Ελένη Τουλουπάκη: «Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια»

Aθώος ομόφωνα για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και κατά πλειοψηφία για τέσσερις από τις έξι παραβάσεις καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Must Read

*Αναδημοσίευση από το dikografies.blogspot.com

Αθώα παμψηφεί κρίθηκε η τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη από το Ειδικό Δικαστήριο, με την Εισαγγελέα Εφετών να δηλώνει, πληροφορούμενη την απόφαση της πανηγυρικής αθώωσής της, πως σήμερα είναι μια ημέρα δικαίωσης.

«Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν. Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ελένη Τουλουπάκη.

Την ίδια ώρα, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο για δύο παραβάσεις καθήκοντος τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος, πάντως, αθωώθηκε ομόφωνα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, πράξη για την οποία αθωώθηκε και η ίδια, ενώ κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για τέσσερεις από τις έξι περιπτώσεις παραβάσεων καθήκοντος, για τις οποίες κατηγορείτο.

Για λόγους υγείας, ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης του, οι οποίοι ζήτησαν από το δικαστήριο να τού αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το δικαστήριο διασκέπτεται επί της ποινής.

Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της Τουλουπάκη

«Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους “ανέγγιχτους”, δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή “θεωρία της σκευωρίας” σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους. Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής. Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα», ανέφερε ο Ιωάννης Μαντζουράνης.

«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση. Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη. Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου!», δήλωσε με τη σειρά του ο Βασίλης Χειρδάρης.

«Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», ήταν η αντίδραση του Βαγγέλη Γεωργακόπουλου.

Οι λεπτομέρειες της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου

Η απόφαση τόσο για την αθώωση Τουλουπάκη, όσο και για την καταδίκη Παπαγγελόπουλου ελήφθη κατά πλειοψηφία. Ομόφωνα αθωώθηκε ο πρώην Υπουργός για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, πράξη για την οποία αθωώθηκε και η ίδια.

Το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, για το οποίο αθωώθηκαν και οι δύο κατηγορούμενοι αφορούσε στο ότι η κ. Τουλουπάκη καθυστέρησε να στείλει στη Βουλή την αναφορά τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατά του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου ψήφισαν ως εξής:

  • Tουλουπάκη

Aθώα κατά πλειοψηφία για την πράξη της κατάχρησης εξουσίας με ψήφους 9 – 4. Μειοψήφησαν οι δικαστές Παπαχίου – Παγουτέλη – Στράτα και Βιτάλη, που ψήφισαν υπέρ της ενοχής.

Για την πράξη της παράβασης καθήκοντος αθώα με ψήφους 8 – 5. Μειοψήφησαν οι δικαστές Παπαχίου – Παγουτέλη – Στράτα, Βιτάλη – Γιαννουλάτου.

  • Παπαγγελόπουλος

Aθώος ομόφωνα για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας. Επίσης αθώος κατά πελιοψηφία, για τέσσερις από τις έξι παραβάσεις καθήκοντος και ένοχος για τις δύο.

Συγκεκριμένα, για τις καταγγελίες της πρώην Εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατάνη ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία 8 – 5

Υπέρ της ενοχής του ψήφισαν οι δικαστές Παπαχίου – Παγουτέλη – Στράτα – Γιαννουλάτου και Βιτάλη.

Αθώος κρίθηκε ο πρώην υπουργός για τις τρεις από τις τέσσερεις καταγγελίες του πρώην Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, για παραβάσεις καθήκοντος.

Συγκεκριμένα για την περίπτωση Παπαχρήστου πέντε από τους οκτώ δικαστές ψήφισαν υπερ της ενοχής του. Είναι οι Παπαπαχίου – Παγουτέλη – Βιτάλη – Στράτα – Γιαννουλάτου.

Αθώος για τις καταγγελίες Αθανασίου, που αφορούσαν Αλαφούζο – Βγενόπουλο με ψήφους 7-6 αθώος, Ενοχος ψήφισαν οι Παπαχίου – Παγουτέλη – Μουλιανιτάκη, Στράτα – Γιαννουλάτου – Βιτάλη.

Ενοχος με ψήφους 7 – 6 κρίθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος σχετικά με τις καταγγελίες της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράικου ότι τής ζήτησε να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία Novartis χωρίς στοιχεία.

Υπερ της αθωώτητάς του ψήφισαν η Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου και οι δικαστές Φραγκάκη – Γκάμαρη – Τσούκας – Ραφτοπούλου – Αραβαντινός.

Ενοχος κατά πλειοψηφία 8 – 5 κρίθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος για τις καταγγελίες του πρώην Εισαγγελέα Αθανασίου για τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλα.

Υπερ της αθωώτητάς του ψήφισαν η Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου και οι δικαστές Φραγκάκη – Γκάμαρη – Τσούκας – Ραφτοπούλου.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This