Νέα ευκαιρία για διορθώσεις στους δασικούς χάρτες!

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να μετατραπούν σε αντιρρήσεις τα πρόδηλα σφάλματα που απορρίφθηκαν 

Must Read

Ακόμα μία ευκαιρία για να αλλάξουν τον τρόπο που έχει αποτυπωθεί η περιουσία τους στους δασικούς χάρτες θα έχουν χιλιάδες πολίτες. Πρόκειται για όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα και απορρίφθηκαν.

Οι αιτήσεις αυτές θα μετατραπούν αυτόματα σε αντιρρήσεις, με μία βασική προϋπόθεση, την πληρωμή του ειδικού τέλους που προβλέπει ο νόμος για τις αντιρρήσεις. Για τον σκοπό αυτό οι πολίτες αναμένεται να λάβουν το επόμενο διάστημα μήνυμα από τις δασικές υπηρεσίες. Όπως επισημαίνεται σε νέα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δασών Κωνσταντίνου Αραβώση προς τις Διευθύνσεις Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και τις Διευθύνσεις Δασών της χώρας, σε πρώτη φάση θα σταλούν οι κωδικοί αίτησης των απορριφθέντων πρόδηλων σφαλμάτων μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο Τμήμα Δασικών Χαρτών, Δασολογίου, Απογραφής και Θεματικής Υποστήριξης Δικαιωμάτων Δημοσίου της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών. Έτσι, τα απορριφθέντα πρόδηλα θα εμφανίζονται στη σχετική εφαρμογή υποβολής αντιρρήσεων ως νέες, «προσωρινές» αντιρρήσεις. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ειδοποιηθούν αναλόγως οι πολίτες για την καταβολή του ειδικού τέλους, ώστε να καταστούν οι αντιρρήσεις «υποβληθείσες».

«Επισημαίνεται ότι η νέα αντίρρηση θα είναι ένα ακριβές αντίγραφο της αρχικής αίτησης προδήλου και δεν θα μπορεί να τροποποιηθεί από τον πολίτη (προσωρινή αντίρρηση). Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην εφαρμογή με τον ίδιο τύπο κωδικών που χρησιμοποίησε για την καταχώριση της αίτησης πρόδηλου σφάλματος (είτε κωδικούς Κτηματολογίου είτε κωδικούς TAXIS) και εντοπίζει τη νέα αντίρρηση στην επιλογή “Αντιρρήσεις Δασικού Χάρτη – Οι αντιρρήσεις μου”», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο. Ο υπολογισμός του ειδικού τέλους αφορά το σύνολο του υποβληθέντος αιτήματος, ενώ καταβολή του ειδικού τέλους θα είναι δυνατή μόνο μέσω κάρτας πιστωτικού ιδρύματος. Η αντίρρηση θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής του τέλους.

Συνολικά, με την εγκύκλιο το ΥΠΕΝ παρέχει στις αρμόδιες υπηρεσίες οδηγίες ομαδοποίησης αντιρρήσεων και διαδικασίες εξέτασής τους από τις επιτροπές. Επισημαίνει ότι αντιρρήσεις/ αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων που υποβλήθηκαν πριν από το 2021 αποτέλεσαν αντικείμενο αναμόρφωσης/διόρθωσης και τα πολύγωνα των οποίων δεν αμφισβητήθηκαν εκ νέου με νέες αντιρρήσεις/πρόδηλα και τελικώς κυρώθηκαν, δεν προωθούνται με υπομνήματα προς τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), δεδομένου ότι οι επιτροπές δεν επιλαμβάνονται πλέον επί των εκτάσεων αυτών. Οι υποθέσεις αυτές αρχειοθετούνται. Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται αιτήματα που ενώ ικανοποιήθηκαν, κατά τα παραπάνω, δεν έχουν κυρωθεί, οι δασικές υπηρεσίες θα προβαίνουν σε συμπληρωματική κύρωση.

Πέρα απ’ αυτό, αντιρρήσεις/αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί μεν αποφάσεις από τις ΕΠΕΑ περιλαμβάνονται, όμως, επί της αρχής στις περιπτώσεις που έχει τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, εφόσον οι δασικοί χάρτες για τα εδαφικά τμήματα που αφορούν δεν έχουν αναμορφωθεί/ διορθωθεί/κυρωθεί, οφείλεται να επανεξεταστούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αν δεν περιλαμβάνονταν οι τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου στο υπόμνημα της οικείας Διεύθυνσης Δασών και δεν λήφθηκαν υπόψη κατά την εξέταση του αιτήματος από την επιτροπή. Εφόσον, τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων/προδήλων για το σύνολο των αιτημάτων ενός ΟΤΑ και αφού αποσταλεί ο συνοπτικός κατάλογος με τις αποφάσεις των ΕΠΕΑ, θα διενεργείται αλληλογραφία με τα οικεία δασαρχεία, ώστε να αποσταλούν τα απαραίτητα στοιχεία και να διορθωθούν αναλόγως τα επηρεαζόμενα πολύγωνα του δασικού χάρτη. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την ενσωμάτωση των αποφάσεων των ΕΠΕΑ στον δασικό χάρτη, αυτή θα υλοποιείται ανά τοπική ή δημοτική κοινότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This