Πρόεδρος ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ παρέχουν κακές υπηρεσίες, ταλαιπωρούν τους πολίτες»

Όλα όσα είπε ο Απόστολος Βαλτάς για τα φάρμακα υψηλού κόστους

Must Read

Πυρά κατά των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επαναφέροντας στο προσκήνιο τη χρόνια διεκδίκηση του κλάδου,δηλαδή τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) να διακινούνται μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς επανέφερε το θέμα, λέγοντας πως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους πρέπει να διακινούνται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥ, τα οποία έχουν «τεράστια κόστη λειτουργίας, παρέχουν κακές υπηρεσίες προς τους πολίτες με καθυστερήσεις, ταλαιπωρία, αλλά και παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς παράδοσης των φαρμάκων». Μάλιστα τόνισε πως όλα αυτά γίνονται «με την ανοχή της Πολιτείας».

Επεσήμανε δε, πως ο Σύλλογος βρίσκεται σε επικοινωνία με νομικούς Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας και ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

«Θα προσφύγουμε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας των κρατικών φαρμακείων. Τα κρατικά φαρμακεία κανονικά θα έπρεπε να απαγορεύεται να λειτουργούν. Δεν είπαμε βέβαια να σταματήσουν να λειτουργούν εντελώς, αλλά να δίνουν μόνο τα πολύ ακριβά φάρμακα. Κι όλα τα άλλα φάρμακα να πάνε στα ιδιωτικά φαρμακεία. Και επιπλέον, θα φτάσουμε να προσφύγουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα αυτό. Και ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε την υπόθεση» εξήγησε και συμπλήρωσε:

«Εδώ και πολύ καιρό βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι φάρμακα των 150 και 200 ευρώ. Στην επόμενη κυβέρνηση θα επανέλθουμε με επιχειρήματα και θα διεκδικήσουμε την επίλυσή του. Αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας Υγείας, γιατί περιλαμβάνει καινοτόμα φάρμακα που διακινούνται μόνο μέσω αυτών των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».

«Αυτή είναι η εικόνα των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ»

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ περιγράφει με μελανά χρώματα τη λειτουργία των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όπου κυριαρχούν, όπως λέει, οι ουρές, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνιες νόσους, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα είναι καρκινοπαθείς.

«Ο σημαντικότερος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και η ταλαιπωρία των ασθενών. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται 200 και 300 χιλιόμετρα για να πάνε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να πάρουν τα φάρμακά τους. Υπάρχει μια μελέτη που λέει ότι ο ασθενής και ο συγγενής του που πάει να πάρει τα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χάνει τρία και τέσσερα μεροκάματα. Με κόστος», τονίζει ο Απόστολος Βαλτάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το μοντέλο των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ είναι πανάκριβο και δυσλειτουργικό γιατί προβλέπει πληρωμές υπερωριακής απασχόλησης για το προσωπικό, αυξημένα κόστη ταχυμεταφοράς και καθυστερήσεις στη διακίνηση και παράδοση φαρμάκων.

«Είναι συνέπεια ενός συγκεντρωτικού και υπερτροφικού μοντέλου που ακολουθείται. Τα κρατικά φαρμακεία για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους είναι ελληνική πρωτοτυπία. Στο εξωτερικό τα φάρμακα είναι είτε νοσοκομειακά, είτε διακινούνται μέσω των φαρμακείων», σημειώνει και προσθέτει:

«Είναι ελληνικό και μοναδικό αυτό το φαινόμενο των κρατικών φαρμακείων, είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Τεράστια τα κόστη που βαρύνουν τη λειτουργία τους. Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πληρωμή υπερωριών, αυξημένα κόστη ταχυμεταφοράς και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των φαρμάκων. Έχουμε μάλιστα καταγγελίες για προβλήματα διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων αυτών, καθώς δεν τηρούνται σε όλους τους ασθενείς τα πρωτόκολλα παράδοσης. Έχουμε φαινόμενα που οι ασθενείς παραλαμβάνουν τα φάρμακα χωρίς καμία παγοκύστη. Έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This