Η κυβέρνηση τώρα θυμήθηκε να βάλει κανόνες στις δομές κοινωνικής φροντίδας!

Στο έλεος του θεού τόσα χρόνια εκατοντάδες μικρά παιδιά χωρίς σύστημα εποπτείας και κυρώσεις

Must Read

Να θωρακίσει τους κανόνες λειτουργίας και εποπτείας των δομών κοινωνικής φροντίδας «τρέχει» τώρα η κυβέρνηση, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών.

Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, εισάγεται σύστημα διοίκησης και εσωτερικού ελέγχου των Μονάδων Παιδικής Προστασίας, ενώ συμπληρώνεται και επικαιροποιείται το σύστημα εποπτείας και επιβολής κυρώσεων στους φορείς που παρέχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι οι εν λόγω μονάδες θα πρέπει να διοικούνται από πολυμελές όργανο, τα μέλη του οποίου κατά πλειοψηφία θα είναι ανεξάρτητα από τον φορέα, ενώ θα πρέπει να διαθέτουν και να συγκροτούν δύο νέα εσωτερικά όργανα, την Επιτροπή Ελέγχου και τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, για να υπάρχει εσωτερική λογοδοσία. Προβλέπεται επίσης ότι οι μονάδες παιδικής προστασίας θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες δημόσιου λογιστικού και να συντάσσουν ετήσιες οικονομικές καταστάσεις στη βάση των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, που θα ελέγχονται από ορκωτό λογιστή.

Παράλληλα, προβλέπεται για όλες τις δομές κοινωνικής φροντίδας ότι στις ακραίες και επείγουσες περιπτώσεις, όταν δεν εξασφαλίζεται ανεκτό επίπεδο περίθαλψης και μεταχείρισης των ωφελουμένων και τίθενται σε άμεσο κίνδυνο η σωματική ή η ψυχική υγεία τους, πέραν των προστίμων, η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη μπορούν να παρέμβουν και να αντικαταστήσουν προσωρινά τη διοίκηση του φορέα. Ειδικότερα, το αρμόδιο δικαστήριο θα μπορεί επιπλέον να αφαιρέσει την επιμέλεια των παιδιών από τον φορέα αλλά και να κλείσει εντελώς τον φορέα.

Επιδιώκεται έτσι να δίνεται θεσμική και καθαρή λύση στις περιπτώσεις που φορείς ακραία ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για τη ζωή των παιδιών, των αναπήρων και των ηλικιωμένων συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά τα πρόστιμα και τις σφραγίσεις που γίνονται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This