Ακόμα 20 Έλληνες από το Σουδάν θα φτάσουν απόψε στην Ελλάδα

Μαζί με αυτούς οι Έλληνες διασωθέντες έφτασαν τους 125

Must Read

Απόψε το βράδυ αναμένεται να προσγειωθεί στην Ελλάδα το πολεμικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο μεταφέρει Έλληνες που έχουν απεγκλωβιστεί από το Χαρτούμ του Σουδάν όπου μαίνεται εμφύλια σύρραξη εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αεροσκάφος έχει απογειωθεί από το Σουδάν και έχει ήδη εισέλθει με ασφάλεια στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.

Συνολικά μεταφέρει 39 άτομα.

Από αυτούς οι 20 είναι Έλληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους και οι υπόλοιποι είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών.

Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.

Η άφιξη του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το βράδυ.

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Η πορεία του αεροσκάφους

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), το C-130 απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο Ασουάν της Αιγύπτου με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων  της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ και προορισμό την Αεροπορική Βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν.

Με την προσγείωση του στην Αεροπορική Βάση, το τμήμα SOF προέβη σε έλεγχο και εξασφάλιση της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα συνέδραμε στην διάσωση και επιβίβαση 39 πολιτών εκ των οποίων 20 από Ελλάδα, 1 από Γερμανία, 4 από Ισπανία, 5 από Ολλανδία, 1 από Σερβία, 8 από Φιλιππίνες, καθώς και 6 κατοικίδια (σκύλοι).

Στην συνέχεια, το αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν και κατεύθυναν ζωντανά ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ αυτή είναι η τελευταία επιχείρηση από στρατιωτικής πλευράς για την εκκένωση και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Σουδάν. Οι επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει την περασμένη Κυριακή

Στο γενικότερο πλαίσιο της Αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

● Την Κυριακή 23 Απριλίου , αποστολή 2 μεταγωγικών αεροσκαφών, 1 C-27 και 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο Αεροδρόμιο Aswan, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης.
● Την Δευτέρα 24 Απριλίου, απογείωση του Α/Φ C-27 από το Aswan με προορισμό το Τζιμπουτί (Djibouti), παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
● Την Τρίτη 25 Απριλίου, απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής. Ακολούθως απογείωση και παραλαβή από το Djibouti και την Άκαμπα (Aqaba) της Ιορδανίας 16 Ελλήνων πολιτών, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 το Α/Φ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
● Την Τετάρτη 26 Απριλίου απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής.

Δείτε επίσης:

Συγκλονίζει βίντεο ντοκουμέντο από απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν – Τι περιγράφει Έλληνας που έφυγε
 
Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός για το Σουδάν: «Μπορεί να φας σφαίρα από το πουθενά»

Μητροπολίτης Νουβίας για απεγκλωβισμό από το Σουδάν: «Μας φυγάδευσε ανώτερος μουσουλμάνος κληρικός»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This