Δημήτρης Παρασκευής: «Υπαρκτό το πρόβλημα της πανδημίας, αλλά όχι με την ίδια ένταση»

Must Read

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το ζήτημα της πανδημίας, στην συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ την ίδια ώρα, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη της μετάβασης στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της νόσου.

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπεύθυνος για τα Μεταδοτικά Νοσήματα, αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη αυτή.

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ αναφορικά με την απόφαση για την κατάσταση επιφυλακής. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να αρθεί η κατάσταση μέγιστου συναγερμού αλλά δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε. Η τρέχουσα φάση της πανδημίας είναι σίγουρα μια κατάσταση που η σοβαρότητα της νόσου είναι πιο ήπια και αφορά, κυρίως, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Αυτό είναι συνέπεια του εμβολιασμού και της υβριδικής ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης του πληθυσμού από τον ιό. Η κατάσταση αυτή δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό αλλά δεν παρουσιάζει την ίδια ένταση σε σχέση με το παρελθόν».

«Η ανοσία από το εμβόλιο διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα»

Όπως εξήγησε, η σημερινή εικόνα στη χώρα μας είναι παρόμοια με άλλες χώρες της Ευρώπης όπου ο αριθμός των νοσηλειών, και ειδικά των σοβαρών περιστατικών, έχει περιοριστεί σημαντικά και αφορά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Παρόμοια ισχύει και με τους θανάτους που το 70% αφορά άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, όπως είπε.

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για κάποιους ιούς όπως ο κορωνοϊός ή ιός της γρίπης, η ανοσία έναντι της μόλυνσης δεν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν αφορά αδυναμία του εμβολίου αλλά ένα χαρακτηριστικό της ανοσίας που αναπτύσσεται έναντι αυτών των ιών και ισχύει και για την ανοσία μετά από μόλυνση με τον ιό» εξήγησε στην συνέχεια και πρόσθεσε:

«Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι η ανοσία από το εμβόλιο που αναπτύσσεται έναντι σοβαρής νόσου, διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς συμβάλει σημαντικά στην προστασία του πληθυσμού έναντι σοβαρής νόσου. Συνεπώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ανοσία της αγέλης έχει επιτευχθεί έναντι της σοβαρής νόσου σε αντίθεση με την προστασία έναντι της μόλυνσης».

«Γνωρίζουμε λίγα για τον κορωνοϊό, η γρίπη κυκλοφορεί  τουλάχιστον 100 έτη»

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Παρασκευής, προς το παρόν υπάρχει συμφωνία ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και θα αποτελεί έναν επιπλέον παθογόνο του αναπνευστικού με έντονη κυκλοφορία, κυρίως, τους χειμερινούς μήνες.

«Η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε κάποιο διαφορετικό σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν θεωρείται πολύ πιθανό δεδομένης της υψηλής ανοσίας που διαθέτει ο πληθυσμός έναντι του κορωνοϊού και επίσης λόγω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ιός δεν έχει πραγματοποιήσει κάποιο ”εξελικτικό” άλμα όπως συνέβη για παράδειγμα με την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον. Η κατάσταση βαίνει ελεγχόμενη και αυτό θεωρείται ως το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον» επεσήμανε όμως κατέληξε λέγοντας:

«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και να προκαλεί σοβαρή νόσο αλλά ο αριθμός νοσηλειών σε ΜΕΘ είναι περίπου το ένα δέκατο σε σχέση με περιόδους έξαρσης το 2021. Συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο ιός προκαλεί κορεσμό στο σύστημα υγείας όπως συνέβη στα πρώτα στάδια της πανδημίας, αλλά σίγουρα προκαλεί σοβαρή νόσο σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τον ιό της γρίπης. Αυτό οφείλεται, πιθανόν, στα υψηλά επίπεδα ανοσίας που έχουν αναπτυχθεί στον πληθυσμό έναντι άλλων παθογόνων, όπως ο ιός της γρίπης, που κυκλοφορεί ανάμεσα μας για τουλάχιστον 100 έτη. Προς το παρόν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα αν αυτό οφείλεται και σε εγγενή χαρακτηριστικά του ιού, κάτι που θα γνωρίζουμε στο προσεχές μέλλον».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This