Ο σεισμολόγος εξήγησε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην ξηρά, αλλά μόνο στον υποθαλάσσιο χώρο. Ωστόσο, ανησυχία εξέφρασε για τα δημόσια κτίρια τα οποία έχουν ελεγχθεί όπως είπε μόνο στο 25% ενώ αναφορικά με τα σχολεία επέρριψε ευθύνες στους δήμους οι οποίοι όπως είπε οφείλουν οι ίδιοι να περνούν από ελέγχους κτίρια και όχι να πετάνε το «μπαλάκι» στον ΟΑΣΠ.

Τέλος, ο κ. Τσελέντης επανέλαβε ότι ο σεισμός δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο. «Αν είχε σημειωθεί στο ρήγμα τη βόρειας Ανατολίας, θα ανησυχούσα», κατέληξε.

Βοήθεια στην Συρία

Την ίδια ώρα, ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η οργάνωση Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών περνά από την Τουρκία και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα προς «περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο» της Δαμασκού «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι βρίσκεται «καθ’ οδόν προς τη Συρία», ενώ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς ανέφερε μέσω του Twitter χθες ότι έφτασε στο Χαλέπι της Συρίας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι κοινότητες που έδιναν μάχη έπειτα από χρόνια σφοδρών συγκρούσεων έχουν πλέον παραλύσει λόγω του σεισμού».

Δείτε επίσης: Παναγιώτης Καρύδης: «Τα κτίρια στην Τουρκία τινάχτηκαν, σαν να τους έβαλαν δυναμίτες»

Δείτε επίσης: Σπέρνουν τρόμο για σεισμό-τέρας και στην Ελλάδα!

Δείτε επίσης: Αθανάσιος Μπαλάφας για σεισμό: «Μετά την πέμπτη μέρα τελειώνει ο χρόνος»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This