Ενα σημαντικό βιβλίο, ιστορικό ντοκουμέντο μιας ελπιδοφόρας περιόδου των τελευταίων ετών, κυκλοφόρησε ο γνωστός δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης της Βεργίνα Τηλεόρασης Στέργιος Καλόγηρος. Σε αυτό παρουσιάζει το χρονικό των πανεθνικών συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία λίγο πριν από την ψήφιση της επονείδιστης Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Καλόγηρος στο βιβλίο του περιγράφει βήμα προς βήμα πώς οργανώθηκαν, με πραγματική αγωνία για την πατρίδα, οι συγκεκριμένες διαμαρτυρίες που συγκέντρωσαν εκατομμύρια Ελληνες και απέδειξαν ότι με αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να παίζει κανείς.
Τα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις υπήρξαν οι πολυπληθέστερες διαμαρτυρίες των τελευταίων χρόνων, είχαν καθαρά πατριωτικό χαρακτήρα, οργανώθηκαν χάρη στο φιλότιμο και στα χρήματα πραγματικών αγωνιστών και, παρότι συκοφαντήθηκαν, είχαν πρωτοφανή επιτυχία. Αυτά σφράγισε και η παρουσία του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, που εκφώνησε μια αξέχαστη ομιλία ιδιαίτερου ιστορικού βάρους.
Ο Στέργιος Καλόγηρος έρχεται τώρα να μιλήσει για πρώτη φορά για το παρασκήνιο εκείνων των εθνικών εκδηλώσεων και να καταθέσει τη δική του παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον ιστορικό του μέλλοντος.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο βιβλίο δημιουργεί την αίσθηση του προάγγελου πολιτικής κίνησης στον πατριωτικό χώρο, που χρόνια τώρα ψάχνει να βρει μια σοβαρή μορφή έκφρασης. Πιθανόν το επόμενο βήμα του γνωστού δημοσιογράφου να είναι είτε η ίδρυση κόμματος είτε η δημιουργία πολιτικής δεξαμενής σκέψης με εθνικό χαρακτήρα. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τι θα συμβεί, με δεδομένο ότι έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική τροχιά.
Επιπλέον, οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για «Πρέσπες του Αιγαίου» καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να αυξηθούν οι φωνές όσων βάζουν φρένο σε τέτοιες προθέσεις, που μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές.
Ο κ. Καλόγηρος στον πρόλογο του βιβλίου του μας μεταφέρει στο κλίμα του 2017, και συγκεκριμένα στα τέλη του, όταν άρχισε να παρατηρείται σημαντική κινητικότητα στις διπλωματικές κινήσεις γύρω από το μακεδονικό ονοματολογικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., και ειδικά ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχαν αποφασίσει να το θέσουν προς κύρωση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2018.
Στο κυβερνητικό σχήμα επικρατούσε αγωνία, καθώς τα «κουκιά» για τους 151 βουλευτές που απαιτούνταν για την κύρωση της συμφωνίας έπρεπε να βρεθούν οπωσδήποτε.
Η κοινωνία, στο μεταξύ, «έβραζε».
Στο σκληρό Μνημόνιο, στις περικοπές μισθών και συντάξεων, στο κύμα λαθρομεταναστών που βούλιαζε τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου -το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα-, σε ένα δημοψήφισμα του λαού (5/7/2015) που αλλοιώθηκε πανηγυρικά και στα capital controls ήρθε να προστεθεί η συμφωνία με τα Σκόπια, στην οποία ουσιαστικά η Ελλάδα θα παραχωρούσε τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» χωρίς να ζητηθεί η γνώμη του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με το «πλάνο» της κυβέρνησης, η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας ξεκινά τον Ιανουάριο και έρχεται στην ελληνική Βουλή αμέσως μετά την κύρωσή της από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.
Από την έναρξη των συζητήσεων στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς για τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι και την υπογραφή της, στο χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου 2018, η χώρα συγκλονίστηκε από διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια και αντιδράσεις του λαού, ο οποίος διαπιστώνοντας ότι για μία ακόμη φορά συνθλίβονταν τα δικαιώματά του εναντιώθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες, ο λαός, η Εκκλησία και ο Στρατός βρέθηκαν ενωμένοι σε μια κοινή γραμμή απέναντι στο πολιτικό σύστημα, και συγκεκριμένα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., η οποία στηριζόταν από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Ομως, μια μικρή ομάδα ανθρώπων και ένα περιφερειακό κανάλι, η Βεργίνα Τηλεόραση, έδωσαν τον δικό τους αγώνα για την πατρίδα και τον Ελληνισμό, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Καλόγηρος.
Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη που έβαλε τις βάσεις για τον ξεσηκωμό
Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο, αυτό που άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τη διαμαρτυρία αλλά και για να ακουστεί επιτέλους η φωνή του ελληνικού λαού κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο, άρχισε από μερικούς ανθρώπους από τη Θεσσαλονίκη, όπως ο Οθωνας Ιακωβίδης και ο Μιχάλης Πατσίκας, αλλά και ο δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος από τη Βεργίνα Τηλεόραση.
Ο βλαχόφωνος Ελληνας δημοσιογράφος Στέργιος Καλόγηρος ήταν ο άνθρωπος που μετέφερε τη φωνή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, παραχώρησε τα βίντεο των συλλαλητηρίων στη «δημοκρατία», που τα προσέφερε στους αναγνώστες της επειδή δεν υπήρξε άλλη τηλεοπτική κάλυψη.
Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει στο βιβλίο του: «Στις αρχές Ιανουαρίου 2018 πληροφορούμαι την πρόθεση δύο πατριωτών να οργανώσουν ένα συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
- “Πώς θα κινηθούμε σ’ αυτό το θέμα;” με ρώτησαν η αρχισυντάκτρια του σταθμού Χριστίνα Τσόρμπα και η δημοσιογράφος Στελίνα Μαργαριτίδου.
- “Σ’ αυτό το θέμα είμαστε ‘Εθνική Ελλάδας’. Θα τους στηρίξουμε” τους απαντώ.
Την επόμενη ημέρα μίλησα με τον Οθωνα Ιακωβίδη, έναν ιδιαίτερα ευφυή, ειλικρινή άνθρωπο, έναν μεγάλο Ελληνα πατριώτη. Στο ραντεβού που κλείστηκε στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Βεργίνα στη Θεσσαλονίκη ήρθε μαζί με τον δεύτερο διοργανωτή, έναν πρόσχαρο, χαμογελαστό άνθρωπο, τον Μιχάλη Πατσίκα. Συζητήσαμε και τους ανακοίνωσα την απόφασή μου να ενταχθώ στην ομάδα τους.
Καταλάβαμε ότι είχαμε κοινούς στόχους. Δώσαμε τα χέρια. Τότε, κανείς από μας δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τη βαρύτητα των γεγονότων που θα ακολουθούσαν. Νιώθαμε ότι αυτή η διοργάνωση που ετοιμάζαμε ήταν σημαντική. Ο αντίκτυπός της, όμως, θα ξεπερνούσε όλους εμάς. Και, με πρωταγωνιστή τον ελληνικό λαό, θα έγραφε Ιστορία».
Επρεπε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων
Ο Στέργιος Καλόγηρος στη διήγησή του σημειώνει και τα εξής:
«Λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο είχαμε μία ακόμη συνάντηση στο γραφείο μου, στη Βεργίνα Τηλεόραση. Μου προτάθηκε να κάνω μια ομιλία για τους Βλάχους των Σκοπίων. Ηταν ένα θέμα που γνώριζα καλά λόγω και της βλάχικης καταγωγής μου.
Και οι δύο διοργανωτές, ο Οθωνας και ο Μιχάλης, είχαν καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης, ένα από τα γνωστά βλαχοχώρια. Θα ήταν λοιπόν η πρώτη φορά που θα ετίθετο στον δημόσιο διάλογο το θέμα των Βλάχων των Σκοπίων. Η τιμή για μένα, αλλά και η ευθύνη ήταν μεγάλη.
Σε κάποιες από τις συναντήσεις μας ήταν παρών και δημοσιογράφος από γνωστότατο ενημερωτικό σάιτ της Θεσσαλονίκης, το thestival.gr, ο Τάσος Ασλανίδης, ο οποίος βοηθούσε σημαντικά στην υποστήριξη του συλλαλητηρίου.
Λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή Οργάνωσης οι ομιλητές:
Στέργιος Καλόγηρος, δημοσιογράφος
Κώστας Καραΐσκος, δημοσιογράφος
Πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης
Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος
Φράγκος Σ. Φραγκούλης, στρατηγός ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.
Αμέσως άρχισαν να με απασχολούν τα σοβαρότατα ζητήματα της διοργάνωσης.
Πόσος κόσμος, άραγε, θα ερχόταν;
Τι έπρεπε να πω στο ακροατήριο;
Πώς θα εξασφαλίζαμε την ασφάλεια του συλλαλητηρίου;
Το βράδυ της Τετάρτης, ελάχιστες ώρες πριν από την πρώτη μεγάλη διοργάνωση, μου τηλεφωνεί ο Οθωνας Ιακωβίδης και μου λέει:
– Στέργιο, πρέπει να αναλάβεις την τηλεοπτική κάλυψη. Λογικά περιμένουμε να έχουμε πολύ κόσμο.
Η ευθύνη έγινε ακόμη μεγαλύτερη. Επρεπε να κάνουμε τα πάντα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Η πολιτική ζωή βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης απαξίωσης
Στην ομιλία του ο κ. Καλόγηρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ από κάθε άκρη της Ελλάδας μας – Κρητικοί, Μωραΐτες, Ρουμελιώτες, νησιώτες, Ηπειρώτες, Θρακιώτες, Κύπριοι, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Βλάχοι και φυσικά Μακεδόνες. Είμαστε εδώ όλοι όσοι αγαπάμε αυτή την ένδοξη χώρα, την Ελλάδα. Βρισκόμαστε στη γη για την οποία οι πρόγονοί μας έχυσαν το αίμα τους για να την υπερασπιστούν. Στην ελληνική γη, που γέννησε τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Στη γη που δέχθηκε βάρβαρες επιθέσεις, αλλά κατάφερε να σταθεί ελληνική στο πέρασμα των αιώνων.
Πολλοί λένε ότι το όνομα των Σκοπίων μπορεί να λυθεί με μια απλή συνεδρίαση της Βουλής, όπου ίσως κάποιοι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ του ονόματος. Εμείς τους λέμε πως δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μια πλειοψηφία της Βουλής μπορεί να αποφασίσει για ένα τόσο καίριο, κομβικής σημασίας και μείζονος σοβαρότητας για τη χώρα μας θέμα. Η πολιτική ζωή της χώρας μας βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης φθοράς και απαξίωσης. Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος νοσεί και ματώνει καθημερινά, χρόνο με τον χρόνο.
Εμείς θέλουμε, έστω για μια φορά, το πολιτικό μας σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Στο Σύνταγμα ο Μίκης με την παρουσία του έγραψε ιστορία!
Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ακολούθησε αυτό της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου του 2018, που υπήρξε εξίσου μεγαλειώδες.
Ο Στέργιος Καλόγηρος περιγράφει: «Mε δέος που προκαλούσε η κοσμοπλημμύρα που απλωνόταν όπου μπορούσε να φτάσει το μάτι μας, στο Σύνταγμα, στη Φιλελλήνων, στην Ακαδημίας, στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, ανέβηκα στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό. “Δεν θα υποχωρήσουμε εάν δεν δικαιωθούμε. Θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους” ανέφερα. Ο Μιχάλης Πατσίκας, που υπήρξε μέλος της Σπίθας, του κινήματος ανεξάρτητων πολιτών το οποίο είχε ιδρύσει ο Μίκης Θεοδωράκης, είχε σχέσεις μαζί του και του μίλησε για το συλλαλητήριο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης επιθυμούσε να έλθει να μιλήσει στο συλλαλητήριο, ωστόσο μέχρι τελευταία στιγμή δεν γνωρίζαμε εάν τελικά θα γινόταν κάτι τέτοιο. Ο κόσμος παραληρούσε, ακουγόταν από τα μεγάφωνα το “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”» και ανέμιζαν ελληνικές σημαίες σε μια θάλασσα που κυμάτιζε κάτω από την εξέδρα. Τελικά, ο μοναδικός Μίκης τα κατάφερε, νίκησε όποια προβλήματα υγείας τον απασχολούσαν και, ΝΑΙ, ήρθε. Με όσα είπε, αλλά και με μτην παρουσία του έγραψε ιστορία!
Μετά και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 4 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μαρτίου συλλαλητήρια στον Πύργο της Ηλείας και ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ. Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 100 συλλαλητήρια. Πραγματικό επίτευγμα».